Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U pismu se iznose optužbe

Otkrivamo tko stoji iza oštre note hrvatskom premijeru: Pismo kongresniku SAD-a pisala Nataša Srdoč?

Zagreb: Premijeri Plenković i Golob obratili se javnosti nakon potpisivanja sporazuma
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
20.09.2023.
u 17:15

Još 2009. godine je sa suprugom pisala autorske članke u američkim novinama kako Hrvatsku zbog korupcije ne bi trebalo primiti u Europsku uniju, a američku i EU administraciju su pozivali na žestoke sankcije zatvaranjem svih oblika financijske pomoći Hrvatskoj

Prije nekoliko dana objavljeno je pismo koje je američki kongresnik Doug Lamborn poslao premijeru Andreju Plenkoviću i američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu. U pismu se iznose optužbe na račun hrvatskih institucija i zahtijeva odgovore o blokiranim američkim ulaganjima, sustavnoj korupciji i utjecaju Rusije u Hrvatskoj. U pismu se bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i sadašnji predsjednik Milanović optužuju za prorusko djelovanje. Međutim, pažljivije promatrače iznenadio je drugi detalj: zašto je američki kongresnik, republikanac iz Kolorada, zabrinut za navodne lokalne korupcijske slučajeve na području Rijeke i okolice. Iako je pismo odaslano i kongresnikova ureda, poznavatelji prilika tvrde da ga je po svemu sudeći napisala Nataša Srdoč, Amerikanka porijeklom iz Rijeke. Nataša Srdoč i njezin suprug Joel Anand Samy vode think-thank International Leaders Summit u Washingtonu koji je povezan s američkim republikancima, kao i nevladinu organizaciju Adriatic Institute. Bračni par je umrežen u američkim konzervativnim krugovima i imaju pristup objavama u njihovim medijima.

Zanimljivo je kako su vijest o kongresnikovu pismu prvi objavili upravo Nataša Srdoč i njezin suprug, na osobnim X (twitter) profilima, kao i na profilima organizacije koje vode, uz pohvale kongresniku Lambornu.

VEZANI ČLANCI:

Kongresnikovo pismo je bilo na tragu višegodišnjih medijskih istupa Nataše Srdoč. Naime, Nataša Srdoč godinama pojavljuje u medijima s tezama koje su slične kongresnikovu pismu. Još 2009. godine je sa suprugom pisala autorske članke u američkim novinama kako Hrvatsku zbog korupcije ne bi trebalo primiti u Europsku uniju, a američku i EU administraciju su pozivali na žestoke sankcije zatvaranjem svih oblika financijske pomoći Hrvatskoj. Štoviše, 2011. godine, ona i suprug su osnovali političku stranku "Hrvatska 21. stoljeća", koja će ostati upamćena po tome da je u Bruxellesu lobirala da se Hrvatsku ne primi u EU. Dva mjeseca prije ulaska Hrvatske u EU, Srdoč je u otvorenom pismu od njemačke kancelarke Merkel zatražila da Njemačka zaustavi ulazak Hrvatske u EU. Prije par godina za američke novine pisala je kako je hrvatska nabavka izraelskih borbenih aviona F16 "korupcija teška milijardu dolara", a povodom posjete tadašnje predsjednice Izraelu napisala je članak u kojoj je pisala kako predsjednica potiče antisemitizam i ekstremizam.

Ipak, najveća sličnost kongresnikova pisma i rukopisa Nataše Srdoč je u spominjanju navodne korupcije u Rijeci i okolici. Naime, ona je još 2019. godine u medijima optužila grad Rijeku da joj blokira projekt vrijedan 30 mil. €, odnosno da joj iz Rijeke opstruiraju realizaciju gradnje stambenih tornjeva Adriatic Luxury Towers – Adriatic luksuzni tornjevi, za koji je ona bila zadužena. Rijeka je odbacila ove optužbe.

O tome da je kongresniku Dougu Lambornu netko drugi sastavio pismo govori i podatak da se nedavno osobno susreo s premijerom Plenkovićem prilikom posjete američkih kongresnika Hrvatskoj te da mu nije izrazio nikakvu zabrinutost oko stanja u Hrvatskoj. Kada se uzme u obzir ton i sadržaj pisma, sve govori u prilog da je autorica pisma Nataša Srdoč. Poznavajući njezin aktivizam dokazan godinama, zasigurno neće biti posljednje takvo upućeno hrvatskoj Vladi.

VIDEO Milanović: Plenkoviću je bilo u interesu zadržati kontrolu koju je imao dok me nije bilo

Komentara 26

IV
ivana
21:05 20.09.2023.

nije problem što je Nataša ovo napisala, nego je problem što Nataša konstantno pljuje po našoj zemlji zadnjih 30 godina od njenog Adriatic instituta za javnu politiku do ileaderssummit.org U svakom slučaju imaju zanimljivu ekipu suradnika (lobista) koja konstantno naa svojim profilima društvenih mreža i profilima izmišljenih instituta i kvazi udruženja širi laži o Hrvatskoj (pamtimo i ono kad su objavili lažno 2018 da je hr gora od Nigerije , a par mjeseci nakon toga da smo gori od Rumunjske). Pitanja koja mene zanimaju su dali iza njih i nje stoji neka državna institucija (čitaj tajna služba) ili privatni kapital i opet interesi koje još ne mogu dokučiti. U svakom slučaju nije dobro za nas kao zemlju bilo da smo desni ili lijevi jer ta ekipa nije bezveze.. primaju "donacije" za svoje projekte pa ako netko ovo cita iz institucija koje se bave ovakim područjem, dragi moji pratite tok novca!

DA
damascus
20:59 20.09.2023.

N. Srdoč je pravoslavka u funkciji interesa bratske RS. Dalje nije potrebno pisati.

NE
NervozniPoštar
19:51 20.09.2023.

Eto, opet imamo "neprijateljsku emigraciju". Znao sam da je nešto nedostajalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije