Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac odbio žalbu

Todorić će biti izručen Hrvatskoj: 'Za što bih ja bio osuđen?'

Ivica Todorić nakon odbijene žalbe
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/14
25.10.2018.
u 17:49

Odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna

Britanski sudac Duncan Ouseley danas je u Londonu odlučio da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. Na Visokom sudu u Londonu danas je održano ročište na kojem se trebala donijeti konačna odluka o tome ima li osnivač Agrokora Ivica Todorić pravo na žalbu na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Današnjom odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje Hrvatskoj.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

>> Pogledajte izjavu Ivice Todorića nakon odluke suda u Londonu

Tijek događanja:

17:49 - Todorić se nakon izjave novinarima, obratio i pismom

"Neće me zastrašiti politički i financijski motivirani napadi na mene. Umjesto toga, udvostručit ću svoje napore kako bih razotkrio zavjeru kojoj nema mjesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj. Očekujem da će se narednih dana i tjedana pojaviti još dokaza o tajnim dogovorima i nezakonitim radnjama, osobito ako se prosječni Hrvati ohrabre i progovore protiv ovog nečuvenog potkopavanja svoje zemlje. Spreman sam se prepustiti istrazi vlasti; nemam što skrivati. No u najboljem je interesu hrvatske političke elite da me se ušutka. Optužbe protiv mene politički su i financijski motivirane i nema ni trunke dokaza da sam ikad uzeo novac iz Agrokora, poduzeća koje sam izgradio od nule i do kojeg mi je duboko stalo", napisao je Todorić.

16:23 - Odluku suda i skorašnji povratak Ivice Todorića u Hrvatsku komentirali su premijer Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov

"Ne komentiram to već nekoliko mjeseci pa neću ni danas", šturo je rekao Plenković.

Puno više za reći imao je Petrov. 

"Gospodin Todorić konačno će imati mogućnost otvoriti svoju crnu bilježnicu pa vidjeti koje su to političke elite njemu pomogle, koje su to političke elite zažmirile, znat će se tko je tko u Hrvatskoj. Šteta samo što on to sam ne želi napraviti", kazao je Petrov. 

"Ovo je za mene bio jedan osorni potez. Ostao sam u Londonu godinu dana i obavio sam sve svoje poslovne zadatke. Ostat ću još 25 dana. Malo sam razočaran, ovo me neće zaustaviti. Idem se dalje boriti.  Imam pravo na žalbu. Očekujem da ću na slobodi čekati izručenje. Vi ste svjedoci i sami znate je li ovo politički proces. Spreman sam na sve", rekao je u jednom dahu Todorić. 

"Za što bih ja bio osuđen?", upitao se Todorić. 

"Gospodin Plenković je jučer od mene dobio kaznenu prijavu. Vi znate što ja o tome mislim. Ja idem dalje", zaključio je Todorić.

Ivica Todorić nakon odbijene žalbe Ivica Todorić nakon odbijene žalbe
1/17

15:47 - Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj, odlučio je sudac

15:34 - Sudac razmatra argumente i je li uhidbeni nalog i zahtjev da se Todorić izruči zbog ispitivanja izdan prerano, dok je istraga trajala. Smatra da je sud u Hrvatskoj morao potvrditi sumnju prije izdavanja naloga, javlja 24 sata.

15:24 - Nisam spreman završiti slučaj, kaže sudac, javlja 24 sata. Niži Sud je otišao predaleko u nekim stvarima, tvrdi sudac.

15:21 - Sudac Ouseley iščitava razloge koje je navela sutkinja Emma Arbuthnot za izručenje Todorića

15:18 -  Na prvostupanjskom ročištu propitivala se opravdanost naloga, sada propitujemo samo članak 12a

15:14 - Sudac radi uvod u izricanje presude i sažima argumente obiju strana. Todorić bi trebao biti izručen, govori sudac. Tereti ga se za gospodarske nepravilnosti, javlja 24 sata.

15:10 - Sudac objašnjava okolnosti i optužbe. Dostavljene su nam neuobičajeno detaljne optužbe, kazao je.

15:00 - Nastavljeno je ročište. Svi su se vratili u sudnicu. Čeka se odluka suca o izručenju. Stigao je i Todorić.

14:10 – I ja čekam odluku, ne znam što da očekujem. Ali moramo poštivati zakon – kazao je Todorić za 24sata.

14:05 – Ročište je prekinuto, a sudac je napustio dvoranu. Odluku o izručenju Todorića donijet će za sat vremena.

 

13:40 – Tužitelj dodaje da je velik dio istražnog posla obavljen prije izdavanja uhidbenog naloga.

 

13:30 – Rasprava o Ivici Todoriću na Visokom sudu u Londonu traje već dva sata.

13:17 – Predstavnik britanskog tužiteljstva uzvratilo je Hinesu: postojao je opravdan temelj za donošenje odluke o izručenju. Spominje argumente i dokaze protiv Todorića u fazi istrage koju provodi Državno odvjetnistvo. Objašnjava sucu razliku u pravnim sustavima.

 

 

13:10 – Obrana dovodi u pitanje kompetentnost hrvatskog tužiteljstva.

 

12:54 – Todorićev odvjetnik podsjetio je na slučajeve izručenja u Italiju i Njemačku naglasivši da je izručenje odobreno tek kad je suđenje počelo. 

12:43 – Odluka o izručenju Ivice Todorića definitivno je nešto što bi ubrzalo postupak dizanja optužnice, što je i zakonski uvjet za podizanje optužnice, komentirao je danas novinarima u Saboru glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Tvrdi da nema namjernog otezanja s ispitivanjem svjedoka iako nije ispitan još nijedan svjedok.

– Državno odvjetništvo radi svoj posao sukladno zakonu i zakonskim rokovima, otezanja nema. Da je do Državnog odvjetništva, i taj jedan svjedok bio bi odavno ispitan – kazao je Jelenić dodavši kako je teško reći kada možemo očekivati eventualno podizanje optužnice.

– Čim se stvore zakonski uvjeti. Dolaskom, odnosno, predajom gospodina Todorića oni bi se stekli puno prije – objasnio je Jelenić.

Prigodu je iskoristio i kako bi poručio da "nema nikakvih političkih pritisaka na DORH osim ako se političkim pritiskom ne smatra to da pojedini političari zahtijevaju da radi svoj posao i te poruke šalju javno“.

12:42 – Prošlo je sat vremena predviđenih za raspravu, no obrana i dalje osporava uhidbeni nalog .

12:34 – Hines kaže da je povjerenje temelj Europskog uhidbenog naloga, a da istražitelji u Hrvatskoj nisu čekali kraj istrage i odluku o definitivnom podizanju optužnice prije zahtjeva za izručenjem, navodi Novokmet s N1 televizije.

 

 

12:28 – Todorić uz sebe ima prevoditeljicu koja mu iznosi tijek rasprave.

12:23 – Sudac Ouseley uglavnom odbacuje argumente obrane. Hines je naveo i pravila Europskog uhidbenog naloga nastojeći uvjeriti suca da ga treba odobriti tek kad suđenje bude potvrđeno, no sudac se ne slaže s tim tumačenjem, javlja N1.

12:09 – Imamo ozbiljne optužbe za prevaru i pronevjeru koje su dovoljne za izručenje, tvrdi sudac. Odvjetnik Hines pak relativizira optužbe za friziranje bilanci i izvlačenje novca, pišu 24sata.

11:56 – Hines tvrdi da se ne vidi kraj istrage u Hrvatskoj i da bi to značilo da će Todorić cijelo vrijeme biti u istražnom pritvoru ako ga se izruči, piše na Twitteru Silvana Skočajić, HRT-ova novinarka.

– Još se ne zna hoće li biti podignuta optužnica, a europski uhidbeni nalog ne bi trebao biti prihvaćen. Todorić je od početka spreman svjedočiti videolinkom i nije obavljeno financijsko vještačenje – naveo je odvjetnik bivšeg gazde Agrokora.

Sudac je uzvratio obrani kako se istraga vodi zbog sumnji u prijevare i zbog toga se Todorić tereti.

11:40 – Počelo je ročište na Visokom sudu u Londonu. Stigao je sudac Duncan Ouseley, a odvjetnik James Hines počeo je s izlaganjem. Hines dovodi u pitanje hrvatski uhidbeni nalog, naglašava da je izdan tijekom istrage, prije optužnice. Odvjetnik inzistira da u posljednjih šest mjeseci, otkad je donesena odluka o izručenju, hrvatska istraga nije napredovala i da se još ne zna hoće li biti suđenja, javlja novinar N1 televizije Domagoj Novokmet.

Predstavnik tužiteljstva potom je ustvrdio da je dokument koji je Hines podnio sudu stari argument i da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti.

11:36 – Prvi put doživio sam šok 10. veljače 2017. godine. Tada je prvi put nešto loše rečeno o Agrokoru. Ruski ambasador u intervjuu je rekao da Agrokor ima probleme. Poslije sam doznao da je on istog tog dana bio i u Vladi Hrvatske, ali ne znam kod koga je bio. Ali taj je posjet vrlo simptomatičan. Poslije toga mene su po ruskoj liniji informirali kako sa mnom želi razgovarati predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov – rekao je Todorić za Nedeljnik te dodao:

– Objašnjenje je bilo kako nikad sa mnom nije razgovarao, da se divi kako je Agrokor napravio velike stvari za Hrvatsku i da eventualno ponudi pomoć ako je potrebna. Ista ta ruska linija me nagovarala da prihvatim susret. Ja sam to odšutio, ali ruska linija nije mirovala, tri puta me pritiskala. Onda sam se javio kabinetu predsjednika Vlade i objasnio da me predsjednik Sabora poziva na sastanak. Moram reći da nikada prije nisam upoznao ni premijera, ni predsjednika Sabora. I mislio sam da bih na tom sastanku obojici mogao dati neki ''brief'' o Agrokoru.

11:25 – Todorić je stigao na sud u pratnji supruge, prevoditeljice i odvjetnice Cherie Blair. Zastupat će ga James Hines. Ušao je na sporedni ulaz i izbjegao novinare.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

----------------------

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da ima nove dokaze. 

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društvu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja. 

Video: Todorići – Od raja do sloma

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da ima nove dokaze. 

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu.

"Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudi 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sudac je naložio Todorićevoj obrani da sve nove dokaze mora dostaviti sudu do 4. listopada, a o tome novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery, koja zastupa DORH.

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. 

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva je obrana kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Video – Ivica Todorić u Londonu

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u prvostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Todorić je uhićen lani 7. studenoga u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, na temelju europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Ključne riječi

Komentara 111

PR
prajdali100
09:07 25.10.2018.

Vrijeme je da se ovaj kriminalac izruči našim vlastima.Dobiće krov nad glavom, redovne obroke....milina jedna.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
17:02 25.10.2018.

Skup s Todorićem u Remetinec treba pospremiti Cvitana i Cvitanovog sina koji je radio za Todorića. Cvitan i njegovi ljudi u DORH-u su najveći zaštitnici Todorića jer je Todorić njihov crveni buržuj. Tko je Todoriću pomogao u građenju tog socijalističkogg mastodonta? Da vidimo tko je radio u Todorićevom Agrokoru: Cvitanov sin radio u Agrokoru, supruga od bivšeg SDP ministra Grčića radi u Agrokoru, bivši Todorićev šef korporativnog securitya u Agrokoru je Ognjen Krajačić, sin Steve Krajačića koji se 1935. u Moskvi zakleo kominterni. Nekadašnji zamjenik ministra financija Mate Crkvenca iz vremena vlade Ivice Račana, Damir Kuštrak radi za Agrokor, optužen uz Todorića za teške malverzacije. Račanov Željko Rohatinski radio za Agrokor. Bivši direktor izdavačkog sektora Europapress Holdinga i veliki ljevičar Mirko Galić je bio savjetnik Ivice Todorića, a Galićev sin, Mislav, također je bio zaposlen u Agrokoru i to kao član uprave koncerna. Za Agrokor je radio i bivši ministar turizma u Milanovićevoj vladi Veljko Ostojić. Agrokor je kompanija za uhljebljivanje ljevičara. Agrokor je svoj najveći rast imao u vrijeme Račana kada je iz Agrokora u Račanovu vladu došlo 7 Todorićevih ljudi. Najviše subvencija u povijesti je Agrokor dobio od Milanovićeve vlade. Todorić i bivša SDP-ova uprava studentskog centara su opljačkali desetke milijuna kn iz EU fondova namijenjenih za obnovu studentskog centara, danas država mora vratiti te zloupotrebljene novce natrag u EU fond. Banda crvena!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:44 25.10.2018.

Todoric : Poslije toga mene su po ruskoj liniji informirali kako sa mnom želi razgovarati predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov - rekao je Todorić za nedeljnik te dodao - Objašnjenje je bilo kako nikad sa mnom nije razgovarao, da se divi kako je Agrokor napravio velike stvari za Hrvatsku i da eventualno ponudi pomoć ako je potrebna. Ista ta ruska linija me je nagovarala da prihvatim susret........ Zasto se ne istrazuje Bozu Petrova Pitanje je sad, za koga je radio u Hrvatskoj vladi niko ne spominje ni sukob interesa ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije