Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI PREDSJEDNIK

Trump: Moguć novi nuklearni dogovor s Iranom

Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
27.05.2019.
u 14:29

Doista vjerujem da Iran želi da postignemo dogovor i mislim da je to jako pametno od njih i da je to mogućnost koja će se ostvariti, poručio je američki čelnik u Tokiju tijekom konferencije za medije s japanskim premijerom Shinzom Abeom

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak kako je novi sporazum s Iranom o nuklearnom programu moguć, dodavši kako su ekonomske sankcije utjecale na smanjivanje iranskih aktivnosti za koje Washington tvrdi da stoje iza niza nedavnih napada na Bliskom istoku. 

"Doista vjerujem da Iran želi da postignemo dogovor i mislim da je to jako pametno od njih i da je to mogućnost koja će se ostvariti", poručio je američki čelnik u Tokiju tijekom konferencije za medije s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

"Ima šanse postati sjajna država pod istim vodstvom", rekao je Trump o toj bliskoistočnoj zemlji. 

"Ne želimo promjenu režima - želim biti jasan oko toga. Mi želimo da nema nuklearnog oružja".

Tenzije između Teherana i Washintona porasle su nakon napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu ovaj mjesec. 

Washington, saveznik Saudijske Arabije, iranskog rivala u regiji, za napade je optužio Iran, što je Teheran odbacio.

SAD je u regiju poslao nosač zrakoplova, bombardere i dodatnih 1,5 tisuća vojnika, zbog čega se pojačao strah od izravnog sukoba. 

Trumpova izjava dolazi nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u subotu rekao da SAD posjeduje "duboke i ozbiljne" informacije o iranskim prijetnjama, ne otkrivši više detalja. 

Američki predsjednik, trenutno u četverodnevnom posjetu Japanu, pozdravio je Abeovu pomoć u rješavanju krize s Iranom nakon što je televizija NHK objavila da čelnik Japana planira posjet Teheranu već početkom lipnja. Iran tvrdi da je malo vjerojatno da će se posjet dogoditi tako rano. 

"Znam kao činjenicu da je premijer veoma blizak s vodstvom Irana, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi", kazao je republikanac. 

Abe je tijekom konferencije rekao kako će Japan učiniti što može po pitanju Irana. 

"Mir i stabilnost Bliskog istoka veoma su važni za Japan, SAD i cijelu međunarodnu zajednicu", naglasio je japanski čelnik. 

Japan je desetljećima bio veliki kupac iranske nafte prije američkih sankcija za koje Trump tvrdi da djeluju. 

"Borili su se na mnogo lokacija", kazao je američki predsjednik o Iranu.

"Sada se povlače jer imaju ozbiljnih ekonomskih problema", zaključio je. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar alexandarkeller
alexandarkeller
16:59 27.05.2019.

Gospodin Trump je i sam sebi loš sugovornik,pa se ne može dogovorit ni sa svojim odrazom u ogledalu.Kako se misli izvući iz guste juhe,koju je sam zakuhao i zapaprio neofuren,to ni on ,ni njegovi suradnici više nisu u stanju izrežirat.Sve je izglednije da će to biti dogovor a-la onaj sa Kimom...puno vike ni za što.

Avatar nekakav
nekakav
07:04 28.05.2019.

niste još prokužili trumpa... on će svaki sporazum raskinuti, prijetiti, da bi zaključio novi sporazum, i proglasiti ga američkom pobjedom, zaštitom interesa.... sa iranom ne može grubo, vojno nikako, kao ni sa s korejom. bitno je znati da će se prije početka jesenskog zasjedanja UN-a trump i njegov iranski kolega sresti, sjesti, popričati i 'dogovoriti se'. dogovor u dlaku isti kao onaj koji je raskinut. al trump voli da se vidi da je baš on taj koji pregovara i dogovara! u idućem mandatu će se 'pomiriti' sa rusima. putin odlazi s vlasti, a njegovom nasljedniku će trebati veliki uspjeh da bi ga rusi prihvatili, i to je baš taj dogovor sa amerima. rezultat: dizanje burzovnih indexa, porast trgovine, smanjenje troškova za vojsku... klasična politička igra velikih. jedino kina tu ostaje veliki upitnik. ako se trump njima zamjerio, moglo bi biti kroz nekoliko godina žestoki odgovor...

TO
Toni66
21:47 27.05.2019.

Trump: Moguć novi nuklearni dogovor s Iranom isto kao i sa S.Korejom i nakon potpisa mogu vijek da ga raskinem . Naravno da je stari šaljivčina velika . Kako to znamo kad Izrael zamoli ( naredi Americi i NATO majstorimama saveznicima ) oni odrade taj posao s veseljem i uvijek gratis . Sredite Irak u Kameno doba Afganistan kojega još susjed naravno Siriju isto u kameno doba ne da traži ono osvojeno odavno pripoje no Izraelu nego da mole boga da se ikada i NATO- Turci Ameri isele iz Sirije ... Što sigurno neće jer ( Ako su bez problema u Afganistanu skor o 20 godina zašto nebi ostali u Siriji za stalno ? tko može da to promijeni ??? . A sada na kraju je ostala poslastica i to sigurno bez atomskog naoružanja i bez saveznika .Njih se da mučiti i to bez problema izgladnjivati . Vjerujem neće kao Sadama vješati ali noge ruke polomiti i kičmu to ide . Putin če smo da gleda i da se pobuni za kaj su ti američki dečki tako strogi tamo .. Jer Iran nije u NATO 2 skupa sa Rusima i nema pravo da im se pridruži u odbrani a niti prodajom matorog 70 godina efikasnog oružja sa nuklearnim glavama ... Kao što su to neki odavno pomogli i osigurali izrael ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije