Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosje Slavonija

'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Karolina Amidžić
Foto: Privatni album
1/6
13.04.2019.
u 22:27

"Školske knjige kod nas nisu besplatne i ja sam shvatila da danas-sutra, kad budem imala dijete, teško da bih mu od plaće koju u Slavoniji zaradim mogla kupiti udžbenike. O školskim izletima i ekskurzijama da i ne govorim. A gdje je sve ostalo?"

To ti je moja njemačka Slavonija, svaki dan u nju gledam sa svog prozora – prevrćući fotografije šume i uzoranih njiva pomalo sjetno izgovara “auslanderica” Karolina Amidžić.

Karolina je svoju adresu u Slavoniji zamijenila njemačkom prije dvije godine. Sada živi i radi u Brettenu, mjestu šezdesetak kilometra udaljenom od Stuttgarta. Kraj je to u kojem se nastanilo toliko našeg svijeta da se na ulicama s njemačkim isprepliću jezici država nastalih raspadom Jugoslavije.

Karolina Amidžić
1/23

Prošli je tjedan Karolina došla kući na godišnji odmor. Našle smo se u kafiću Bad Company u Orahovici, našem rodnom gradu, iz kojeg je ona otišla kao osamnaestogodišnjakinja. Karolina je završila srednju trgovačku školu. Radila je, kaže, i tijekom i nakon škole:

– Školske knjige kod nas nisu besplatne i ja sam shvatila da danas-sutra, kad budem imala dijete, teško da bih mu od plaće koju u Slavoniji zaradim mogla kupiti udžbenike. O školskim izletima i ekskurzijama da i ne govorim. A gdje je sve ostalo? I zato sam otišla – obrazlaže Karolina koja sa svojih samo 20 godina zrelim promišljanjima bez riječi ostavlja nas puno starije.

Kada je stigla u Njemačku, nije znala “ni beknuti” jezik.

Prva joj je godina bila iznimno teška; mijenjala je povremene poslove, smještaje...

– Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma. Na kraju te prve godine bila me ulovila depresija i već sam htjela odustati i vratiti se kući. Međutim, jedan slučajni susret u trgovini u kojoj sam se rasplakala jer sam zaboravila pin na kartici sve je promijenio. Već gotovo godinu dana radim kao njegovateljica u domu za stare, više nisam u kolektivnom smještaju jer sam našla vlastiti, njemački sam potpuno svladala. Imam normalno radno vrijeme, prekovremeni sati su plaćeni, za smještaj potrošim trećinu plaće, a ostatak mi je i više nego dovoljan za normalan život, da ni u čemu ne oskudijevam. Ali i dalje patim za svojom Slavonijom i vratila bih se svojoj kući isti tren kad bih imala plaću upola manju nego što je ovdje imam. I ne mislim samo ja tako, svi mi ovdje patimo za svojim krajem – govori Karolina dok u kofer koji nosi u Njemačku pakira kobasice, slaninu, “pljosku” rakije i čokanjčiće kako bi, dok gleda kroz prozor svog podstanarskog stana, mogla zamisliti da je kod kuće.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Ključne riječi

Komentara 118

MA
marsovac
23:16 13.04.2019.

u Hrvatskoj je vladala diktatura proleterijata,........jos to lezi duboko u genima,............mi smo zemlja ljencina, lopova, anitifasita, neradnika, zabusanata, socialistickih pametnjakovica i takozvanih moj djep hrvata,.....odose oni pametni i radini kao potijerani psi,....ostale buhe koje ce se uskoro poceti medjusobno gristi

CH
chemica
23:22 13.04.2019.

Tko je to i kada rekao da u Njemačkoj teku med i mlijeko...Dosadni ste više s tom poštapalicom.

ŠN
ŠNJOF
23:43 13.04.2019.

A gdje to teku med i mlijeko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije