Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U egzilu

Svrgnuti lider Katalonije Puigdemont ide na EU izbore

Carles Puigdemont
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.03.2019.
u 09:14

Ako osvoji mandat, morat će se vratiti u Španjolsku, gdje će ga uhititi

Svrgnuti katalonski lider Carles Puigdemont objavio je kako će se kandidirati na izborima za Europski parlament koji se održavaju u svibnju. Puigdemont, koji se od 2017. nalazi u samonametnutom egzilu u Berlinu, kazao je kako će predvoditi listu “Zajedno za Kataloniju“ koja se zalaže za neovisnost.

“Došlo je vrijeme da se napravi korak prema internacionalizaciji prava na samoodređenje u Kataloniji, kako u Europi tako i u cijelom svijetu”, naglasio je Puigdemont u svome tvitu kojim je objavio kandidaturu. Vlada u Madridu svrgnula je katalonskog predsjednika nakon što je na temelju rezultata referenduma proglasio neovisnost. Španjolska je taj referendum sudski proglasila nevažećim, a protiv njega je pokrenut sudski postupak, no kako je on napustio Španjolsku, nedostupan je pravosuđu.

Foto: Reuters/PIXSELL

Ako osvoji mjesto u EP, morat će se vratiti u Španjolsku i pred središnjom izbornom komisijom prisegnuti da će kao zastupnik u Parlamentu EU djelovati u skladu sa španjolskim ustavom. Protiv njega će tada biti pokrenut sudski proces pod optužbama za veleizdaju i zavjeru protiv vlasti, za što bi mogao dobiti kaznu od 25 godina zatvora.

On se u prosincu 2017. iz egzila kandidirao za katalonski parlament i u njega ušao kao zastupnik. Sada su se on i njegovi politički istomišljenici Jordi Sànchez, Quim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, koji se trenutačno nalaze u zatvoru, kandidirali za Europski parlament.

Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri:

Ključne riječi

Komentara 11

TO
Toni66
09:43 12.03.2019.

Ako osvoji mandat, morat će se vratiti u Španjolsku, gdje će ga uhititi ne vejrujem jer dobija; debeli masivni neprobojni super EU imunitet na španski brutalitet .

DU
Deleted user
10:48 12.03.2019.

Španija sa EU su čiste diktatorijalne ustanove koje ne poštuju rezultate referenduma jer vladajučima to ne odgovara. Baskijci bi bili slijedeći u Španiji koji bi se odvojili. Zašto me ovo ne priznavanje referenduma tako podsječa na Hrvatsku i njene diktat**e na vlasti.

TO
Toni66
09:59 12.03.2019.

Od čega živi ovaj nije se nakrao love nema zaposlenja godinama Država koja ga plača iz proračuna a nema funkcije praktički je "trorista" orgnizator utsnka puća Pučista. I eto koliko poštuju Španjolske zakone narod i pravosuđe Njemci i po njimaima naravno moraju da se svi -ostali vladaju . Da kažu to što je tamo bilo v Španci i ne znate vi ste kreteni ne mate pojma o pravdi revoluciji te ga želite ispitati u živo... Konačno nije li tako da mi pametni Njemci i ostli u eu imamo toliko špijuna agenta i ostalih promatrača sa i bez gaća kod vas da znamo sve bolje presuditi da je nevinašce koje zaslužuje slobodu . A mi EU = Njemačka imamo moć da poćeramo druge smotane o visnike ( "državice" ) da deportiraju generale predsjednike sa Balknije i to u masi ... Jer i tu znamo mi pametni da su krivi . I to se zove onda EU i demonkracija ! Zato su Emglezi pljunuli i udarili petama te rekli zna se !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije