Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika nije film

Terminator ostavio zlatnu Kaliforniju u rasulu i kaosu

Schwarzenegger (1)
Foto: PIXSELL
1/7
29.12.2010.
u 19:29

U siječnju završava guvernerska karijera Arnolda Schwarzeneggera, kojeg su proglasili jednim od najgorih guvernera u SAD-u

Poslije sedam godina s vrata guvernerova ureda u kalifornijskom birokratskom središtu Sacramentu u siječnju će biti skinuta pločica s imenom Arnolda Schwarzeneggera. Još se ne zna je li se poznati glumac, proslavljen ulogama u filmu Terminator i Conan, odlučio vratiti pred kamere, ali njegova politička i guvernerska karijera, sudeći prema reakcijama građana i medija, nije zaslužila Oscara ili neku drugu poznatu filmsku nagradu.

Neobrazovan i nestručan

Schwarzenggera (63) na mjestu guvernera Kalifornije, najbogatije, a mnogi kažu i najljepše te klimatski za život najugodnije američke savezne države, nasljeđuje Gray Davis koji je izbore izgubio 2003. godine, ali su mu birači još jednom dali povjerenje na nedavnim izborima u studenome, što je dodatan udarac glumcu guverneru. Očekuje ga mnogo posla jer se Scwarzenegger, naviknut da mu drugi pišu scenarije, pokazao nedovoljno obrazovanim i stručnim za odgovornu funkciju. Kaliforniju ostavlja u fiskalnom kaosu, s rekordnim brojem nezaposlenih koji premašuje deset posto te s nezadovoljnim građanima koji tvrde da više ne žive „u obećanoj zemlji“. Los Angeles Times navodi kako je „tragedija Schwarzeneggerova mandata u tome da nikada nije do kraja shvatio kako funkcioniraju država i politika.“ Kada je 2003. došao u senatorski ured, bio je slavan i moćan ne samo zbog glumačke karijere nego je uz njega stajala i Republikanska stranka na vlasti i utjecajni klan Kennedy u koji je ušao oženivši se Marijom Shriver.

Najgori guverner

Zaredali su protesti, reforme zdravstva, školstva, fiskalne politike... koje je najavljivao u predizbornoj kampanji, ali nije uspijevao svoja obećanja pretvoriti u nove zakone, otvaranja radnih mjesta i oporavak gospodarstva jer se 2007. ekonomska kriza najbrže i najviše počela osjećati u Kaliforniji. Udruga “Građani za odgovornost i etiku u Washingtonu“ proglasila je Schwarzeneggera jednim od 11 najgorih guvernera u Americi. Prozvali su ga zbog korištenja novca iz fondova kampanje i zaklada za osobnu korist, zapošljavanja prijatelja s upitnim kvalifikacijama u državnim poslovima, urušavanja ugleda Kalifornije te za sukob interesa pri sklapanju ugovora s privatnim tvrtkama.

Komentara 28

OB
-obrisani-
20:15 29.12.2010.

Uvijek ista priča, demokrati se trude riješavati probleme te kandidiraju ozbiljne ljude, a republikanci od politike rade show i, što je još gore, show-business.....

SP
Spajki
21:56 29.12.2010.

dam se kladit da bi nam bolje vodio drzavu i od suzane i od lepog caneta...

Avatar cro1com
cro1com
07:44 30.12.2010.

Ma pustite covjeka na miru da je tu blizu vas malo bi pazili sto govorite :)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije