Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba

Traži se novi lider SDP-a: Počinje rušenje Bernardića

Davor Bernardić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
24.05.2017.
u 08:40

Pet županijskih organizacija dovoljno je da se zatraži smjena. Lobiranje je već počelo

Koliko će trajati staž Davora Bernardića kao šefa SDP-a, pola godine ili cijeli mandat? Ovo pitanje odgovor bi moglo dobiti do kraja drugog kruga lokalnih izbora. Kako stoje stvari, nezadovoljstvo aktualnim šefom raste iz dana u dan i priča se da su se već povukli i neki konkretni potezi koji bi išli u smjeru detroniziranja aktualnog lidera. Prema informacijama iz više izvora iz stranke, razgovori s Davorom Bernardićem već su obavljeni, ali pokušaji da ga se uvjeri kako bi bilo najbolje da sam odstupi i da se izabere novi stranački čelnik, zasad nisu uspjeli.

Nasljednik Mršić?

– Od džentlmena se očekuje džentlmenski postupak. Ali do Bernardića ništa ne dopire. Umjesto da se povuče, on je uvjeren da je SDP dobro prošao na lokalnim izborima i govori da je spreman preuzeti odgovornost za bolju Hrvatsku. Potpuno ludilo – kaže naš izvor iz stranke.

Dodatni problem je, dodaje, što se ne nazire jasni nasljednik, osoba koja bi bila idealna da preuzme stranku nakon Bernardića. I to je velika prepreka. Najveći dio Bernardićevih kritičara smatra da je u ovom trenutku idealni kandidat bivši šef uprave Podravke Zvonimir Mršić, no ima i onih koji misle da je to prenapuhana priča, kao i onih kojima ide na živce što Mršić očekuje da mu se sve odradi kako bi on elegantno mogao sjesti u šefovsku fotelju. Protiv Mršića postoji i otpor među dijelom ljudi iz Predsjedništva koji su pomogli Bernardiću da postane šef.

Davor Bernardić
1/66

A osim ideje da se iznjedri nasljednika, postoji i ideja o osnivanju frakcije unutar same stranke, što omogućava i Statut, ali i da se okupi jezgra nezadovoljnika koji bi počeli djelovati tako da u javnosti istupaju protiv aktualnog šefa. Prvi koji je aktualno vodstvo prozvao za loš izborni rezultat bivši je član Predsjedništva i saborski zastupnik Mirando Mrsić.

– Potrebne su nam promjene – i to hitno! Puno je toga rukovodstvo najavljivalo u odnosu na unutarnju konsolidaciju stranke od promjene statuta do načina rada s članovima. Ništa od toga, na žalost, nije učinjeno. I ovi su rezultati posljedica tog nerada i nerazumijevanja članova i građana. “Honeymoon is over” od vodstva se traže rezultati! SDP” – objavio je Mrsić jučer na svom Facebook profilu. Brzo je stigla reakcija SDP-ova zastupnika Željka Jovanovića koji je, također na Facebooku, apelirao na smirivanje ambicija i usmjeravanje energije da SDP u drugom krugu pobijedi što je moguće više.

Ako Bernardić ne odstupi sam, vjerojatno će se pokušati pronaći pet županijskih organizacija koje će povesti “pobunu” i zatražiti da Bernardić odstupi i da se u što kraćem roku održi nova izborna konvencija na kojoj bi se izabrao novi lider. Kontakti među organizacijama postoje i već se ozbiljno lobira na terenu po pitanju detroniziranja Bernardića.

Tražit će podršku Komadine

Prema izvorima iz vrha SDP-a, postoje organizacije koje su tome sklonije i one koje su tome manje sklone. U one koje bi se mogle u tako nešto upustiti ubrajaju se Požeško-slavonska, Koprivničko-križevačka u kojoj i Zvonimir Mršić ima velik utjecaj, a spominju se i Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska pa čak i Splitsko-dalmatinska. Nije nemoguće, drže naši izvori iz samog vrha stranke, da se na rušenje šefa odluče i Krapinsko-zagorska i Zagrebačka, možda i Bjelovarsko-bilogorska, Istarska... Sve je to još uvijek pod upitnikom, ali ono u što je većina sugovornika uvjerena, jest da će, pobuni li se pet županijskih organizacija, uslijediti domino-efekt, pa će se brzo govoriti i o deset organizacija. Možda i više. Neki iz vodstva SDP-a smatraju da bi bilo idealno kada bi se na rušenje nagovorilo potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadinu, koji je uvelike pripomogao da Bernardić i postane šef stranke. To bi, kažu, dovelo do potpunog preokreta i definitivnog kraja Bernardićeve vladavine.

Komentara 36

TI
Tigrus
08:29 24.05.2017.

Odvratni su ovi likovi iz SDPa. Odkad je došao Bernardic, stalno rovare i glume rušenje i nezadovoljstvo. Vise su ti likovi uništili SDP sa svojim svinjarijama nego sam Bernardic.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:25 24.05.2017.

Ne može Hrvat i Katolik bit predsjednik SDP-a, to je valjda svima jasno.

Avatar navijač
navijač
09:01 24.05.2017.

Evo prilike za izvorne SDP ovce poput Jovanovića,Stazića,Ranka Ostojića i njima sličnih da ponovo ponude neki "plan 21, ili preciznije neki novi projekt. SANU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije