Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki misterij na Kubi

Tajnim oružjem na američke diplomate

Irma
ALEXANDRE MENEGHINI/REUTERS/PIXSELL
17.09.2017.
u 08:13

Ni FBI, ni CIA, ni znastvenici nisu uspjeli utvrditi što je korišteno u napadima koji su kod žrtava izazvali vrlo raznolike simptome

Više od dvadeset američkih diplomata koji službuju u američkom veleposlanstvu u Havani žrtve su vrlo neobičnih i neobjašnjivih napada do kojih je došlo u jednom hotelu, ali i u domovima nekih od njih.

Posljednji takav napad dogodio se u nedavno obnovljenom hotelu “Capri”. Diplomata je usred noći probudio snažan zvuk. Skočio je iz kreveta i kada se od njega odmakao samo pola metra, zvuka je nestalo. Pomislivši da je sanjao, čovjek se vratio u krevet, no zvuk se ponovio još većim intenzitetom. Isprva nije osjećao nikave posljedice, no nakon nekoliko sati počeo je gubiti sluh, a imao je i problema s govorom.

Istraga stoji u mjestu

Osim njega na sličan način stradalo je još dvadesetak diplomata. Iako je pokrenuta temeljita istraga u koju su se uključili FBI i CIA, napadi su i dalje potpuni misterij. Istražitelji su isprva mislili da je riječ o soničnom oružju, a sumnjali su da su napade izveli Kubanci. No kada su liječnici kod nekih od žrtava utvrdili ozljede mozga, bilo je jasno da takvo što ne može izazvati zvuk. Nakon nekog vremena pokazalo se da žrtve imaju velikoh problema s koncentracijom i da se uopće ne mogu sjetiti nekih riječi, što su bili znaci da su napadi puno opasniji nego što su američki dužnosnici i istražitelji isprva mislili.

Do prvih misterioznih napada došlo je potkraj prošle godine, no tek potkraj kolovoza SAD je priznao da su se dogodili. Obavljeni su razgovori s brojnim kubanskim dužnosnicima, s američkim obavještajcima i znanstvenicima, no ni nakon toga nitko nije mogao dokučiti čime su napadi izvedeni i tko ih je izveo. Istražitelji su detaljno pretresli i hotel i domove napadnutih, no nisu pronašli ništa sumnjivo. Američka administracija iznjedrila je više teorija o počiniteljima. Među osumnjičenima su bile kubanske vlasti, neka odmentnuta frakcija sigurnosnih snaga ili pak neka treća zemlja poput Rusije. Pojavila se i teorija da se radi o nekakvoj velikoj špijunskoj operaciji koja je krenula po zlu. Nakon silnog truda nisu došli ni do kakvog zaključka, a sve to nazvali su “zdravstvenim napadima”.

Neke od priča žrtava bile su slične, a druge su se protpuno razlikovale, a i tegobe koje su žrtve prijavile bile su jako raznolike. Neki od njih osjetili su intenzivne vibracije ili su čuli intezivan zvuk visoke frekvencije. Neki su se budili s intenzivnom zvonjavom u ušima. Neki nisu ništa čuli, ali su se kasnije pojavili simptomi poput trajnog gubitka sluha, potresa mozga, oteklina na mozgu, vrtoglavice, mučnine, teških glavobolja i problema s ravnotežom.

Kubanci protjerani

Fizičari koji se bave proučavanjem zvuka kažu da bi naprava koja bi proizvela takvu vrstu zvukova motrala biti jako velika pa bi je bilo gotovo nemoguće skriti. Također kažu da ne mogu ni jednu napravu za proizvodnju zvuka spojiti s tako širokom lepezom simptoma, pogotovo ne s potresom mozga. U svibnju je SAD iz Washingtona protjerao dvojicu kubanskih diplomata, i to zato što kubanske vlasti nisu učinile ništa da zaštite američke diplomate na Kubi. Sada svi ta protjerivanja povezuju s tajnovitim napadima. No kubanske vlasti tvrde da nikada ne bi učinile ništa što bi moglo nauditi akreditiranim diplomatima, a ni Trumpova administracija nije sigurna da su Kubanci krivi za sve to. U suprotnom, već bi davno zatvorili veleposlanstvo u Havani.  

  
Ključne riječi

Komentara 24

PR
prajdali100
09:02 17.09.2017.

Tko zna,možda je Kim izmislio nešto novo ili su se Rusi malo zaigrali.

LA
laflamesapo
10:16 17.09.2017.

Čovjek planira Bog se smije.

DU
Deleted user
10:11 17.09.2017.

Još su za vrijem drugog svjetskog rata Njemačke vlasti radili na sličnom oružju nitko nije napisao dali je to oružje bilo uspješno ali izgleda da je netko napravio to oružje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije