Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnateljica HZJZ-a

'Tko ne cijepi svoje dijete, čini mu loše'

Tamara Poljičanin
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
28.03.2014.
u 10:45

Nitko ne tvrdi da se nuspojave ne mogu dogoditi. Ali je korist od cijepljenja višestruko veća od nuspojava. Time sam se vodila i kao majka.

Mi razmišljamo o svoj djeci u Hrvatskoj, a roditelji u donošenju odluke o dobrobiti svog djeteta također trebaju razmišljati imaju li pravo činiti loše svojem djetetu ili ugrožavati bilo čije dijete svojom odlukom? – poručuje dr. sc. Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svim roditeljima. Posebice onima koji dvoje hoće li cijepiti svoje dijete nakon što je ta tema posljednjih mjeseci aktualizirana u javnosti. Ravnateljica Poljičanin pitanje obveze odvojit će od pitanja štetnosti cijepljenja za koje kaže:

– Nitko ne tvrdi da se nuspojave ne mogu dogoditi. Ali je korist od cijepljenja višestruko veća od nuspojava i, ako ne cijepite svoje dijete, činite mu loše.

Odbijanje protivno znanju

Takav je stav medicinske struke u Hrvatskoj generalno. Jer HZJZ je uz Ministarstvo zdravlja u pripremi za najavljenu javnu raspravu o obvezi cijepljenja propitao stav medicinara u Hrvatskoj. Sve udruge i stručne organizacije (od Hrvatske liječničke komore do Hrvatskog pedijatrijskog društva itd.) složile su se da je cijepljenje jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera koja štiti pojedinca i skupinu te spašava život. Bit je to zajedničkog stava liječnika koji su poručili i da, s obzirom na „jednoglasan stav medicinske struke u Hrvatskoj, ne vide potrebu odgovarati na neutemeljene zahtjeve medijski eksponiranih pojedinaca za preispitivanje stručnog stava o cijepljenju. Onih koji ne prihvaćaju znanstveno utemeljene činjenice uvijek je bilo i bit će ih te nije moguće odgovarati na sve njihove apsurdne zahtjeve koji se protive postojećem stručno i znanstveno utemeljenom znanju medicinske struke“, stoji u zaključku.

Među činjenicama koje spominju jest i ona o nuspojavama cijepljenja. Posljednji su podaci dostupni za 2012. godinu kada je zabilježeno ukupno 89 nuspojava obveznih cjepiva. Jedna je od njih, primjerice, i anafilaktički šok. Kako tim roditeljima čije je dijete doživjelo anafilaktički šok objasniti da se ne boje cjepiva i da je ono dobro za njihovo dijete?

Kolektivni imunitet

– Jednako tako možemo razmišljati i da anafilaktički šok možemo dobiti od bilo čega što možemo kupiti u ljekarni. I vožnja u automobilu može biti pogibeljna i opasna, ali nećemo zabraniti djetetu vožnju – odgovara ravnateljica Poljičanin koja će dodati da je i sama kao majka donosila odluke o cijepljenju. U donošenju roditeljske odluke vodila se sviješću da je opasnost veća za necijepljeno dijete i njezino dijete nije propustilo nijedno cjepivo.

Ta opasnost danas su, primjerice, ospice u Poljskoj ili Velikoj Britaniji, ali i poliomijelitis koji uzrokuje teška oštećenja poput trajnog invaliditeta. Upravo su te bolesti nekad bile i hrvatska svakodnevica, ali su nakon uvođenja cijepljenja gotovo uništene. Kolektivni imunitet ravnateljica Poljičanin više je puta istaknula kao nužnost jer u suprotnom cijepljenje neće biti učinkovito.

>>Ustavni sud odlučio: Djecu morate cijepiti

>>Večernjakov tekst o cijepljenju na 1. mjestu Reddita sa 3000 komentara!

Komentara 29

NE
Nepobjedivi
10:59 28.03.2014.

Neugodno me iznenađuje novi grafički izgled komentara. Prvo, zaprepašćujuće je da softwerski više nemate podršku razdvajanja odlomaka. Malo veći komentari izgledaju kao vreća krumpira i djelo polupismenih autora. Drugo, odgovore na komentare sakrivate, što ne radi nitko na svijeta. Ako već ne želite automatsko pokazivanje svih komentara, barem pokažite, recimo, prva tri, a ostale sakrijte iza oznake "Više", kao što se često radi i u Hrvatskoj i drugdje u svijetu.

NE
Nepobjedivi
10:59 28.03.2014.

Prije cijepljenja tražite od pedijatra da vam potpiše izjavu da osobno snosi odgovornost za sve eventualne posljedice cijepljenja pa ćete brzo shvatiti koliko je cijepljenje sigurno.

ZB
zbuniceva
11:03 28.03.2014.

Farmaceutski sektor je najveći donator političkim strankama na razvijenom Zapadu kojem se mi nadamo priključiti za jedno 1,000 godina predanog ulizivanja. Time je i obavezno cijepljenje i naravno sveukupni troškovi medicinskog sustava vrsta dobrovoljne donacije političkim strankama na vlasti. Komeme nije jasno nek se vrati u špilju ili preseli na Kubu koja srećom za ugnjetene kubance s 10x jeftinijim medicinskim troškovima ima kak neki tvrde statistički bolje rezultate od najskupljeg američkog sustava. Cijepljenje propisuju i financiraju državni aparati za svoje najveće donatore, posel je posel dečki moji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije