Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agroturizam

Sve je teže naletjeti na Glavoboljček

Foto: Tomislav šurina/HaloPix/PIXSELL
1/2
29.06.2018.
u 12:00

Tradicijske zagorske kuće i šum vode s mlinskog kotača Majsecova mlina dok melje brašno domaćeg kukuruza, poetičan su dio doživljaja prostora

Mir koji pružaju pitoreskni brežuljci, domaća hrana i sve bolja vina koja su daleko odmakla od “glavoboljčeka”, idealni su za agroturizam Krapinsko-zagorske županije.

Jedan od reprezentativnih predstavnika te vrste turizma je turističko selo Vuglec Breg, obitelj Vuglec.

Vuglec Breg je nastao na temeljima starog zagorskog zaselka Vugleci u kojem se sve do 70-ih godina prošlog stoljeća živjelo i radilo. Obnovljeni Vuglec Breg u Škarićevu danas se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih hiža uređenih za smještaj gostiju i stare gospodarske zgrade u kojoj se nalaze restoran, vinski podrum i dvorana za seminare. Cijelo imanje prostire se na oko 12 hektara površine. Na mjestu gdje su se nalazili stari zapušteni vinogradi posađeno je oko 16.000 novih trsova na oko četiri hektara. Na sjevernom kraju Donje Stubice, u izvornom ambijentu pak je obnovljen Majsecov mlin.

– Tradicijske zagorske kuće i šum vode s mlinskog kotača Majsecova mlina dok melje brašno domaćeg kukuruza, poetičan su dio doživljaja prostora – kažu domaćini.

Goste prima i Klet Kozjak u istoimenom selu, Zaboky selo u Zaboku, Humska klet, Lojzekova hiža u Gusakovcu, živopisnom okruženju bregovitog Hrvatskog zagorja u zelenoj udolini između Marije Bistrice i Gornje Stubice, Bolfan Vinski vrh u Hraščini s autohtonim jelima i ekološkim vinima, gdje gostima rado pričaju legendu o vilama i vilenjacima.

Kad bi se, kažu, rimski vojnici vraćali iz ratova, zastajali bi na Vinskom vrhu i krijepili se vinom. Za vjetrovitih noći posjećivale bi ih vile i vilenjaci i hrabrili ih pjesmom pred ratne pohode. Vele da se i danas noću može čuti pjesma vilenjaka. Vjerojatno ohrabruju goste pred pohode na vinske podrume i klijeti.

Ključne riječi

Komentara 1

PI
pimnpekpeka
12:39 29.06.2018.

ritoznojčan je još uvijek aktualan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije