Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO PRAVDU BEZ NOVCA Na snazi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Svog besplatnog odvjetnika siromašni će moći birati

Autor
Ivanka Toma
31.01.2009.
u 20:02

Između 750 i 800 tisuća ljudi, ili 20 posto Hrvata koji žive ispod granice relativnog siromaštva, od sada će moći rješavati pravne probleme angažiranjem besplatnog zastupnika.

Čekalo se 18 godina
Stupa na snagu Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na koji je Hrvatska čekala 18 godina, i zbog čijeg je nepostojanja trpjela kritike iz EU. Budući da se donošenje ovoga zakona godinama odgađalo u prvom redu zbog toga što on stoji državu, glavno je pitanje je li osigurano dovoljno novca za primjenu. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kaže da je za to u proračunu rezervirano 8,5 milijuna kuna, ali napominje da će taj iznos u budućnosti morati rasti.

– Bitan element u reformi pravosuđa jest brza, nepristrana i dostupna pravda – kaže ministar.

Sustav je osmišljen tako da se osobe kojima je potrebna pravna pomoć obraćaju uredima državne uprave u županiji, te takvom uredu Grada Zagreba, i podnose zahtjev za pravnu pomoć. Uvjet za dodjeljivanje pomoći jest imovno stanje podnositelja, o čemu on popunjava obrazac i potpisom, pod materijalnom i kaznenom odgovornosti, jamči da su podaci istiniti.

Odgovor za dva tjedna
Na zahtjev se treba odgovoriti u roku dva tjedna, što znači da se vjerojatno u tome roku neće provjeriti svi prezentirani podaci, no ako netko uspije prevariti Ured, a utvrdi se da nije siromašan kako je tvrdio, mogao bi ostati i bez imovine koju ima. Ministar ističe da će pravnu pomoć pružati odvjetnici (podnositelj će moći birati odvjetnika), te udruge, visoka učilišta i sindikati.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju osobe koje ostvaruju prava iz sustava socijalne skrbi, drugu pomoć, ili pravo na opskrbninu iz Zakona o pravima branitelja i članova obitelji ili iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Pravo imaju i osobe čija imovina uz onu članova kućanstva ne iznosi više od 20 mjesečnih osnovica za obračunavanje doprinosa za obavezna osiguranja.


Pravo na savjet i zastupanje na sudu

Siromašni će imati pravo na primarnu pravnu pomoć, odnosno opću pravnu informaciju, pravni savjet, pomoć u sastavljanju raznih dopisa upravnim tijelima, zastupanje u upravnim stvarima, pravnu pomoć u mirnom izvansudskom rješavanju sporova. Po zakonu će se davati i sekundarna pravna pomoć koja obuhvaća zastupanja pred sudom, sastavljanje podnesaka u sudskim postupcima, te zastupanje u mirnom rješavanju spora pred sudom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije