Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Gadafija

Svjetske sile žele obnoviti Libiju, a Rusija i Kina gube u toj utrci

Libija (1)
Reuters/AFP
25.08.2011.
u 10:18

Predsjednik Nacionalnog tranzicijskog vijeća sastao se sa svjetskim vođama kako bi osigurao sredstva za izgradnju demokracije

Dok se, prema viđenju svjetskih lidera, u Libiji završava vladavina Muammara Gadafija, međunarodna zajednica kuje plan kako zadobiti respektabilnu ulogu u budućnosti ove "slobodne" zemlje. Desetljeća djelomične izolacije ostavila su ekonomiju ove naftom bogate zemlje, kako donosi Al Jazeera, da se oporavlja od mnoštva sankcija u diplomatskoj "ničijoj zemlji". Pobunjenička vlada spremna je sve to promijeniti, a Mahmoud Jibril, predsjednik Nacionalnog tranzicijskog vijeća, talijanskim je medijima objasnio kako će nova Libija izgraditi "snažne odnose s drugim zemljama zasnovane na poštovanju i suradnji".

S njim su se odmah složile i zapadnjačke vlade i krenule u "napad", a dok barel nafte na tržištu "vrijedi" 100 dolara strani ulagači u Libiji žele što prije nastaviti s radom. Jibril se u utorak u Dohi sastao s predstavnicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske kako bi osigurao dodatna sredstva za obnovu "nove Libije", a jučer se u Parizu sastao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem kako bi razgovarali o mogućnostima političke tranzicije u vremenu nakon Gadafija. Sarkozy je najavio i konferenciju "Prijatelji Libije" na kojoj će se u sljedećih 10-ak dana sastati 30-ak svjetskih lidera koji će pomoći Libiji da što lakše postane demokratsko društvo.

Njemačka, koja se našla oštro kritizirana od strane članica UN-a, a posebice SAD-a i Francuske, zbog toga što se protivila miješanju NATO-a u borbu protiv Gadafijevog režima, ponudila je Tranzicijskom vijeću kredit od 144 milijuna dolara za pomoć građanima Libije. Uz Njemačku, s NATO-ovim miješanjem nisu se složile ni Kina i Rusija. Peking je izrazito kritičan prema akcijama NATO-a u Libiji te traži mirno rješavanje sukoba.

Rusija se, čini se, ipak najviše boji gubitka dugogodišnjih ulaganja u Libiju baš zbog toga što su odlučili nepodržati pobunjenike. Potpuno smo izgubili Libiju -- kazao je za Reuters Aram Shegunts, generalni direktor rusko-libijskog poslovnog vijeća, te dodao kako će njihove tvrtke izgubiti sve jer im NATO, zbog nepodržavanja akcije, neće dopustiti obavljanje posla.

Komentara 92

OB
-obrisani-
10:48 25.08.2011.

svetske sile interesuje samo nafta bice kao sto je na kosovu Italijanski vojnici dobili rak na Kosovu Italijanski ministar odbrane Arturo Parisi izjavio je pred anketnim odborom da je 255 italijanskih vojnika obolelo, a 37 umrlo posle boravka u zonamazonama u kojima je korišćeno oružje sa osiromašenim uranijumom. Jedan od inicijatora istrage i poslanik Zelenih u italijanskom parlamentu Tana de Zuleta izjavila je za Bi-Bi-Si da je još 1999. godine parlament uočio \"zabrinjavajući\" porast broja malignih oboljenja kod italijanskih vojnika koji su služili na Kosovu, pre svega Hočkinsovog sindroma, ali i drugih malignih obolenja. \"Problem je u tome što naši vojnici, kada su ušli na Kosovo, gde je, prema podacima NATO-a, bačeno 300 tona municije sa osiromašenim uranijumom, za razliku od američkih i britanskih vojnika nisu dobili nikakva uputstva ni zaštitu\", rekla je De Zuleta. Ona je dodala da su poslanici u parlamentu \"digli buku\" i uspeli da dođu da dragocenih informacija o tome koliko je i gde osiromašeni uranijum korišten, kako na Kosovu tako i u BiH.

OB
-obrisani-
10:51 25.08.2011.

Na Kososvu se nezna koliko dnevno umire siptara od posledice bombardovanja . To je drzavna tajna. Koliko ce tek umireti civili u Libiji od posledica bombardovanja.

ST
Stockholm
12:07 25.08.2011.

Rusija ce izgubiti i u Siriji, gdje je vise destljeca potpirala fasisticnog diktatora najgore vrste - Assada starijeg i sad Assada mladjeg ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije