Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zagreb je otvoren grad'

Tomašević osudio napade na Povorci ponosa: 'Očekujem da se tretiraju kao zločini iz mržnje'

Zagreb: Gradonačelnik Tomislav Tomašević na povorci ponosa "Prajd zauvijek"
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
05.07.2021.
u 14:32

Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje, poručio je

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osudio je homofobno nasilje i napade nakon Povorke ponosa održane u subotu, 3. srpnja. 

- Najoštrije osuđujem homofobno nasilje i napade nakon Povorke ponosa. Očekujem da se odgovorni što prije pronađu, odnosno kazne, te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje. Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje. 

Kao nova Gradska vlast napravit ćemo sve da tako i bude. Kao što smo najavljivali u našem programu, osigurat ćemo redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu sa žrtvama nasilja, osigurati skloništa za žrtve te poduzeti druge mjere koje će doprinijeti otvorenosti, pozitivnoj atmosferi i prihvaćanju LGBTIQ+ osoba, kako se više nitko ne bi osjećao ugroženo zbog ovakvih napada, poručio je gradonačelnik. 

Podsjetimo, za vrijeme i nakon Povorke na području Zagreba dogodilo se nekoliko incidenata. Dvije su maloljetne osobe simboličnim porukama na svojima majicama iskazale nepodržavajući stav prema povorci, a nepoznati je počinitelj osobnim automobilom prepriječio put dvjema 30-godišnjakinjama i pri tom ih verbalno napao po osnovi seksualne orijentacije te jednoj pljunuo u lice. Četiri nepoznata muškarca prišla su 18-godišnjakinji kojoj je iz ruke ispala zastava duginih boja, jedan ju je uzeo i njome je udario u predjelu dlana.

Također, još jedan incident dogodio se dok su se 32-godišnjakinja, 21-godišnjak i 22-godišnjak nalazili na Trgu Marka Marulića sa zastavom duginih boja. Prišlo im je više nepoznatih počinitelja od kojih je jedan 22-godišnjaka udario šakom u lice, nakon čega su uzeli i zapalili zastavu, da bi potom za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević prisustvovao je i ovogodišnjoj Povorci ponosa gdje je također poručio kako je Zagreb otvoren grad.

- Napredovali smo, ovo je prvi put kad gradonačelnik dolazi na Pride, puno prekasno nakon 20 godina. Bio sam svake godine. Zagreb je otvoren grad i slavi sve razlike i nitko neće biti diskriminiran. Vidi se iz izjava političara zadnjih dana da još postoji prostora za napredak, a takve su izjave jako opasne, komentirao je u subotu gradonačelnik.

Komentara 23

BE
berija
15:27 05.07.2021.

Ja očekujem da ti kao izabrani političar ne vršiš pritisak na pravosuđe. I sam si se protiv toga bunio. Sad si kao i oni. Dajte čovjeku vlast i vidjet ćete koliko je smeće.

FR
franc251
16:59 05.07.2021.

Jel govor mržnje i to što pokušavaš srušit stogodišnje raspelo u donjoj Dubravi?

PA
pax5
15:16 05.07.2021.

Kaj je ovo uvertira u poskupljenje režija u Zg...ili da se zamagli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije