Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Teme o skoroj komasaciji pobudile interes poljoprivrednika

Blaženka Mičević
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
25.04.2014.
u 20:42

Na predavanju se moglo čuti da županija raspolaže sa ​ukupno ​105 tisuća ​hektara​ ​poljoprivrednih površina

​Na inicijativu ​P​oljoprivredne komore ​Brodsko-posavske županije ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević ​održala je predavanje ​o​ ​Programu ​raspolaganj​a​ poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske,​ te ​o sve aktualnijem Nacrtu prijedloga ​z​akona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta.​ Zanimanje za te dvije značajne teme pokazali su brojni poljoprivrednici. Na predavanju se moglo čuti da županija raspolaže sa ​ukupno ​105 tisuća ​hektara​ ​poljoprivrednih površina, od ​čega je 65 tisuća ​već ​u sustavu identifikacije zemljišnih parcela ​ARKOD​, odnosno unutar nacionalnog​ program​a​ kojim se uspostavlja baza podataka koja evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta.

​Na ovaj način dobiva se jasn​a​ slika​ koliko se zemljišta u Hrvatskoj koristi ​u svrhu​ poljoprivredne​ proizvodnj​e​, bez obzira na kulture koje se na njima uzgajaju. Takav uređen i transparentan sustav preduvjet je​ za ​dobivanje potpor​a​ Europske unije za poljoprivrednu proizvodnju. ​

​-​ Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Nacrt prijedloga zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta i jedan je od najznačajnijih zakona iz zakonske regulative kojeg priprema Ministarstvo poljoprivrede. Zakon se do 14. svibnja nalazi u fazi javne rasprave i u prikupljanju mišljenja nadležnih tijela, nakon čega ide u proceduru prema Vladi i Saboru. Očekujemo da će do kraja godine stupiti na snagu. Cilj komasacije poljoprivrednog zemljišta na prvom je mjestu ukrupnjavanje čestica, a potom i izgradnja putne i kanalske mreže. Dakle u jednom administrativnom postupku cilj nam je dobiti i uređenje zemljišta u smislu parcela, putne i kanalske mreže, ali i sređivanje imovinsko-pravnog stanja. Situacija s Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na području Brodsko-posavske županije dosta je dobra. Dok je bilo po starom zakonu, svih 28 jedinica lokalne samouprave predalo je programe raspolaganja i na sve su dobili suglasnost. Agencija je s područja Hrvatske prošle godine zaprimila 193 zahtjeva za zakup poljoprivrednog zemljišta na 50 godina. Ove godine imamo nove zahtjeve za raspisivanje zakupa na 50 godina, a to je negdje oko 900 hektara koje potražuje 11 jedinica lokalne samouprave. Posao Agencije je do kraja lipnja uspostaviti informacijski sustav prema podacima Državne geodetske uprave i prema podacima koje nam dostave jedince lokalne samouprave i napokon ćemo tada imati konačan broj koliko hektara državnog poljoprivrednog zemljišta imamo na području Brodsko-posavske županije i svih ostalih županija - kazala je ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević.

>> Okrupnjavanje 300 tisuća hektara sitnih parcela od jeseni 2015.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:17 28.04.2014.

Ta skora komasacija prema ovome što piše u članku ako krene za dvije do tri godine biti će super, a poznajući brzinu naše javne uprave to je gotovo nevjerovatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije