Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se plan u skladu s islamskim zakonom

Talibani naredili da srednje škole za djevojke ostaju zatvorene, djevojke pokrenule protest

Život u Afganistanu pod talibanima
Foto: REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.03.2022.
u 09:32

Međunarodna zajednica postavila je obrazovanje djevojaka kao ključni zahtjev za svako buduće priznavanje talibanske administracije, koja je preuzela vlast u kolovozu nakon povlačenja stranih snaga

Talibani su u srijedu odustali od otvaranja srednjih škola za djevojke, rekavši da će ostati zatvorene dok se ne izradi plan u skladu s islamskim zakonom.

Nastavnici i učenice tri srednje škole iz okolice glavnog grada Kabula rekli su da su se djevojke u srijedu ujutro vratile uzbuđene u kampuse, ali im je naređeno da se vrate svojim kućama. Dodali su da su mnoge učenice napustile kampus u suzama, a twitterom se šire snimke protesta djevojaka.

- Svi smo se razočarali... kad nam je ravnateljica to rekla, ona je također plakala - rekla je jedna od učenica.

Zadnji put kad su talibani bili na vlasti u Afganistanu, od 1996. do 2001., zabranili su ženama obrazovanje i zapošljavanje na većini radnih mjesta. Međunarodna zajednica postavila je obrazovanje djevojaka kao ključni zahtjev za svako buduće priznavanje talibanske administracije, koja je preuzela vlast u kolovozu nakon povlačenja stranih snaga.

Ministarstvo obrazovanja prošli tjedan objavilo je da će se škole za sve učenike, uključujući i djevojke, ponovno otvoriti u cijeloj zemlji u srijedu, nakon mjeseci ograničenja za obrazovanje djevojaka srednjoškolske dobi. U utorak navečer glasnogovornik ministarstva obrazovanja objavio je video gdje je čestitao svim učenicima povratak u škole.

Međutim, u srijedu je u obavijesti ministarstva rečeno da će škole za djevojke ostati zatvorene dok se ne osmisli plan u skladu s islamskim zakonom i afganistanskom kulturom, navodi vladina novinska agencija Bakhtar News. Glasnogovornik ministarstva nije odgovorio na poruke i pozive za komentarom. Izvor iz talibanske administracije potvrdio je Reutersu da će škole za djevojke u Kabulu zasad ostati zatvorene.

Talibani nastoje upravljati zemljom u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona, dok u isto vrijeme pristupaju milijardama dolara pomoći koja im je očajnički potrebna da bi spriječili široko rasprostranjeno siromaštvo i glad.

- Nakon što sam čula uznemirujuća izvješća da vlasti neće pozvati učenice iznad šestog razreda natrag u škole, pitam se, ako je to istina, što bi mogao biti razlog za to - upitala je putem Twittera Deborah Lyons, šefica misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije