Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearni sporazum

Trump: Iran ne provodi sporazum! Rohani: Ako izlazite, vratite uranij!

15.10.2017.
u 11:17

Izlazak iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu Trump je obećavao još tijekom kampanje. No ipak nije imao hrabrosti za to

Kao što se i očekivalo, zbog velikog pritiska Izraela i Saudijske Arabije, dva najveća saveznika SAD-a, na američkog predsjednika Donalda Trumpa, on nije potvrdio Kongresu da Iran postupa u skladu sa sporazumom iz 2015., ali nije niti povukao SAD iz sporazuma, čiji je cilj spriječiti da Iran razvije nuklearnu bombu. Kongresu je dao 60 dana da odluči hoće li ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu.

Destabilizacija regije

Trump je naglasio kako će sporazum biti ukinut ako ne bude postignut bolji dogovor o njemu u Kongresu. Isto tako, ponovio je svoje prijašnje tvrdnje da se Iran ne pridržava “duha sporazuma”, da je kršio odredbe sporazuma te da uz to podržava terorističke organizacije u regiji, poput Al-Qa’ide, što analitičari smatraju smiješnim i paradoksalnim. Jer, Iranska revolucionarna garda, uz sirijsku vojsku i borce Hezbollaha, žestoko se bori u Iraku i Siriji protiv Al-Qa’ide i ISIL-a.

Međutim, ono što je opasno i što bi moglo dodatno destabilizirati regiju je to što je Trump napravio opasan presedan, Iransku revolucionarnu gardu proglasio terorističkom organizacijom i uveo joj sankcije. Tim potezom, on si je dao za pravo da ih napada i u Siriji i u Iraku gdje djeluju protiv terorističkih organizacija, što bi moglo dodatno eskalirati sukobe na Bliskom istoku te dovesti do frontalnog sukoba između SAD–a i Irana.

Oštra reakcija na Trumpovu odluku stigla je iz Irana od predsjednika Hassana Rohanija koji je rekao kako Iran nikad neće redefinirati sporazum, pitajući Trumpa jesu li spremni vratiti 10 tona obogaćenog urana ako izađu iz sporazuma? Kao što se i očekivalo, Saudijska Arabija i Izrael pozdravili su Trumpov potez, dok su ga kritizirali američki saveznici i Rusija. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu na „hrabroj odluci da se suprotstavi iranskom terorističkom režimu“, dok su s druge strane, britanska premijerka Theresa May, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel istaknuli kako su „privrženi potpunoj implementaciji sporazuma svih strana“. Šefica diplomacije EU Federica Mogherini kazala je kako SAD ne može jednostrano poništiti nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila.

Sporazum nije jednostran

– Kao međunarodna zajednica, ne možemo dozvoliti poništenje nuklearnog dogovora koji djeluje. Ovaj dogovor nije jednostrani sporazum pa će nastaviti funkcionirati – istaknula je. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ocijenio je kako je zabrinjavajuće što Trump pravi probleme od onoga što je riješeno kada je međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana potpisan. Trump, koji je ostao osamljen u svojoj nakani, iz samo njemu poznatih razloga ponovno diže tenzije na Bliskom istoku. 

1/1

Komentara 5

PL
@ploto@
16:24 15.10.2017.

Trump je cionistička marioneta.Izlazak iz Sporazuma sa Iranom može podržati jedino Izrael i Saudijska Arabija,dvije največe terorističke centrale na BI.Samo Iran je tvrd orah i Iranci nisu Arapi .

NA
navijeke
00:11 16.10.2017.

Uran, gospodine Hassane Haidaru Diabu, uran, ne uranij. Ni vaše ime nije Hassanij, zar ne?

EL
EldersRealm
14:20 15.10.2017.

Osovina zla je stvarna, samo ju ne cine drzave koje su Ameri naveli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije