Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAN UGOVOR

Transplantacija bubrega uskoro i u Splitu

Split: Klinički bolnički centar Split
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
07.10.2023.
u 10:32

U Splitu je u petak potpisan Ugovor o suradnji KBC Split i KBC Zagreb za provođenje edukacije djelatnika multidisciplinarnog tima splitske bolnice iz područja transplantacije bubrega s ciljem stjecanja uvjeta potrebnih za odobrenja Ministarstva zdravstva za provođenje transplantacije bubrega u Splitu.

„KBC Zagreb i KBC Split već dugi niz godina imaju aktivnu suradnju koja je posebno intenzivirana posljednjih par godina. Ovo je nastavak naše potpore KBC-u Split u razvoju transplantacijskog programa, jer je na ovaj način već započeta i transplantacija krvotvornih matičnih stanica u Splitu. Ugovorom kojeg smo danas potpisali bit će omogućena kontinuirana edukacija splitskih liječnika u KBC-u Zagreb. Zadovoljni smo ovim iskorakom u suradnji dvije najveće zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, posebno zbog toga što je Split drugi najveći grad u Hrvatskoj, a splitskoj bolnici gravitira milijun stanovnika“, istaknuo je ravnatelj prof. dr. sc. Ante Ćorušić.

Akademik Kaštelan je naglasio kako je KBC Zagreb najveći centar za transplantaciju bubrega u Hrvatskoj koji ove godine slavi 50 godina od prve transplantacije koja je učinjena 1973. g. „Svoje iskustvo i znanje prenosili smo i drugim kolegama koji su uspostavljali program transplantacije bubrega. Tako smo pomogli kolegama iz KB Merkur i KBC Osijek, ali i kolegama izvan Hrvatske. Drago mi je da smo danas tu i učinit ćemo sve da pomognemo kolegama u Splitu uspostaviti program transplantacije bubrega koji je jedan od najsloženijih multidisciplinarnih programa u suvremenoj medicini“.

„Ovo je veliki dan za KBC Split. Na području od Zadra do Dubrovnika velik je broj pacijenata kojima je potrebna transplantacija bubrega i početak ovog programa će značajno unaprijediti kvalitetu liječenja naših sugrađana. Osigurali smo prostor i opremu. Najveća su vrijednost naši vrsni stručnjaci koji će uspješno ostvariti ovaj program u našoj bolnici. Zahvaljujem još jednom ravnatelju prof. Ćorušiću na dugogodišnjoj suradnji na navedenim programima i akademiku prof. Kaštelanu koji će voditi program edukacije i suradnje u provođenju programa transplantacije bubrega u KBC-u Split“, kazao je ravnatelj Meštrović.

KBC Split priprema se za pokretanje programa transplantacije bubrega zadnje tri godine, a ove je godine otvorena i Dnevna bolnica za bolesnike s transplantiranim bubregom. Uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije uređeni su izolacijski prostori i ambulanta, kupljena je oprema i započeta edukacija. U transplantacijskom su timu urolozi, nefrolozi, imunolozi, anesteziolozi, mikrobiolozi i patolozi, a voditelj tima je doc. dr. sc. Hrvoje Šošić.  

POVEZANI ČLANCI:

Ugovorom se omogućava završna praktična edukacija djelatnika KBC-a Split u Transplantacijskom centru KBC-a Zagreb, kako bi se ispunili svi uvjeti propisani Pravilnikom o uvjetima za obavljanje djelatnosti uzimanja i presađivanja organa, uključujući i edukaciju iz područja tipizacije tkiva. Transplantacija bubrega u Splitu omogućit će bitno podizanje kvalitete liječenja i skrbi za veliki broj bubrežnih bolesnika u završnom stadiju kronične bubrežne bolesti liječenih dijalizom.  

Ugovor su potpisali prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, u nazočnosti akademika prof. dr. sc. Željka Kaštelana, voditelja Centra za transplantaciju bubrega KBC Zagreb, priopćili su iz splitskog KBC-a. Nakon potpisa ugovora održana je sjednica Stručnog vijeća KBC-a Split na kojem je predstavljen ovaj program koji je od nacionalne važnosti za Republiku Hrvatsku.  

VIDEO Liječnici o teško ozlijeđenom vatrogascu: Čeka ga još operacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije