Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPUBBLICA

Talijani kupuju crnogorske tvrtke i plaćaju Mili Đukanoviću

Milo Đukanović
AFP/PIXSELL
19.05.2010.
u 16:03

Rijeke talijanskoga državnog novca završile su u banci Mile Đukanovića, što bi, u najmanju ruku, značio sukob interesa za crnogorskog premijera protiv kojeg su se u Bariju i Napulju vodile istrage.

RIM – Rijeke talijanskoga državnog novca završile su u banci Mile Đukanovića, što bi, u najmanju ruku, značio sukob interesa za crnogorskog premijera protiv kojeg su se u Bariju i Napulju vodile istrage zbog krijumčarenja cigareta i zaštite bjegunaca pred talijanskim sudstvom u Crnoj Gori, piše list Repubblica objavljen u srijedu. Đukanović je "prijatelj i povjerljivi partner" premijera Silvija Berlusconija i ministara talijanske vlade desnog centra. Crna Gora pak za ulazak u Europsku uniju i NATO prodaje svoju srebrninu. Kako? Mutnom privatizacijom, drži list. Prije svega u energetskom sektoru kojim privlači talijanske ulagače, a uz to ima i najnižu stopu poreza na dohodak u Europi, samo devet posto, što je za talijanske tvrtke pravi Eldorado, neka vrsta obećane zemlje.

Italija je osvojila Crnu Goru, i ono što nisu uspjeli ni njezini generali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, sada su uspjeli donedavni ministar ekonomskog razvitka Claudio Scajola, povjerljivi Berlusconijev savjetnik za međunarodne poslove Valentino Valentini, ministrica turizma Maria Vittoria Brambilla i drugi. Đukanović, koji sada ima 48 godina, od svoje 29. drži u svojim rukama malu balkansku republiku. Prošle je godine bio u Italiji, a i Berlusconi je bio u Podgorici. U poslovno-poduzetničko-političkom mozaiku dvije zemlje veliki je utjecaj imao i koordinator Berlusconijeve stranke Narod sloboda Denis Verdini. Scajola, Verdini i drugi bliski Berlusconijevi suradnici u Italiji su osumnjičeni za korupciju. Slična situacija postoji, čini se, i u Crnoj Gori. Na osnovu transkripata telefonskih razgovora u Italiji zabilježeno je, na primjer, kako je Denis Verdini, protiv kojeg su tužiteljstva u Rimu i Firenci pokrenula istragu zbog korupcije, rekao svome prijatelju građevinskom poduzetniku iz Firence Riccardu Fusiju da se priključi putnicima u posebnom državnom zrakoplovu koji je odlazio u Crnu Goru. Išlo se sklapati poslove. U zrakoplovu su, uz ostale, bili ministrica Brambilla i podtajnik ministarstva ekonomije sa zaduženjem za vanjsku trgovinu Adolfo Urso te oko 60 poduzetnika raznih tvrtki (A2A, Enel, Terna, Banca Intesa, Ferrovie dello Stato, Edison, Valtur, Todini).

Berlusconi je bio u Crnoj Gori 17. ožujka 2009. i obećao je kako će ta mala zemlja postati velika. Potpisana su dva osnovna ugovora: za energiju i infrastrukturu. Talijansko ulaganje od pet milijardi eura. Prvi posao sklopila je energetska tvrtka A2A koja je kupila 43 posto crnogorske energetske državne kompanije Elektroprivreda. Od 450 milijuna eura za kupovinu te tvrtke najmanje je 300 milijuna eura uplaćeno u crnogorsku banku Prva banka, koja je pod nadzorom premijerova brata Ace Đukanovića, a čije dionice ima i Milo i njihova sestra Ana. To je talijanskom listu potvrdio direktor Prve banke Predrag Drečun.

Talijanska tvrtka Terna postavit će podmorski elektrovod između Tivta i Pescare za prebacivanje električne energije iz Crne Gore u Italiju. Tvrtka A2A izgradit će u Crnoj Gori četiri hidroelektrane, a druga energetska kompanija Enel elektranu na ugljen. U toj izgradnji sudjelovat će i tvrtka Duferco, koja će uz to izgraditi i termovalorizator.

Na kraju se spominje i golemi projekt, obnova pruge Bar – Beograd. Na tom projektu radit će Italfer (tvrtka talijanskih državnih željeznica), a Scajola je za to već poslao u Crnu Goru milijun eura iz državne blagajne. Talijanski veleposlanik u Crnoj Gori Sergio Barbanti kaže kako ta zemlja želi brzi rast i zbog toga prihvaća strana ulaganja. Crnogorska oporba optužuje Đukanovića za sukob interesa, a list Dan energetske poslove naslovljuje: "Stigla je energetska mafija".

U Bariju i Napulju vodila se istraga protiv Đukanovića, kojega se smatralo čelnikom međunarodne mafijaško-financijske organizacije međunarodnog krijumčarenja cigaretama (krijumčareno je tisuću tona mjesečno), ali i droge i oružja. Đukanovića se optuživalo i da je dao utočište 15 talijanskih kriminalaca. Protiv njega se ne može voditi istraga jer kao predsjednik vlade strane zemlje ima imunitet.

No i u Podgorici se vodi istraga zbog devet sumnjivih ubojstava vezanih za krijumčarenja, među kojima je 2004. ubijen i mladi urednik lista Dan. U Crnoj Gori se održavaju lokalni izbori 23. svibnja i oporba se nada da bi mogla, nakon 18 godina, srušiti Đukanovića.

Komentara 8

Avatar GERO2
GERO2
18:29 19.05.2010.

Koda su Hrvatski Politicari bolji od ovog Djilkosa Djukanovica.Sve su prodali a para nigdi.

BA
Babaroga
19:13 19.05.2010.

On je neslužbeni kralj šverca cigareta na cijelom Balkanu i jedan od najčešćih imena koje se spominju u slučaju ubojstva Pukanića. Zar se nije kao, povukao iz politke ? Sjećam se, nije prošlo ni par dana od ubojstva ovog, istragag, istraga se razmahala, a ovaj Pukanić je po hitnom postupku opozvao crnogorskog veleposlanika i za novog postavio čovjeka koji je došao preko granice sa kovčegom novaca. Ne sjećam se gdje sam to pročitao.

OB
-obrisani-
18:03 19.05.2010.

hehehe,a ovaj je tek kvazimodo,boze,boze,i ovo radja majka albanka....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije