Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje T. Merčepu

Svjedok: Maletić mi je rekao da su ga optužili da je bio ministar zdravlja u SAO Krajini

Tomislav Merčep
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
20.10.2015.
u 13:49

Iskazima svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad civilima

Iskazima svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Tomislavu Merčepu,  optuženom za ratni zločin nad civilima. Đuro Straga,  svjedočio  je  o svom poznanstvu s Duškom Maletićem, koji je 1991. radio kao liječnik u bolnici u Pakracu.

– Imao  je  stan  iznad  dječjeg  vrtića,  a  kako  je  taj stan gledao na neprijateljske položaje, policajci koji su branili grad tražili su ga da im prepusti  stan.  Kako  sam  ja radio kao prijevoznik, Maletić me zamolio da stvari  iz  njegovog strana prevezem u Daruvar, što sam i učinio. Nakon tog događaja  sudjelovao  sam  u obrani Lipika, a kada sam jednom prolazio kroz Pakračku Poljanu, vidio sam Maletića i Gunjevića, koji su sjedili na klupi. Pitao  sam  ga ih što tamo rade, a Maletić mi je kazao da su ga optužili da je  bio  ministar  zdravlja  u  SAO  Krajini. Gunjević mi je rekao da je on također  priveden.  Otišao  sam  do  Kutine,  a kada sam se ponovo vratio u Pakračku  Poljanu,  tamo  sam  naišao  na  Manđarela  i  njega sam pitao za Maletića. Objasnio sam mu tko je on i da nije bio u neprijateljskoj strani, a  Manđarelo  mi je rekao da će to riješiti i zvati Zagreb, a nakon toga je Maletić i pušten – kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja, kazao je da su Maletić i Gunjević sjedili na klupi u  prostoriji  čija  su  vrata  bila  otvorena  te da ih je čuvao naoružani muškarac.  Straga  je  rekao da ne zna da je osim Maletića i Gunjevića bilo drugih  zarobljenika  u Pakračkoj Poljani, a kazao je da tamo tada ni inače nije vidio Tomislava Merčepa.

– Merčepa  sam upoznao kada smo slavili oslobođenje Lipika i tada je bio u civilnoj  odjeći.  Ne znam kakva je bila veza između postrojbe koja je bila tamo i Merčepa, no znam da smo na Merčepa svi gledali kao na spasitelja jer je  bio  pomoćnik  ministra  unutarnjih poslova, a mi smo od MUP-a dobivali opremu za obranu - kazao je Straga.

Svjedok  Damir Filkas kazao je da se kao sudionik Domovinskog rata borio na području  Pakraca  i  Lipika,  da  je  u  postrojbi bio izviđač te da mu je zapovijedao Manđarelo. Na pitanje tko je bio zapovjednik Manđarelu, svjedok je odgovorio:

– Ne znam.

Kako je sudsko vijeće odlučilo da se do okončanja postupka treba ispitati i Igor  Mikola,  koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Peruu, gdje čeka izručenje Hrvatskoj, suđenje je odgođeno dok Mikola ne bude mogao sjesti na klupu  za svjedoke, odnosno dok ne bude izručen Hrvatskoj. Kada će to biti, teško  je  reći, jer se hrvatski zahtjev za njegovom izručenjem rješava već mjesecima.  Zadnje  što  su  Peruanci tražili bila je garancija da će mu se ekstradicijski  pritvor  uračunati  u  hrvatsku  kaznu.  Takvu su garanciju dobili, no Mikola još nije izručen Hrvatskoj.

>> Andrija Hebrang: Zvao sam Vekića i rekao mu da pusti Gunjevića

Komentara 3

MA
MarkoKosmicki
16:26 20.10.2015.

mercep je legenda i heroj puno nam je pomogao....

ST
Starotopoljanin
14:32 20.10.2015.

Znaci nevini Mercep mora cekati dok se ovaj ne vrati iz perua,a ako se nikada ne vrati i do tada mora biti osudenik,jad i bijeda od hrvatskog suda.oslobodite heroja da konacno pocne zivjeti.

Avatar ČEPlN
ČEPlN
16:30 20.10.2015.

šta hoće od ljudine tome merčepa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije