Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija obitelji iz Kanade

Na vagonu htjela snimiti selfie i stradala

pruga
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija
22.08.2018.
u 18:06

Za nesretnu djevojčicu ključni su idući dani. Iako joj je nešto bolje, i dalje je na respiratoru

Djevojčica koja je teško ozlijeđena u strujnom udaru iz mostarske je bolnice u ponedjeljak navečer prevezena na zagrebačku Kliniku za traumatologiju.

Opečeno je 70 posto tijela 12-godišnjakinje koja je i dalje na respiratoru. U istoj tragediji život je izgubio njezin 15-godišnji brat, dok su ikakve dugoročne prognoze za djevojčicu sada nemoguće, kažu liječnici.

Prvih tjedan dana kritično

– Djevojčica je dovezena sa 70 posto opečene tjelesne površine i sada je klinički bolje nego kada je došla, ali i dalje je na respiratoru. Hemodinamski je stabilna i, s obzirom na to da su ovakve opekline opasne za život, zasad se sve odvija kako možemo poželjeti jer je stabilna i u redu je funkcija svih organa. Kod opeklina je kritično prvih tjedan dana tako da ćemo u idućih nekoliko dana zapravo znati njezino stanje. I ovdje i u bolnici u Mostaru poduzeto je sve, nadoknađuje se izgubljena tekućina i poduzima sve potrebno – objasnio je doc. dr. sc. Srećko Sabalić, predstojnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Nesreća se dogodila na željezničkoj pruzi u Stijenama u Čapljini kamo je na odmor došla cijela obitelj koja inače živi u 
Kanadi.
Neslužbeno se može čuti da se 12-godišnjakinja radi selfieja popela na vagon i doživjela strujni udar, a njezin brat s kojim je bila u društvu stradao je pokušavajući je spasiti. Dječak je preminuo u mostarskoj bolnici, a djevojčica je transportirana u spomenutu zagrebačku kliniku.

Opasnost od strujnog udara

Prema pisanju bosanskohercegovačkog izdanja Večernjeg lista, u ovoj je godini to već šesta nesreća na tom dijelu pruge, a život je na istim vagonima i zbog istog razloga već izgubio 20-godišnji Belgijanac. Početkom godine na isti je način život izgubio 14-godišnjak na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru kada ga je na vagonu ubio strujni udar.

Kako se kasnije pisalo, nesretni je dječak prelaskom preko vagona htio skratiti put kojim je išao s prijateljem, a preminuo je, nažalost, na mjestu.

U Zagrebu su ove godine bila još tri slučaja sličnih nesreća, srećom bez smrtnih posljedica, ali u kojima su djeca zadobila teške opekline i tjelesne ozljede. Tada se ponovno upozoravalo i isticala opasnost od strujnog udara koja je neminovna kod penjanja na vagone na kojima su kabeli, kako se i onda pisalo, pod naponom od 25 tisuća volti.

Nije ih potrebno dotaknuti da bi čovjek stradao, nego im se tek približiti jer se tako zatvara strujni krug, a jasno je da je tako visok napon smrtonosan za čovjeka.

Sve će okolnosti ove posljednje tragedije utvrditi policija, a za djevojčicu su ključni idući dani. Kako napominju liječnici, opečena joj je velika površina tijela pa su predviđanja nezahvalna, no trenutačno je najvažnije da je 12-godišnjakinja živa i da joj organi funkcioniraju.

Klinika za traumatologiju u zagrebačkoj Draškovićevoj specijalizirana je, među ostalim, za zbrinjavanje trauma i ima izdvojen Zavod za opekline s jedinicom za intenzivno liječenje. 

 

Ključne riječi

Komentara 3

AI
airbender
19:42 22.08.2018.

e djeco djeco... sve za lajk nebitnih fb prijatelja debila...

MA
marsovac
18:35 22.08.2018.

20 godisnji belgijanac,...napisite bosanac sa belgijskom putovnicom. Navalili belgijaci surfati na bosanskim vagonima,....svasta,.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije