Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svibanjske pobožnosti

Svibanjske večernjice svoje korijene vuku još iz srednjega vijeka

Svibanjske pobožnosti
Shutterstock
10.05.2021.
u 15:47

U povodu Marijina mjeseca u četvrtak 13. svibnja uz Večernji list darujemo molitvenik – Svibanjske pobožnosti

Prema kršćanskoj tradiciji,  svibanj je vrijeme kada se budi život i ljepota prirode dolazi do izražaja, stoga je on, uz listopad, posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Vrijeme je to kad se kod kuće tradicionalno moli krunica, u obitelji, kad se svakoga dana vjernici utječu Blaženoj Djevici Mariji s posebnim žarom i molitvama.

Svibanjske pobožnosti svoje korijene vuku još iz srednjeg vijeka kada je narod pred Blaženu Djevicu Mariju nosio bukete i vijence cvijeća. Blaženoj Mariji iskazivala se zahvalnost ukrašavanjem kipova proljetnim cvijećem.

Narod Mariju slavi posebnim pjesmama, molitvama i krunicama. Krunica je, prema kršćanskom vjerovanju, molitva u najužoj vezi s Marijom koja je sjedinjena s Isusom Kristom u njegovu spasiteljskom poslanju. Nadahnjuje se evanđeljem kako bi vjernicima ponudila stav s kojim je moraju moliti, a predlaže temeljno otajstvo evanđelja – Utjelovljenje Riječi – promatrajući ga u presudnome trenutku Navještenja Mariji.

Pobožnost se najčešće provodi slavljenjem svete mise, svibanjske večernjice, uz prigodnu molitvu, lauretanske litanije i marijanske pjesme.

Iskažite zahvalnost Blaženoj djevici Mariji molitvama, litanijama i hvalospjevima.

U četvrtak 13. svibnja uz Večernji list pronađite molitvenik Svibanjske pobožnosti na dar.

Neka molitva krunice ispuni i ovaj svibanj!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije