Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad nataliteta

Sve je manje Austrijanaca, najviše izvanbračne djece u Koruški

beba, portal
Marijan Susenj/PIXSELL
15.08.2013.
u 14:48

Pozitivan prirast stanovništva zabilježen je samo u Beču ( + 1,7 posto) i Koruškoj (0,1 posto)

U prvoj polovici ove godine je u Austriji živorođeno 36.492 djece što je, u odnosu na godinu dana prije blagi pad od 567 djece ili 1,5 posto, objavio je austrijski Državni zavod za statistiku u polugodišnjem izvješću o prirodnom kretanju stanovništva. Pozitivan prirast zabilježen je samo u Beču ( + 1,7 posto) i Koruškoj (0,1 posto). U preostalih sedam austrijskih pokrajina bio je negativan, pri čemu je najnegativniji u Gornjoj Austriji ( -.4,7 posto). Slijede Gradišće ( - 3,9 posto) i Donja Austrija ( -2,5 posto).

Prema statističkim podacima na čelu ljestvice djece rođene izvan braka je Koruška s 53,5 posto, a na drugom je mjestu grad i pokrajina Beč s 33,6 posto. Prosječna kvota izvanbračne djece rođene u prvih šest mjeseci ove godine u ostalim austrijskim pokrajinama je u laganom porastu i iznosi 41 posto, što je, kako pišu mediji, potvrda da mladim Austrijancima brak više nije preduvjet za rađanje djece.

Austrijski demografi upozoravaju da je relativno „staroj“ Austriji, kao i nekim drugim europskim zemljama potrebna dugoročna demografska politika. Krajnji desničari smatraju da bi bez kvalitetne demografske politike, Austrijanci mogli postati manjina u ovoj alpskoj zemlji.

>>Nijemci u natalitet ulažu najviše, a ipak djece imaju najmanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije