Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska dobiva novog blaženika?

Otvara se Kauza za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Bonifacija Pavletića

ivan bonifacije pavletić
12.05.2016.
u 14:20

Prošavši životni put od radnika do postolara, u ono vrijeme plemenitog zanimanja, mladi Ivan ipak osjeća poziv u redovnički život.

Sutra u petak u Rimu je svečano otvaranje Kauze za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića, čime će biti napravljen još jedan veliki korak ka tome da Hrvatska dobije još jednog blaženika.

Svečanost će u Vikarijatu grada Rima predvodit vikar Njegove Svetosti za grad Rim kardinal Agostino Vallini, a nazočit će i izaslanstvo Sisačke biskupije na čelu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Ivan Bonifacije Pavletić rođen je 25. lipnja 1864. godine u Zbjegovači, selu nedaleko od Kutine (Sisačka biskupija). Prošavši životni put od radnika do postolara, u ono vrijeme plemenitog zanimanja, mladi Ivan ipak osjeća poziv u redovnički život.

Dolazi u Rim u Družbu sinova Bezgrješne gdje dokazuje da je u stanju, sa zadivljujućom i herojskom vjernošću, proći put svakog učenika Krista Gospodina. U deset godina redovničkog života, gotovo u cijelosti provedenog u Rimu, prolazi apostolska iskustava među pacijentima u bolnici Svetoga Duha u Sassiji i među siročadi u Saronnu. Ubrzo je po izvanrednom svjedočenju vjernosti pozivu i karizmi ljubavi, po služenju bolesnima i poslušnosti konstitucijama u kojima je gledao volju Božju, postao autentičan model evanđeoskog života za mlade.

Pogođen teškom bolešću (plućnom tuberkulozom), 4. studenog 1897., s 33 godine umire na glasu svetosti u ondašnjoj generalnoj kući Družbe u Rimu, pokazavši u teškoj patnji potpuno prihvaćanje volje Božje, izražene u veličanstvenom ponašanju i povjerenju u Boga. Utemeljitelj Družbe blaženi Luigi Maria Monti u bratu Ivanu, kojemu je na početku redovničkog života dao novo ime Bonifacije, vidio je znakove svetosti koje treba prenijeti na nove generacije, te je istog dana kada je umro od svih redovnika, koji su s njim živjeli, tražio pismeno svjedočanstvo.

Unatoč dugog vremenskog razdoblja i povijesnih događanja, glas o svetosti brata Bonifacija se uporno prenosio sve do danas. Tako je 2010. godine u Kutini započelo djelovanje prve hrvatske zajednice Družbe sinova Bezgrješne, čiji je jedan od zadataka promicanje svetost Ivana Bonifacija. Iste godine biskup Vlado Košić osniva zakladu Sisačke biskupije, za stipendiranje studenata, a čiji je cilj, da poput Bonifacija, brine  o mladim potrebitim ljudima. Inicijativa o pokretanju beatifikacije postoji već duže vremena, no službeni je postupak otvoren krajem 2014. godine kada je kardinal Augusto Vallini, Papin vikar za Rimsku biskupiju, potpisao dekret o otvaranju postupka za beatifikaciju i kanonizaciju sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića.

>> Potpisan dekret o otvaranju postupka za beatifikaciju Ivana Bonifacija Pavletića

Komentara 7

CI
cinbenik
17:01 12.05.2016.

Jedino mu Kosicev autoritet moze poljuljati blazenost.

Avatar Melankolija
Melankolija
16:11 12.05.2016.

Ma dajte mu krila da poleti.

Avatar mama mia
mama mia
19:55 12.05.2016.

Kad će Dr.Franjo bit proglašen svecem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije