Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni dani i u ribarstvu

Sve manji ulov jer ga nemaju kome prodati, sve više privezanih koća

Nakon punog mjeseca ribari se vraćaju svakodnevnim aktivnostima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.03.2020.
u 15:37

Dobar dio ribara na more izlazi svega 1-2 puta tjedno tek za potrebe lokalnih ribarnica, dok plivaličari sitnu plavu ribu uglavnom šalju za potrebe uzgajališta tuna te u preradu u konzerve.

- Od kuknjave nema ništa, moramo situaciju sagledat kakva jeste jer može biti i daleko gore. Ima pokušaja da se nešto više ulovljene ribe plasira kroz trgovačke lance, s obzirom da je i prodaja na ribarnicma otežana. A kako je ulov velikom većinom ranije išao za talijansko i španjolsko tržište koje je potpuno stalo, a dio na turističku sezonu, ovih se dana lovi i 30 posto manje ribe, uskoro i 50% - kaže dubrovački ribar Mate Oberan, donadavni predsjednik Ceha ribara HOK-a.

Kaže kako bi bilo sebično tražiti bilo što što ih u ovim vremenima ne može zapasti. No nada se da će se uskoro obraditi i isplatiti zaostala sufinanciranja ribara kako bi barem malo ublažili udarac kojega je im je koronavirus zadao.

Dobar dio ribara na more izlazi svega 1-2 puta tjedno tek za potrebe lokalnih ribarnica, dok plivaličari sitnu plavu ribu uglavnom šalju za potrebe uzgajališta tuna te u preradu u konzerve.

Danilo Latin, ribar iz Savudrije, kaže pak kako je na njihovom području, poslovično orijentiranom na talijansko tržište, svaka ribolovna aktivnost u potpunosti stala.

- Koćarce uopće ne izlaze, a onih par kilograma, koliko se ulovi mrežama stajaćicama uglavnom poklanjamo - kaže Latin, po kojemu je teško očekivati da bi domaće tržište moglo progutati barem dio viškova jer je u nas kultura jedenja svježe ribe gotovo više i ne postoji.

- Ljudi ne žele prljati kuhinju s ribom te smo ovisni o talijanskom tržištu - objašnjava.

Dodaje kako se u ovom trenutku ne mogu raditi ni određeni zahvati na održavanju brodova jer je preporučeno da ribari ne ulaze u marine. Sjede i čekaju da kriza prođe i nadaju se adekvatnim mjerama Vlade.

- Obrtnicima su zaposleni članovi obitelji te radije idu i u minus nego da otpuštaju - kazao je.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
kronika20
15:56 20.03.2020.

I onda ćemo kukati kako nam je teško, kako su nestašice, nemamo što jesti a riba, najzdravije jelo nam se nudi na pladnju. Brojni koji nemaju što raditi a dobivati će plaće trebali bi se uključiti umasovne pučke kuhninje i pripremati jeftine obroke od ribe svima potrebitima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije