Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava djece

Sveta Stolica na ispitu zbog optužbi o zataškavanju zlostavljanja

Papa Franjo Božić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.01.2014.
u 14:30

Optužba Svetoj Stolici da je priječila provedbu pravde je, prema mišljenju Sciclune, bez temelja.

Izvještaj o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta u Svetoj Stolici razmatrat će se od danas u Ženevi. Sveta Stolica, kao i ostale države, sudjeluje u raspravi u Ženevi, o izvješću primjene Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Osim o izvješćima primjene konvencije u Svetoj Stolici, raspravljat će se i o njezinoj primjeni u državama Rusiji, Njemačkoj, Portugalu, Kongu i Jemenu. Takva izvješća moraju pripremiti svaki puta druge države potpisnice Konvencije, pa je tako sada došao red i na Svetu Stolicu, koja je 1990. ratificirala konvenciju.

U vatikanskoj delegaciji na sastanku u Ženevi nalazi se i mons. Charles J. Scicluna, koji na pitanje kako je kritizirana Sveta Stolica zbog navodnog zataškavanja slučajeva zlostavljanja djece od strane svećenika odgovarao kako svaki zločin je zlo, ali kada je on učinjen djeci, onda postaje još teži.

Optužba Svetoj Stolici da je priječila provedbu pravde je, prema mišljenju Sciclune, bez temelja, jer sprječavanje provedbe pravde u svakoj je državi neopravdano, nedopustivo upletanje u sudstvo. Sveta Stolica drži pravom i obvezom svake države da progoni svaki zločin protiv maloljetnika, pa prema tome nije utjecala na tijek pravde, kazao je Scicluna i naglasio kako papa Franjo inzistira na transparentnosti i provedbi pravde.

Sveta Stolica se zauzima za primjenu međunarodnih obveza, pa tako i onih koji proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta, te će prihvatiti prijedloge i primjedbe koji bi mogli proizići sa sastanka u Ženevi o njezinu izvješću. Papa Franjo najavio je utemeljenje Komisije za zaštitu maloljetnika, koja bi trebala pomoći i lokalnim crkvama u služenju djeci, njihovoj zaštiti i dobrom odrastanju.

>>Otkrivena stranica na kojoj se uživo prikazivalo seksualno zlostavljanje djece!

>>Katolička crkva u Australiji priznala zlostavljanje djece

Komentara 4

Avatar Dolar=0
Dolar=0
17:44 16.01.2014.

Vatikan je odbio da panelu Ujedinjenih nacija dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju dece koje su počinili sveštenici, do kojih je Katolička crkva došla internom istragom, navodeći da je politika Vatikana da takvi slučajevi budu poverljivi. Odgovarajući na niz teških pitanjaa koje je postavio UN-ov Komitet za prava dece (CRC), Sveta stolica je saopštila da neće izneti informacije iz svoje interne istrage slučajeva zlostavljanja, ukoliko joj ne stigne zahtev neke države ili vlade za saradnju u sudskom postupku, preneo je Rojters.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
17:46 16.01.2014.

Međunarodni krivični sud odbacio je u ponedeljak zahtev žrtava seksualnog zlostavljanja u okviru Rimokatoličke crkve da se ispitaju bivši papa Benedikt XVI i drugi zvaničnici Vatikana. Tribunal sa sedištem u Hagu saopštio je da tvrdnje žrtava da crkva nije sprečilala rimokatoličke sveštenike u zlostavljanju nisu u njegovoj jurisdikciji, javio je AP. Centar za ustavna prava u Njujorku, nevladina grupa za pravno savetovanje, zatražio je pre dve godine od suda u Hagu da ispita slučajeve silovanja dece u okviru crkve kao zločine protiv čovečnosti, podseća američka agencija.

LI
licanin56
16:02 16.01.2014.

Vjerovati?? ili NE ??? Ako znate istinske vjernike, onda znate da ce na sve pristati (bas sve), ako naredjenje dodje od svevisnjeg (naravno...sa svevisnjim se komunicira preko Velecasnog, Hodze ili vec necijeg drugog vjerskog 'oficira' zavisno od vjerske grupacije. Vjerujee se da ces kad se sa bombom razneses dospjeti medju XX djevica, vjeruje se da je Isus pretvorio vodu u vino I dao oci slijepcu.... I sve se to vjeruje samo zato sto je prepricavano hiljade godina prije nego sto je te price neko zapisao. Istovremeno znamo (svi mi redom) da prica od-uha-do-uha drasticno promijeni svoj sadrzaj I kad se ima najbolja namjera da se preprica istinito. Zato 'saslusavanje' zbog seksualnog iskoristavanja djece, .... pokrstavanja ili ubijanja onih druge vjere... nece promijeniti niti ljudsku prirodu niti svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije