Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PLAN O MIGRACIJI

Trumpa pitali hoće li vojska pucati na migrante: 'Nadam se da neće. Nema razlike u kamenju i mecima'

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Vecernji list
01.11.2018.
u 23:13

Trump je pojačao svoj oštar stav prema ilegalnoj imigraciji

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako Sjedinjene Države dovršavaju plan koji će tražiti da imigranti koji traže azil u Sjedinjenim Državama dolaze kroz legalne granične prijelaze.

Agencija Reuters ocjenjuje kako nije jasno hoće li plan proći test zakonitosti navodeći da zakon o imigraciji i nacionalnosti kaže da bilo koji imigrant u Sjedinjenim Državama može tražiti azil bez obzira na to je li ušao u zemlju preko označenog graničnog prijelaza.

"Migranti koji traže azil morat će se pojaviti zakonito na graničnom prijelazu", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, dodajući kako će izdati izvršnu naredbu o imigraciji sljedeći tjedan.

"Oni koji izaberu prekršiti naše zakone i uđu ilegalno neće više moći koristiti neosnovane zahtjeve da bi dobili automatski ulazak u našu zemlju", rekao je Trump.

Trump je pojačao svoj oštar stav prema ilegalnoj imigraciji, što je pitanje koje je važno njegovim pristašama, uoči izbora u utorak koji će odlučiti hoće li njegovi republikanci zadržati nadzor nad Kongresom.

- Nadam se da neće - ovako je Trump odgovorio na pitanje hoće li vojska pucati na migrante koji su krenuli prema granici.

Također je rekao kako će kamenje koje će migranti bacati na vojsku biti smatrano kao oružje tvrdeći kako nema razlike između kamenja i metaka, piše Business Insider.

Zadnjih dana važna tema u Sjedinjenim Državama je velika skupina od više tisuća migranata iz Središnje Amerike koji bježe od siromaštva i polagano se kreću kroz Meksiko prema granici SAD-a u koji namjeravaju ući u potrazi za boljim životom.

"Ove ilegalne karavane neće biti puštene u Sjedinjene Države i trebale bi se sada okrenuti nazad", rekao je Trump. "Zaustavit ćemo te ljude na granici. Ovo je invazija".

Republikanski senator Chuck Grassley, predsjednikov saveznik i predsjednik moćnog senatskog Pravosudnog odbora, nastavio je jaku predsjednikovu retoriku o toj karavani u pismu ministrima domovinske sigurnosti i vanjskih poslova.

U pismu je Grassley rekao kako je njegov ured dobio informacije da nekoliko pripadnika karavane imaju "opsežnu kriminalnu povijest" i zatražio informacije o "potencijalnim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti koje prema izvješćima postoje među tim pripadnicima".

Trump je u srijedu rekao kako bi Sjedinjene Države mogle poslati do 15.000 vojnika na granicu da se suprotstave migrantskoj karavani.  

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar Vukomerec
Vukomerec
23:57 01.11.2018.

Vojska na granice i obrana svim sredstvima. Nema razlike izmedju SAD i Hrvatske.

UI
uvijek i sve
23:29 01.11.2018.

Ovaj Trump je razuman čovik, a Večernjem listu preporučam da se zabavi temom: Titovi zločini: Ekshumirani posmrtni ostatci 30 osoba na području Zagvozda! - Da raskrinkamo partizanke koljače "antife".

BI
bijelocrveni
23:18 01.11.2018.

Go Trump!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije