Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja mainstreamu

Izbori nova prekretnica za Njemačku. Svi gledaju prema AfD-u koji očekuje dobar rezultat

Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL
1/3
01.09.2019.
u 14:18

- AfD-u se ne smije dati odgovornost za vođenje ove države. Govorimo o stranci koja sve dalje i dalje kliže u desničarski ekstremizam, rekao je guverner Saske Michael Kretschmer iz CDU-a.

Danas se održavaju izbori u dvije istočnonjemačke države, Brandenburgu i Saskoj. Riječ je o dugoočekivanom događaju. Kod nekih sa strepnjom, poput vladajuće koalicije kršćanskih demokrata i socijalista, a kod nekih, poput desnog AfD-a, s optimizmom. Ako AfD ostvari očekivani uspjeh, pa čak i većinu u, recimo, Saskoj gdje osobito dobro stoji, u najmanju će ruku dobiti na političkoj težini u samom Berlinu.

A takva bi pobjeda mogla izazvati i novo preslagivanje na njemačkoj političkoj sceni jer bi vladajuća crveno-crna koalicija dodatno izgubila na vjerodostojnosti.

Profitiraju na nezadovoljstvu

Jaz između dvije Njemačke ujedinjene nakon pada Berlinskog zida zapravo se nikada nije smanjio te je AfD svoj uspjeh na istoku mahom izgradio na nezadovoljstvu tretmanom država koje su nekada činile DDR. Mala je utjeha što im je podrška gotovo pa obrnuto proporcionalna onoj na Zapadu. Pogotovo jer Alternative fur Deutschland postoji tek šest godina za kojih su postali ozbiljnom prijetnjom centrističkim strankama koje sada moraju jednim okom kontinuirano motriti što se događa oko AfD-a.

Tek prije tri mjeseca na jedvite su jade uspjeli spriječiti mogućnost da AfD dobije svojeg prvog gradonačelnika, trebalo je to biti u također istočnonjemačkom gradu Görlitzu. Prema sadašnjim anketama i CDU i SPD trebali bi izgubiti većinu u dvije države čiji su glasači danas na biralištima. Saskom vlada koalicija koju vodi CDU kancelarke Angele Merkel i SPD-a, dok su u Brandenburgu na vlasti SPD-ovci u koaliciji s Die Linke, strankom koja pokriva spektar ljevije od socijaldemokrata.

- AfD-u se ne smije dati odgovornost za vođenje ove države. Govorimo o stranci koja sve dalje i dalje kliže u desničarski ekstremizam, rekao je guverner Saske Michael Kretschmer iz CDU-a.

Ako se doista dogodi da obje stranke velike koalicije izgube većinu tada će se naći u situaciji traženja trećeg partnera s kojim bi formirali vlade Saske i Brandenburga. I tu vidimo pravog pobjednika ovih izbora.

Velika zelena nada

A to su ponovo - Zeleni. Oni su sada prihvatljiv partner i CDU-u i SPD-u. Vidjeli smo proteklih tjedana kako CDU sada nastoji ući u taj ‘ekološki’ politički spektar planovima o održivom rastu i čuvanju okoliša na državnoj razini koji dolaze prije svega iz Bavarske. I sami su Zeleni omekšali neka svoja stajališta pa su im SPD-ovci sada ideološki do kraja komplementarni. U oba su slučaja poželjna udavača i jednima i drugima za održanje na vlasti u dvije istočnonjemačke države. Ako ne bude moguće napraviti takvu tripartitnu koaliciju, tada je na redu mogućnost stvaranja manjinske vlade što je u Njemačkoj dosta velika rijetkost.

AfD, pak, i dalje igra jako svjestan svoje čvrste pozicije pogotovo u Saskoj gdje je utjecajna i anti-migrantska grupa PEGIDA. Plakatom na kojem je stajalo Wende 2.0 ili Preokret 2.0 privukli su pozornost. Jer, takav poziv jasno asocira na rušenje Zida koji je po njima i dalje prisutan između dvije Njemačke a jedini su oni kadri srušiti ga. Prema tim zadnjim anketama AfD bi u Saskoj trebao ostvariti više nego duplo bolji rezultat nego na izborima 2014. a u Brandenburgu znatno više od 12,2 posto koliko su tada ostvarili.

Ključne riječi

Komentara 30

DR
Drmiha
10:37 01.09.2019.

Istočni njemci jako dobro znaju da još jako dugo neće dostići standart zapadne njemačke. I treba zato napisati istinu, a to je da njemci glasaju za AfD samo zbog toga što pokušavaju zaštititi državu od okupacije arapsko-afrički migranata.

Avatar Matteo1200
Matteo1200
10:41 01.09.2019.

Puna pordška AfD borbi protiv NGO bagre i njihovih slugana merkelice i macrona

Avatar Dumen
Dumen
09:55 01.09.2019.

Podupirem pobjedu AfD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije