Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 203
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada dala novi rok

'Sve je gore i vraćaju se stari problemi, a rješenja se ne vide'

josip salapić
Patrik Macek/PIXSELL
03.07.2012.
u 13:11

Oporba tvrdi da Vlada u startu nije dobro ocijenila potreban rok za prijave poduzetnika

Svi poduzetnici koji su u veljači i ožujku zakasnili s prijavom za reprogramiranje naplate poreznog duga dobit će još jednu šansu za to. Zastupnici su danas raspravljali, a u petak će izglasovati prijedlog Zakona o dopuni zakona o mjerama naplate poreznog duga prouzročenog gospodarskom krizom, u kojem se mijenja samo jedna točka, a to je mogućnost da se, u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu, poduzetnici prijave za reprogram dugova.

Kratak rok važećeg zakona s kraja veljače ove godine i neinformiranost poduzetnika o mogućnosti reprograma doveli su do toga da se mnogi nisu javili, smatra zamjenik ministra financija Boris Lalovac, pa se jedna točka mijenja kako bi se ova teška situacija u državi olakšala poduzetnicima. Do sada su, naveo je, podnesena 8572 zahtjeva za reprogram poreznog duga u iznosu od gotovo četiri milijarde kuna na 36 mjeseci, a dosad je odobren 3021 zahtjev za dugovanja u iznosu od 1,1 milijardu kuna. Podneseno je i nešto više od 5000 zahtjeva za jednokratnu otplatu duga uz otpis zateznih kamata.

HDZ-ova Martina Dalić zaključila je da izmjena jednog članka dokazuje kako Vlada u startu nije dobro ocijenila potreban rok za prijave poduzetnika.

– Ni ova izmjena ne rješava niti nudi odgovore za bit problema. Ova mjera koja je donesena dva puta, 2011. i ove godine, dala je određeni prostor građanima kojima se dug nagomilao u krizi, ali ne nudi stvarne instrumente za rješenje tog problema – tvrdi Dalić te dodaje da su povećanje poreza i uvođenje novih poreza samo opteretili poduzetnike, pa će teško ovo produljenje roka umanjiti negativne efekte politike ove Vlade u posljednjih šest mjeseci.

Laburist Branko Vukšić pak primijetio je da bi ova rasprava bila nepotrebna da se mislilo unaprijed u veljači kad se zakon donosio.

– Ovo ispada poprilično neozbiljno, već smo nekoliko puta molili i kumili da ne brzate i evo što se dogodi. Zato sada sugeriramo, nemojte produžiti rok samo jedan mjesec, već tri do jeseni, da ne biste opet na jesen rekli kako kratak rok nije polučio rezultate – poručio je Vukšić. HNS-ov Srđan Gjurković rekao je kako Vlada prihvaća stanje naslijeđene nelikvidnosti i nemogućnosti poduzetnika da u veljači podnesu zahtjev, pa im se ponovno daje šansa da otplatu svojih dugovanja odgode na 36 mjeseci.

HDSSB-ov Josip Salapić rekao je da će njegova stranka podržati donošenje ovog zakona jer se poduzetnicima treba dati šansa, ali i da su očekivali više od ove Vlade.

– Sve je gore i vraćaju se stari problemi, a rješenja se ne vide – kaže Salapić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije