Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier:

'Terorizam poprima sve zlokobnije oblike, javljaju se paravojne skupine...'

Davor Ivo Stier
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
26.05.2017.
u 16:57

"Mi smo od primatelja pomoći sada zemlja koja daje pomoć drugima, koja pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu", kazao je Stier novinarima

Svijet je danas suočen s brojnim sigurnosnim prijetnjama i Ujedinjeni narodi su i dalje potrebni za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, a Hrvatska, koja je od zemlje primateljice pomoći postala davateljica, kao članica te organizacije također pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu, izjavio je danas u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier

"Unatoč težnjama načelu mirnog rješavanja sukoba i kulturi tolerancije, razvitku dijaloga, globalizirani svijet danas se susreće s brojnim sigurnosnim ugrozama i rizicima. Terorizam poprima sve zlokobnije oblike, javljaju se nekontrolirane paravojne militantne skupine, niz novih kibernetičkih prijetnji, otvoreni oružani sukobi na primjer u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu i drugdje. Sve nam to pokazuje da su nam Ujedinjeni narodi i dalje potrebni u svojoj izvornoj  zadaći očuvanja svjetskog mira i sigurnosti", rekao je Stier na okruglom stolu "25 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima".

"Mi smo od primatelja pomoći sada zemlja koja daje pomoć drugima, koja pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu", kazao je Stier novinarima.

U svom uvodnom govoru istaknuo je kako se hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008. i 2009. može smatrati "još jednim dokazom da je RH od objekta međunarodne politike postala njenim subjektom".

"Svijet u kojem živimo daleko je od savršenog i čovječanstvo je svakodnevno izloženo sve većim, složenijim i ozbiljnijim previranjima. U takvim uvjetima ključnu ulogu ima suradnja na multilateralnoj razini čiji temeljni okvir nude Ujedinjeni narodi koji su ujedno jamstvo opstojnosti brojnih postignuća ostvarenih u okviru UN-a u posljednjih 72 godine", kazao je ministar. 

Po njegovim riječima, na zemaljama članicama leži odgovornost da zajedno pronađu nova rješenja, nove oblike suradnje koji će omogućiti suočavanje organizacije s izazovima današnjice.

Ovaj okrugli stol, koji su zajedno organizirali Europski pokret Hrvatska / Europski dom Zagreb, Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i MVEP, okupio je i bivše hrvatske ministre vanjskih poslova: Zdravka Mršića, Matu Granića, Miomira Žužula, Vesnu Pusić i Miru Kovača.

Pusić je rekla novinarima da je u ovih 25 godina članstva u UN-u Hrvatska napravila veliki pomak.

"Razvojna pomoć i razvojna suradnja su jedan od najvažnijih instrumenata svjetskog mira koje UN ima. Mi smo bili pokrenuli inicijativu 'u obranu malih donatora' pokazujući vlastitim primjerom da zemlje koje nisu bogate i koje nisu velike također mogu sudjelovati u razvojnoj suradnji...", naglasila je.

Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, kaže da je Hrvatska uspješna priča i podsjetio je da se prvotno izborila da je prizna tadašnja Europska zajednica, a kao posljedica toga uslijedilo je primanje RH u UN prije 25 godina. 

"Hrvatska, koja je bila okupirana tada i gdje su bile raspoređene snage UN-a, danas je zemlja koja ima svoju ulogu u svijetu, u UN-u, u Europi i koja danas napokon vodi svoju vanjsku politiku na temelju svojih nacionalnih interesa", istaknuo je on.

Komentara 4

GO
gooniegoogoo
18:55 26.05.2017.

dajte im azil

Avatar mama mia
mama mia
03:33 27.05.2017.

Najgori su ovi domaći svakodnevni koji nas teroriziraju od jutra do sutra

DU
Deleted user
23:51 26.05.2017.

kovac je potpuno u pravu, hrvatska jeste uspesna prica... treba uspeti da ovoliko unistis ovakvu bombonu od zemlje na ovakvom mestu uz svu pomoc iz inostranstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije