Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandemija

Sve više mladih s težim kliničkim slikama u Srbiji: Beba od osam dana najmlađi je pacijent

Beograd: Ljudi čekaju u redu za testitanje na koronavirus
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
1/2
08.04.2021.
u 10:18

Iz beogradskog KBC-a naglasili da upala pluća sada nastupa za nekoliko dana, ali i da se rentgenska slika promijenila i da bi se to moglo tumačiti novim sojem i kombinacijom virusa.

Srbija je u srijedu, u namjeri da ubrza kampanju imunizacije protiv koronavirusa, omogućila cijepljenje i bez prethodne prijave kroz državni e-sustav, dok epidemiološki podaci, uz 42 žrtve covida-19 u 24 sata, ne pokazuju značajniji pad novih zaraza, sa skoro 8000 pacijenata na bolničkom liječenju.

Između utorka i srijede bitku s covidom-19 izgubila su 42 pacijenta, a od 15.904 testirana uzorka skoro svaki treći je bio pozitivan i potvrđeno je 3615 novih slučajeva. Na bolničkom liječenju je 7.938 oboljelih, uz visok postotak teških slučajeva jer je 267 pacijenata na respiratorima.

U beogradskom KBC-u najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star osam dana. Iz te bolnice navode da djeca i adolescenti imaju nešto teže kliničke slike nego prošle godine, a da se primjećuje da je faktor rizika kod najmlađih bolesnika gojaznost.

Video - Drugi dan masovnog cijepljenja Zagrepčana na Velesajmu

 

- Ove godine, od nekog zimskog razdoblja, siječnja, moram reći da se broj pacijenata povećao, bar kad govorimo o dječjoj populaciji. Ne znači onih koji su inficirani ili pozitivni, nego i onih koji imaju kliničke simptome i bilo kakvu simptomatologiju vezanu za infekciju koronavirusom i sad su se te upale pluća stvarno promijenile - navela je prof. dr. Zorica Živković iz KBC-a.

Naglasila je da upala pluća sada nastupa za nekoliko dana, ali i da se rentgenska slika promijenila i da bi se to moglo tumačiti novim sojem i kombinacijom virusa.

Profesorica je navela da su u KBC-u u najvećem broju smješteni adolescenti, ali da ima i malih beba koje su uvijek nepoznanica i ne mogu se prepustiti kućnom liječenju. Objasnila je i kakvu kliničku sliku imaju njihovi pacijenti.

- Dugotrajna temperatura, to smatramo više od pet dana. Nekada i visoka, preko 39 do 40, koju je jako teško smiriti i normalizirati. Kašalj, suh, onako, u početku djeluje kao da to nije neki strašan i problematičan kašalj, ali se on i pojačava, pa ih uznemirava u dnevnim aktivnostima u snu tijekom noći i jedan broj tih adolescenata se žali na otežano disanje, imaju neko stezanje u grudima, imaju popratni respiratorni simptom koji je uvijek znak već malo odmakle kliničke slike - istakla je Zorica Živković.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
10:34 08.04.2021.

Brojke gospodo, brojke... Da se može objektivno sagledati cijela slika. Ovako samo paušalno "puno" i "sve više" i sl.... To je samo sijanje panike i straha bez ikakih dokaza!

DV
Džontra Volta
11:30 08.04.2021.

Gdje je Denis Romac?

Avatar Osvetnik-Ernesta-Fulira
Osvetnik-Ernesta-Fulira
21:01 08.04.2021.

Kaze gospodja: “Na bolničkom liječenju je 7.938 oboljelih, uz visok postotak teških slučajeva jer je 267 pacijenata na respiratorima.” Dakle po vasem je 267 od 7.938 “Jako puno”..? Ista vijest danas iz RH: “ U Hrvatskoj danas ukupno 1.756 pacijenataa na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent.”.... HALO..? U RH je dakle 9.7% od hospitaliziranih na respiratoru, a u Srbiji je 3.3% “Jako puno”...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije