Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLASIFIKACIJA KREDITA

HNB prilagodio regulativu banaka mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu

HNB
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
20.03.2020.
u 12:23

Banke za uredne klijente kojima će odgoditi plaćanje kredita ne moraju izdvajati rezervacije

HNB je odgodio supervizorske aktivnosti; testiranje otpornosti kreditnih institucija na stres i izravne nadzore poslovanja te uputio kreditne institucije kako se koristiti likvidnosnim rezervama i klasificirati postojeće i nove izloženosti prema urednim dužnicima u sljedećih godinu dana kako bi se mogle provesti mjere dogovorene za pomoć građanima i gospodarstvu u vrijeme krize zbog epidemije koronavirusa. Usto, izrazili su spremnost da na pojedinačnoj razini razmotre i redefiniraju vremenski okvir ispunjavanja prethodno naloženih supervizorskih mjera.

Prilagodbe su napravljene u skladu sa stajalištima Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) i Europske središnje banke (ESB).

– HNB smatra da banke trebaju dati važan doprinos u naporima da se ublaže društvene i gospodarske posljedice pandemije koronavirusa te se stoga odlučio na fleksibilan pristup u primjeni postojećega regulatornog okvira u ovim iznimnim okolnostima – kažu u središnjoj banci.

Prema novoj odluci, kreditna institucija može odgoditi obveze plaćanja ili na drugi način restrukturirati kreditne obveze i odobriti nove kredite za postojeće i nove izloženosti prema svojim urednim klijentima, koji su 31. prosinca 2019. bili klasificirani kao A klijenti – čije je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno pandemijom koronavirusa, s ciljem izbjegavanja daljnjeg pogoršavanja financijskog stanja klijenata.

Banke i dalje te klijente mogu klasificirati kao A klijente te za njih ne moraju izdvajati rezervacije. Pritom se na A klijente, kažu u HNB-u, odnosi više od 90 posto ukupnih plasmana kreditnih institucija.

– Opisanim načinom klasifikacije plasmana HNB kreditnim institucijama omogućava da donesu odluku prema kojoj za naplatu duga svojih dužnika koji u tri mjeseca, počevši od travnja 2020., ne podmire tri rate svojih kreditnih obveza, neće pokretati mjere prisilne naplate (ovrhe, instrumenti osiguranja). Mjera se primjenjuje na pravne i na fizičke osobe, zaposlene kod tih poduzetnika – ističu u HNB-u.

Navedene mogućnosti odgode obveze plaćanja, restrukturiranja kreditne obveze ili odobravanja novih kredita za poduzetnike i fizičke osobe odnose se isključivo na namjensko financiranje održavanja kontinuiteta poslovanja klijenta i radnih mjesta te financiranje nepredviđenih troškova poslovanja nastalih zbog pandemije koronavirusa i trajat će do 31. ožujka 2021. godine. Budući da zahtjev za likvidnosnu pokrivenost služi za očuvanje kreditnih institucija u stresnim situacijama, u razdoblju do 30. lipnja 2021. kreditne institucije privremeno se mogu koristiti tim zaštitnim slojem likvidnosti.

Hrvatska narodna banka kreditnim će institucijama naložiti i mjere u vezi sa zadržavanjem neto dobiti ostvarene iz poslovanja u 2019., a dodatno se od njih očekuje da primjereno prilagode isplate varijabilnih primitaka, bonusa, otpremnina i sličnih isplata.

– S obzirom na visoku razinu kapitaliziranosti i likvidnosti kreditnih institucija u cjelini, ispunjenje supervizorskih očekivanja trebalo bi ublažiti negativan utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj – kažu u središnjoj banci.

Zasad se donesene mjere odnose samo na klijente koji su uredno ispunjavali obveze; nije poznato na koji način, i misli li uopće, Vlada pomoći onima koji su već odranije u poteškoćama pa su krizu dočekali već oslabljeni.

VIDEO Davor Bernardić u studiju Večernjeg lista

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije