Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVODNO OTROVAN ČAJEM

Njemački liječnici pregledali Alekseja Navaljnog: Tvrde da može putovati, obitelj u očaju apelira na Putina

Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
21.08.2020.
u 17:08

Glasnogovornik Kremlja rekao je da su njemački liječnici koji su stigli u Omsk u petak pozvani da se priključe ruskim liječnicima u liječenju Navaljnoga. Govoreći putem konferencijskog poziva, Peskov je rekao da još uvijek nije jasno što je bilo uzrokom da se Navaljni razbolio.

 Supruga ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak da dopusti da njezin suprug bude prebačen na liječenje u Njemačku, koja ga želi primiti i traži istragu glede navoda o njegovu trovanju.

Pismo Julije Navaljne koje je objavljeno na društvenim mrežama poslano je izravno Kremlju, kažu saveznici Alekseja Navaljnog.Navaljni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, u teškom je stanju pošto je popio čaj u četvrtak ujutro za koji se vjeruje da je bio otrovan.

On se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu u četvrtak ujutro nakon što je u kafiću na aerodromu popio čaj u sibirskom gradu Tomsku. Bio je na letu iz Tomska za Moskvu, a avion je morao prislilno sletjeti u Omsku. Navalni (44) je na intenzivnoj njezi i priključen je na respirator.

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje da se dopusti transfer u inozemstvo glavnog ruskog oporbenog vođe, koji je u stanju kome,  "isključivo medicinska odluka".

"To je isključivo medicinska odluka", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajuši da ruski liječnici "čine sve što je u njihovoj moći da otkriju razlog bolesti pacijenta i da ga izliječe".

Kremlj je dodao da je na ruskim liječnicima odluka može li se Navaljnog zrakoplovom hitne pomoći prebaciti iz sibirske bolnice na liječenje u Njemačku od kuda je po njega doletio avion hitne medicinske pomoći.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da su njemački liječnici koji su stigli u Omsk u petak pozvani da se priključe ruskim liječnicima u liječenju Navaljnoga. Govoreći putem konferencijskog poziva, Peskov je rekao da još uvijek nije jasno što je bilo uzrokom da se Navaljni razbolio.

Glavni liječnik u sibirskoj bolnici u kojoj se nalazi Navaljni rekao je pak da mu je dijagnosticirana metabolička bolest uzrokovana niskim šećerom u krvi. Aleksander Murakovski dodao je da su na njegovim prstima i odjeći pronađeni tragovi industrijske kemijske tvari.

Ruski liječnici rekli su ranije u petak da mu još nije dovoljno dobro da bi bio prebačen. Saveznici Alekseja Navaljnog optužuju Kremlj da sprečava njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku te su rekli da mu  time ugrožavaju život jer sibirska bolnica u kojoj je hospitaliziran nije dovoljno opremljena.

Julija Navaljni i Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnog, kritizirale su Kremlj pošto je liječnik u sibirskoj bolnici rekao da bi mu premještanje ugrozilo život jer je još uvijek u komi i nestabilnom stanju. 

"Zabrana transporta Navaljnog pokušaj je ubojstva, a sada to čine liječnici i podmukle vlasti koje su to odredile", napisala je Jarmiš na društvenim mrežama.

Ona je rekla da su liječnici isprva pristali na njegovo premještanje, ali su u posljednji čas odustali od dogovora.

"Ta odluka naravno nije njihova, to je odluka Kremlja", napisala je Jarmiš.

Njemačka: trenutno je najvažnije spasiti život

Njemačka vlada ocijenila je da je trenutno najvažnije spasiti Navaljnom život.

"Najvažniji prioritet je naravno da se spasi život Navaljnom i da se on oporavi", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert novinarima u Belrinu.

"Želimo da mu se pruži bilo kakva medicinska pomoć koja bi ga spasila", dodao je.

Nakon što su liječnici rekli da on nije u dovoljno dobrom stanju da bi ga se moglo prebaciti u Njemačku na liječenje, Seibert je sugerirao da se u bolnicu pošalju osobni liječnici Navalnog kako bi utvrdili je li oporbeni lider u stanju podnijeti put.

Njemačka je vlada primila na znanje ozbiljne opužbe da je Navaljni otrovan i traži da se one "sveobuhvatno  i transparentno ispitaju".

Berlinski gradonačelnik Michael Mueller rekao je da je Navaljni dobrodošao u njemačku prijestolnicu na liječenje i da je bolnica "Charite na raspolaganju".

Europska komisija zatražila je također hitnu istragu o tome što je uzrokovalo da je Navaljni pao u komu.

"Vrlo smo zabrinuti za zdravlje Alekseja Navaljnog nakon jučerašnjeg navodnog trovanja", rekla je glasnogovornica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Nabila Massrali.

"Očekujemo brzu, neovisnu i transparentnu istragu. Ako se potvrdi, oni koji su odgovorni morat će snositi posljedice", rekla je.

Pozvala je također Rusiju da dopusti da se Navaljnog preveze na liječenje u inozemstvo. Američko veleposlanstvo u Moskvi ocijenilo je da će to biti "ozbiljan moment za Rusiju" ako se teza o trovanju pokaže točnom.

Navalnijevi tim ljudi vjeruje da liječnici žele odugovlačiti s transportom ne bi li iz njegovog tijela nestao svaki trag da je bio otrovan.

Pregledan ruski oporbeni političar

Skupina njemačkih liječnika pregledala je ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog koji je u komi u sibirskoj bolnici, rekla je u petak njegova glasnogovornica. 

„Njemački liječnici, stručnjaci za reanimaciju, pregledali su Alekseja Navaljnog“, objavila je na Twitteru Kira Jarmiš.

Tim je zaključio kako se Navaljnog može prebaciti u Berlin, što su ranije ponudile njemačke vlasti, jer imaju potrebnu opremu kako bi mu zaštitili život tijekom prijevoza, dodala je glasnogovornica. 

Ruski liječnici zasad tvrde da on nije sposoban za prijevoz.

Komentara 20

NE
Nepokolebljiv
15:25 21.08.2020.

Supruga nasla koga ce pitati da Navalnog puste iz Rusije! Putin bi mu radije dao 9mm terapiju nego ce ga pustiti tamo gdje ce se moci dokazati cime je “tretiran”.

HA
Hanok
16:13 21.08.2020.

Mislim da usporedbe sam zapadom prestaju na ovome. U SAD-u ovo se ne dogada. Politički protivnici traže prljave vijesti, dokaze, to svakako, ali trovanje, to je samo za ruse i ostale morone. I onda njima vjerovati za cjepivo protiv korone? Ne hvala.

Avatar berija1
berija1
17:29 21.08.2020.

Jednom KGB uvijek KGB.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije