Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugoročna vremenska prognoza pučkog meteorologa Stevana Brace Kneževića iz Trnjana

Svibanjske vrućine najava su dugog i sparnog ljeta, uz dosta kiše

28.05.2009.
u 16:02

Kiša i pad temperature samo su kraći predah do sljedećeg, jednog od sedam ovoljetnih valova vrućine - dugoročna je prognoza pučkog meteorologa, umirovljenog magistra poljoprivrednih znanosti Stevana Brace Kneževića iz Trnjana nedaleko od Slavonskog Broda.

Kolebljiv lipanj
– Kao student zapisivao sam podatke o temperaturama, vlazi, vjetrovima, proučavao stare zapise, uspoređivao podatke i računao. Trideset godina radim dugoročne vremenske prognoze i vrlo rijetko se u ta tri desetljeća dogodilo da sam bio neprecizan. Prateći unatrag ono što sam unaprijed prognozirao, došao sam do podatka da je točnost mojih prognoza između 70 i 90 posto – kaže Knežević.

Vrućine koje su zabilježene polovicom svibnja, kaže, nisu baš uobičajene za taj mjesec. Slična situacija zabilježena je 1953. godine. Naime, svibanj je karakterističniji po većim količinama oborina i umjerenim temperaturama, između 20 i 25 stupnjeva.

– Ova svibanjska vrućina najava je da će u ljetu ove godine biti nekoliko vrućih razdoblja – kaže Knežević, dodajući da će lipanj početi s manjim padom temperature, a onda slijedi porast na 33 stupnja.

Topao i listopad
– Kako će jutarnje temperature biti niže, a bit će i dosta kiše, onda se treba pripremiti i da će biti prilično sparno. Najviše temperature bit će polovicom srpnja, kada će se živa u termometru približiti 40-om stupnju! Kolovoz će biti vrlo sličan srpnju, jer su to mjeseci blizanci po vremenskim obilježjima. Dugo toplo ljeto jamstvo je i da će i rujan biti topao, a tzv. miholjsko ljeto čak će prijeći u prvih deset dana listopada – ističe Knežević.

Zanimljivost njegovih dugoročnih prognoza je u tome što vrijeme predviđa godinu dana unaprijed, pa je, primjerice, prognozu za ovo ljeto i jesen izradio u srpnju 2008. godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije