Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krijumčarenje

Šverc na Macelju: Zbog 20 tona sira, ukupno pet godina zatvora

'20.05.2011., Zagreb - Reportaza iz skladista Carinarnice Zagreb u kojem se cuva roba zaplijenjena zbog carinskog prekrsaja. Djelatnik Carine stavlja pecat na vrata skladista. Photo: Davor Puklavec/PI
'Davor Puklavec/PIXSELL'
13.12.2011.
u 22:46

U kaznenom djelu prije pet godina sudjelovala su dva carinika, jedan policajac te vozač kamiona

Dvojica carinika i jedan policajac s graničnog prijelaza Macelj, te vozač kamiona na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su osuđeni na ukupno pet godina zatvora zbog šverca 20 tona sira! Uz to, policajcu i carinicima izrečena je i mjera zabrane obavljanja zvanja u trajanju od dvije godine.

Riječ je o događaju koji se zbio prije pet godina, sudski je proces trajao dvije godine, a prema optužnici carinici Damir Šepec i Vlado Galic te policajac Stjepan Bukvić, na graničnom prijelazu Macelj, 9. rujna 2006. kroz prste su progledali Darku Hajniću, vozaču kamiona koji je prevozio 20 tona sira. Šepec se teretio i da je svojim ponašanjem, još uvijek nepoznatoj osobi omogućio da nezakonito zaradi, jer nisu plaćena carinska i druga davanja. U realizaciju svog plana upleo je i Galica, koji se 9. rujna između 8.15 i 9 sati jednostavno udaljio s carinske rampe za izlazak kamiona. Policajaca Bukvića se teretilo da je istovremeno, bez ikakvog provjeravanja podigao rampu i propustio kamion s robom koji je ušao u Hrvatsku.

Hajnić je pak, prema optužnici, cijelo vrijeme bio svjestan da prevozi robu velike vrijednosti te da je s njom uspio prijeći preko granice bez da ga je itko kontrolirao. U tovarnom prostoru kamiona bilo je 1.715 kartona sira edamera, te još 448 kartona gaude. Sir je ukupno bio težak 19.467 kilograma,a vrijednost mu je procijenjena na 437.501 kunu. Obzirom da nisu plaćeni carina, posebni porezi i PDV, još uvijek nepoznati vlasnik tog sira “zaradio” je 229.687 kuna.

Hajnić se teretio da je svojim ponašanjem carinicima i policajcu pomogao da zlouporabe svoj položaj, a osuđen je i zbog krivotvorenja isprava jer je malo kasnije, službenicima Odjela za suzbijanje krijumčarenja koji su ga nedaleko graničnog prijelaza zaustavili pokazao lažnu otpremnicu iz koje je proizlazilo da je riječ o siru što ga je Vindija poslala Luri iako se zapravo radilo o siru dovezenom iz Njemačke. Hajnić je nepravomoćno osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora, Bukvić na šest mjeseci zatvora, Galic na godinu dana zatvora, a Šepec na godinu i osam mjeseci zatvora.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
08:48 14.12.2011.

Uz to, policajcu i carinicima izrečena je i mjera zabrane obavljanja zvanja u trajanju od dvije godine. --------------------------------- eto šta radi pravosuđe njima treba doživotno zabranit rad u državnoj službi,a kad im djeca budu predala molbu imat četvore oči otvorene ,jabuka ne pada pod krušku

EU
eurobanana
09:18 14.12.2011.

Koliko je KERUM trebao dobiti po ovoj osudi . za sverc SECERA kolicina 5 x veca . a on oslobodjen TUZBE . BANANA

MU
mustafa
06:18 14.12.2011.

Jeb*** vas sirevi i 230 000 kuna. Prekrsaj je i trebaju odgovarati,ali me interesira jedna stvar koliko bi onda Sanader i njegova svita trebali dobiti corke? Ako se usporede iznosi i bajbuk,Sanader bi trebao dobiti najmanje 700 godina zatvora ii oduzeti mu sve sto ima,pa tako i ostalima koji imaju prste u pekmezu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije