Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
procurili u javnost

Transkripti otkrivaju: Putin je angažirao vojnike u Ukrajini!

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
21.09.2014.
u 16:32

Ruski oporbeni političar Lav Šlosberg predao je javnosti transkripte priopadnika elitne ruske postrojbe koja se bori u Ukrajini

Iako Kremlj od početka sukoba u istočnoj Ukrajini oštro dematira da su ruski vojnici uključeni u borbena djelovanja, novi transkripti koje je medijima predao oporbeni ruski političar Lav Šlosberg svjedoče da to nije istina.

Kako javlja Sunday Times, transkripti razogovora pripadnika elitnih ruskih vojnih jedinica pokazuju da su njihovi pripadnici u Ukrajini poslani na vojni zadatak, ne da su se ondje zatekli slučajno ili pak doborovoljno.

- Hodamo ovdje i tražimo j***** Ukrajince. Čim izađemo van, odmah nas gađaju. Došli smo na cestu, pored koje je bilo polje suncokreta i kontrolna točka. Odmah su nas počeli gađati bombama - bam, bam bam - i uništili je. Ubijeno je 80 muškaraca. Rečeno mi je da ih je samo deset preživjelo - ispričao je vojnik koji je ranjen u incidentu u blizini Luganska.

U drugom telefonskom razgovoru drugi vojnik pita kolegu je li dobio kakvo upozorenje o području na koje je poslan, a on odgovara: 'Ponešto. Znao sam kamo idem i ženi sam rekao da idem u rat.'

- Što su ti rekli, zbog čega ideš tamo - pitao ga je drugi vojnik. - Ništa nam ne govore, samo nam kažu da idemo na vježbu - odgovara mu vojnik.

Ove su razgovore navodno vodili pripadnici 76. ruske divizije stacionirane u Pskovu. U tom gradu Šlosberg izdaje vlastite novine.  Sredinom prošlog mjeseca Ukrajinci su obavijestili da se njihove trupe bore upravo protiv pripadnika 76. ruske divizije i da su u borbi uništile tri ruska tenka te zaplijenili dva transportera. Rusi su tada zanijekali istinitost tih informacija.

Znakovito je i to da je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca 76. diviziji dodijelio jedno od najviših ratnih odlikovanja za 'uspješno obavljene vojne misije'' te ''hrabrost i junaštvo'.

U kolovozu je zabilježen još jedan zanimljiv incident o kojem su obavijstile Šlosbergove novine.

Supruga ruskog vojnika Oksana Kičatkina napisala je na Facebooku da joj je suprug Leonid Kičatkin poginuo u Ukrajini. Kada su joj novinari počeli postavljati pitanja, obrisala je navedenu izjavu i napisala da je on živ i zdrav. No vojnici koji su s njim sudjelovali u borbama posvjedočili su da je poginuo. Kazali su da je Oksanu nazvao nepoznati muškarac i oponašao Leonidov glas. 

Novinari su pokušali posjetiti groblje na kojem je Kičatkin navodno sahranjen, ali su ih napali nepoznati razbojnici. Fizički je 29. kolovoza napadnuti i Šlosberg.

Inače, u nedjelju je oporba u središtu Moskve organizirala prosvjedni marš protiv ruske uloge u ratu u Ukrajini. Prema informacijama agencije AFP, odazvalo se nekoliko tisuća ljudi.

Komentara 84

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
16:57 21.09.2014.

Putin nekima očito mora potvrditi pismenim putem kako su vojne snage Rusije angažirane u Ukrajini kako bi naši mediji prestali koristiti pojam "proruske snage". Svi se sjećamo početka okupacije poluotoka Krima kad su ruski vojnici bili odjeveni u uniforme bez oznaka da bi na kraju gle čuda gledali ruskog osvajača Putina u posjeti okupiranom Krimu.Ako se tada nekima nije upalila lampica u glavi tko je tu koga napao onda takvima nema pomoći.

Avatar hrvatsko_kraljevstvo925
hrvatsko_kraljevstvo925
16:42 21.09.2014.

Kao da je to nesto novo regularne snage Rusije su od prvog dana sa agentima FSB-a u Ukrajini i ratovali na strani separatista, ba stotine ih vraceno u sanducima u Rusiju

PE
pessimus
16:54 21.09.2014.

natalija članak sa potpunio istim tekstom od riječi do riječi je objavljen i u jutarnjem listu s naznakom autor:jutarnji hr. sada bi se jedino moglo zaključiti da je jutarnji ukrao tekst članka tatjani lisjak ili obratno, time što ja ne isključujem da su ga oba autora uzela iz istog izvora pa ga posvojila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije