Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliže se izbori

Trump ljutit uoči izbora: 'Središnja je banka luda'

Donald Trump
Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
1/5
12.10.2018.
u 11:20

Veliko potonuće američkih burza u srijedu potaknulo je pitanje tko je za to kriv

U trenutku pokretanja protekcionističkih mjera, američki je predsjednik Donald Trump morao znati da će mu i inače neskloni američki mediji pripisivati krivnju za svaki potres na tržištu bio on kriv ili ne.

Kako je pad cijena dionica na Wall Streetu od tri posto ove srijede najveće potonuće američke burze u posljednjih nekoliko mjeseci, američki su mediji prstom barem djelomično uprli u Bijelu kuću i trgovinske ratove koje vodi predsjednik Trump, no on kaže da je kriv FED.

“Ne znam što im je...”

FED su Federalne rezerve, odnosno američka središnja banka, koja je odgovorna za ponudu novca u tamošnjem gospodarstvu. Kako gospodarstvo funkcionira vrlo dobro, toliko dobro da se Trump prošli tjedan pohvalio da su u SAD-u zabilježene najmanje stope nezaposlenosti u posljednjih 49 godina, središnja se banka zabrinula da bi “pregrijavanje” gospodarstva moglo stvoriti pritisak na rast inflacije.

Zato je predsjednik FED-a Jerome Powell već nekoliko puta tijekom godine podizao kamatne stope kako bi se ekonomija ohladila, odnosno smanjila ponuda novca te obuzdao porast cijena.

No, američki predsjednik rad te važne institucije u zemlji tumači sasvim drukčije.

– Mislim da je FED pogriješio toliko su zategnuti. Mislim da je FED poludio – rekao je američki predsjednik o toj američkoj agenciji, a onda je na Foxu malo pojasnio svoje zaprepaštenje.

– Ne znam koji je problem s njima i zašto dižu kamatne stope. Poludjeli su, nema potrebe za time – smatra Trump.

No, da američko gospodarstvo funkcionira dobro i da je bilo samo pitanje trenutka kada će središnja banka ograničiti ponudu novca, znalo se još u studenome 2017. kada je Trump za predsjednika FED-a postavio Powella. To nije prvi put da je Trump napao čovjeka kojeg je postavio na neko mjesto. Američki se predsjednik ubrzo ispravio i, iako se i dalje ne slaže s FED-om, rekao da je pad burza zapravo “korekcija koju smo već dugo čekali”. Time je bio mnogo bliži istini jer rekordne cijene dionica nisu imale realnu podlogu i američka poslovna javnost već dulje čeka njihovo postupno ispuhivanje.

Sve zbog izbora

No, sasvim je jasno zašto Trump kritizira rad američke središnje banke. Uoči izbora na pola njegova mandata koji Amerikance čekaju 6. studenoga američkom je predsjedniku potrebna snažna ekonomija i bio bi spreman riskirati porast inflacije od nekoliko postotnih poena za održavanje slike o sebi kao uspješnom menadžeru gospodarstva. Više će kamatne stope možda toj slici naštetiti, ali FED je procijenio da je borba protiv inflacije ipak važnija. 

Ključne riječi

Komentara 2

IB
istina_boli
12:37 12.10.2018.

FED nema nikakve veze sa americkom drzavom. To je copor privatnih bankara koji nekontrolirano stampaju americke dolare i pri tom zaduzuju i ameriku i ostatak svjeta. Dakle , hrpenda najvecih belosvjetskih kriminalaca.

MA
Marsijanac
21:28 14.10.2018.

"FED su Federalne rezerve, odnosno američka središnja banka".....To nije istina. FED je konglomerat od 8 privatnih conistickih banaka. Drzava od njih posudjuje novac na koji mora placati eksponencijalne kamate. Kennedy je zivotom platio pokusaj uvodjenja drzavnog novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije