Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINGL OAZE

Top 10 američkih gradova s najviše samaca

samci-tekst.jpg
import
05.10.2008.
u 11:05

U uvjetima kada je sve više samaca, a brak ili stabilna veza postaje stvar prošlosti, američki mediji pozabavili su se zanimljivom statistikom – prebrojavali su “single” žene i muškarce u pokušaju da pronađu grad gdje ih najviše ima. Inače u američkom društvu trenutačno je 51 posto žena, te 32 posto muškaraca bez partnera.

Kada se gledala dobna skupima kao i to tko sve može ući u kategorija samac, autori su u nju uključili razvedene osobe, kao i one koje žive bez partnera jer su udovci ili udovice odnosno vlastitim izborom, a u dobi od 25-64. godine.

U prebrojavanju samaca od istoka prema zapadu sjeveroameričkog kontinenta, prvo mjesto je zauzeo San Francisco. Autori ovog “prebrojavanja” samaca po gradovima, čak izvode zaključak da je San Francisco prava oaza za samce.

S 43 posto samaca u ukupnom stanovništvu drugo mjesto pripalo je gradu Detroiu. Slijede ga zatim New York i Boston.

Zanimljivo je da južni gradovi imaju više samaca od sjevernih. Poput gradova savezne države Floride ili pak New Orleansa ili Austina. Razlog tomu autori istraživanja vide u velikoj studentskoj populaciji koja je na izobrazbi u tom dijelu države, a koja također teško mijenja svoj samački status.

Gradovi se čak počinju uvelike prilagođavati činjenici da u njima živi sve više samaca, a sve manje bračnih parova ili obitelji. Poput Bostona, koji je prilagodio noćni život, ponudu kulturnih sadržaja kao i poslova single – populaciji, stoji u istraživanju.

Također je ovim “prebrojavanjem” ustanovljeno kako samci “pokoravaju” velike gradove, dok su u manjim gradskim sredinama u manjini. Mali gradovi imaju moć da približava ljude jednako kao što otuđenost razdvaja u velikim sredinama. Manje sredine tradicionalno traže brakove, obitelj, tamo je broj samaca ispod prosjeka, ocjenjuju autori te daju listu gradova s najmanjim udjelom samaca. Na prvom mjestu je McAllen, potom ga slijedi Lake County, Nassau, Edison.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije