Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva premijera

Tko su novi premijeri Španjolske i Italije uzdrmanima krizom

'European Competition Commissioner Italian Mario Monti holds a press conference on Alstom at the European Union headquarters in Brussels 26 May 2004. Monti said 26 May he was preparing to clear the wa
Foto: 'THIERRY MONASSE'
1/3
23.11.2011.
u 12:00

Oči Europe uprte su u desničara Mariana Rajoya (56), koji je na španjolskim parlamentarnim izborima potukao socijaliste, i Marija Montija (68), nestranačkog predsjednika talijanske vlade

Dvije velike članice eurozone, koje zajedno imaju više od 105 milijuna stanovnika, Italija i Španjolska, prvi korak za izlaz iz krize potražile su izborom novih premijera i vlada. Oči Europe uprte su u desničara Mariana Rajoya (56), koji je na španjolskim parlamentarnim izborima potukao socijaliste, i Marija Montija (68), nestranačkog predsjednika talijanske vlade.

Simpatizer Franca

Za Rajoya, predsjednika Narodne stranke desnog centra, koju su osnovali simpatizeri diktatora Franca, slobodno se može reći da je politički uskrsnuo nakon što ga je dva puta, na prethodnim izborima, žestoko potukao socijalist Zapatero. Tada su i članovi njegove stranke tražili njegovo povlačenje, ali ovaj hladni i promišljeni Galjeg čekao je svoju šansu i dočekao je u trenutku kada Španjolska ima najveću nezaposlenost u eurozoni, čak 22 posto. Pametan, iskren, indolentan, hladan, neodlučan, promišljen, lukav... neki su od epiteta kojim opisuju Rajoya.

– On je majstor jer postiže svoj cilj a da se ne vidi da išta radi – kazao je za El Pais Xavier Pomes, katalonski političar.

Rajoy je u svjetskim medijima postao poznat u prosincu 2005. kada je helikoptersku nesreću u blizini Madrida preživio slomivši samo prst. Diplomirani pravnik Rajoy u mladosti je pohađao jezuitsku školu u rodnoj Santiago de Camposteli. Oženjen je i otac dvoje djece, a u slobodno vrijeme obožava biciklizam i nogomet. Fanatični je navijač madridskog Reala. Strast su mu i kubanske cigare te je već sugerirao da će možda omekšati rigidne zakone koji zabranjuju pušenje na radnom mjestu. Rajoy je bliski saveznik Katoličke crkve te je u više navrata javno rekao da će revidirati španjolske zakone o pobačaju. Njegova stranka također je najavila žalbu na zakon o homoseksualnim brakovima pred Ustavnim sudom. Oba zakona smatrana su ključnim postignućima Zapaterove vlade. Rajoy je odlučio srušiti tradiciju da španjolski premijeri ne govore engleski jezik. Upisao je intenzivni tečaj.

– Za doručkom sa svojim 6-godišnjim sinom razgovaram na engleskom. Stariji sin mi kaže da govorim jako loše – kazao je Rajoy.

Za razliku od Rajoya, novi talijanski premijer Mario Monti ne pripada nijednoj stranci, a nije ni izabran na izborima, nego u dogovoru svih parlamentarnih stranaka i talijanskog predsjednika Napolitana.

– Odlučno odbacujem optužbe da sam na čelu vlade moćnika koja bi bila na usluzi multinacionalnim kompanijama ili u službi francusko-njemačke osovine – kazao je premijer Mario Monti.

Kao europski povjerenik Monti je 2004. "nagazio" multinacionalke. Nadimak Super Mario dobio je jer je kaznio Microsoft sa 500 milijuna dolara zbog nelojalne konkurentnosti.

U krugu moćnika

Samozatajni Monti rođen je u Vareseu, diplomirao je ekonomiju na milanskom sveučilištu Boconi, a godinu dana proveo je na američkom sveučilištu Yale. Član je međunarodnih organizacija zbog kojih mu se pripisuje da je u krugu svjetskih moćnika koji vladaju svijetom. Monti je bio prvi predsjednik Bruegela, organizacije razmjene mišljenja, koju financira 16 država članica EU i 28 multinacionalnih kompanija. Međunarodni je savjetnik za banku Goldman Sachs i za kompaniju Coca Cola. Američki tisak prozvao ga je "Sadamom Huseinom za američku ekonomiju" jer je, kao europski povjerenik, spriječio fuziju dviju multinacionalnih kompanija.

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:13 23.11.2011.

Pa Franco je premijer u Spanjolskoj, a Musolini u Italiji. Tko bi drugi mogao biti?.

MA
maraosta
20:53 23.11.2011.

mario monti je mason, koji če europskim državama i narodima isčupati dušu.

OB
-obrisani-
22:53 23.11.2011.

novi premijewri su stari ciokaubojgusaski sluge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije