Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što čeka Gazdu

Todorić će biti izručen, Hrvatskoj najavio 'fajt'

Ivica Todorić nakon presude u Londonu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
25.10.2018.
u 19:50

Na pitanje Todoriću je li spreman za Remetinac, dosta je emotivno reagirala Todorićeva supruga, no on ju je prekinuo riječima: “Ja sam za sve spreman”

Ovo je za mene bio poslovni potez. Odlučio sam doći u London, ostao godinu dana i obavio sve zacrtane zadatke – kazao je danas Ivica Todorić netom je izašao iz Visokog suda u Londonu, na kojem je od suca Duncana Ouseleya čuo da će ga Britanija ipak izručiti Hrvatskoj. I dok je ovo bila još jedna kriptična Todorićeva poruka, u drugoj je bio jasan – kazao je kako je premijer Andrej Plenković od njega dan prije dobio kaznenu prijavu za zločinačku organizaciju. Plenković je odbio komentirati Todorića rekavši kako to ne radi već neko vrijeme.

Ročište trajalo pet sati

Sudsko ročište u Londonu trajalo je gotovo pet sati. Todorić mu nije morao nazočiti, no na sudu se pojavio u pratnji supruge Vesne i odvjetnice Cherie Blair. Riječ je vjerojatno o potezu kojim je Todorić dao na znanje da surađuje, posebice jer je riječ o sucu Ouseleyu, poznatom po tome što je pustio osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na uvjetnu slobodu pred zahtjevom za izručenje Švedskoj, apostrofirajući kako se ovaj prijavio policiji kad je doznao da ga traže. Doduše, Assange je potom pobjegao u ekvadorsko veleposlanstvo, gdje je i danas.

Pogledajte video izjave Ivice Todorića:

I dok su Todorići i Cherie Blair raspravu pratili s galerije dupkom pune dvorane, argumente je iznosio odvjetnik James Hines. Treba reći da je danas sudac trebao samo odlučiti podržava li odluku prvostupanjskog suda o izručenju ili će Todoriću dati priliku za žalbu i nije ulazio u meritum slučaja.

Nakon odluke britanskog suda, što točno čeka Gazdu

1. Vlasnik Agrokora najranije može biti izručen za desetak dana, a sam todorić izjavio je da će u hrvatsku stići za 
25 dana 

2. Po dolasku u hrvatsku ivica todorić bit će pritvoren u zatvor u remetincu da ne bi utjecao na svjedoke

3. Kad saslušaju sve svjedoke, todorić će na slobodu, osim ako DORH nema razlog za novi pritvor

Todorićev odvjetnik je, na iznenađenje mnogih, odlučio da neće elaborirati eventualnu politizaciju slučaja, što mu je bio argument prošlog mjeseca, već je ustrajao u tvrdnji da je Hrvatska dovela u uvjerenje Veliku Britaniju da će suđenja sigurno biti, a to nije moguće dok se optužnica ne potvrdi. Drugi je argument bio taj da je Hrvatska izdala Europski uhidbeni nalog (EUN) još prošle godine te da istraga napreduje vrlo sporo. Da je Todorić ostao u kod kuće, cijelo bi ovo vrijeme bio u pritvoru, apostrofirao je.

Sudac Ouseley bio je dosta skeptičan. Napomenuo je kako je već sutkinja na nižem sudu Emma Arbuthnot – a nije to bilo tko, već sutkinja koja predsjeda svim nižim sudovima u Engleskoj i Walesu – dobro odvagnula argumente i zaključila da se, s obzirom na opseg predmeta i na prikupljene dokaze, može reći da će suđenja i biti. Također, kazao je da unutar EU mora vladati povjerenje vezano za EUN te da smatra da to nisu razlozi zbog kojih bi propitkivao prvostupanjsku odluku o izručenju. Todorić je izjavio kako je malo razočaran odlukom.

– Moram dalje u fajt (borbu). Ovo me neće zaustaviti, ja ću još jače krenuti naprijed – kazao je. Na pitanje je li spreman za Remetinac, dosta je emotivno reagirala Todorićeva supruga, no on ju je prekinuo riječima: “Ja sam za sve spreman.” Zapitao se za što bi uopće u Hrvatskoj trebao biti osuđen te istaknuo da ima pripremljenu opsežnu dokumentaciju. Odvjetnica C. Blair samo je kratko rekla da se slučaj sada vraća u Hrvatsku.

“Čeka ga fer suđenje”

– Odluka o izručenju Todorića nešto je što bi trebalo ubrzalo postupak optuženja, što je i zakonski uvjet za podizanje optužnice – komentirao je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić prije nego što je iz Londona stigla odluka o izručenju. Tvrdi da nema namjernog otezanja s ispitivanjem svjedoka, treba biti ispitan još samo jedan svjedok. Dodao je kako je teško reći kada možemo očekivati eventualno podizanje optužnice.

– Čim se stvore zakonski uvjeti. Dolaskom, odnosno, predajom Todorića oni bi se stekli puno prije – objasnio je Jelenić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je pak kako “nema u Hrvatskoj političkog progona” te da Todorića čeka fer i korektno suđenje.

Instruktivni rok za predaju Todorića Hrvatskoj iznosi 10-ak dana. No Todorić je kazao kako u Londonu ostaje još oko 25 dana i najavljuje još jednu žalbu.

Pogledajte i video - napokon otkrivena unutrašnjost Kulmerovih dvora:

Ključne riječi

Komentara 9

SE
senijor121
20:49 25.10.2018.

Osim kriminalca na optuženičku klupu bi trebala i supruga, sinovi i ostali mafijaši koji su pljačkali i još danas uživaju i troše opljačkan novac, koji su na računu ostavili 6 kuna milijarde duga.

DU
Deleted user
20:34 25.10.2018.

Nema fajta. samo samica.

RI
rightside
20:51 25.10.2018.

ma on se danas jako kiselo smijao i nastojao ostavit dojam opustenog covjeka,,no kad je progovorio,,pogotovo o zalbi,, o duzini ostatka boravka tamo,,jasno je bilo da se covjek boji dolaska u hrvatsku ko vrag tamjana,,a jos onda uz to prica o nekom"fajtu" jer misli da ce se branit sa slobode valjda?))))) a sta se tice njegove crne knjige, da tu ima sta zanimljivo,,o tom bi vec danas pricao engleski sudac,,prema tome, obicna lopina i prevarant dolazi u remetinec,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije