Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strategija?

Sukob Srba: Pupovac zaoštrio prema Džakuli, prema vlasti blag

'20.02.2012., Zagreb - Raspravom o prijedlogu proracuna za 2012. godinu Sabor je nastavio redovitu sjednicu.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
08.08.2012.
u 10:30

Pozivanjem V. Džakule Josipović poručuje da uvažava i druge predstavnike Srba, ali to je i signal da vladajući nisu zaboravili da je SDSS održavao HDZ na vlasti, kaže diplomat Kovačević

Odlazak Veljka Džakule, šefa Srpskog demokratskog foruma, na proslavu akcije Oluja u Knin, izazvao je sukob u srpskoj manjini. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a, u ponedjeljak je u Dnevniku 3 zaoštrio retoriku prema Džakuli obezvređujući njegov moralni autoritet i legitimitet srpskog predstavnika.

Istovremeno, diplomatski pokušava izgladiti situaciju s vladajućima naglašavajući da je SDSS dio vladajuće koalicije. Džakulu je u Knin pozvao predsjednik Ivo Josipović, dok Pupovac, odnosno ni SDSS ni SNV, poziv nisu dobili.

Pupovac: Nisu nas pozvali

– Nečiji odlazak ne pridonosi normalizaciji odnosa – kazao je Pupovac u Dnevniku, podsjećajući na svoju suradnju s Tuđmanom, Mesićem i Josipovićem te na progon Srba i još uvijek neriješeno pitanje povratka. Džakula u intervjuu srbijanskoj Politici odgovara na napade udruga prognanih Srba pozdravljajući Josipovićevu politiku pomirenja te podsjeća da problem povratka Srba nije riješen iako je SDSS osam godina bio na vlasti u koaliciji s HDZ-om, "istom onom strankom koja je protjerala Srbe".

– Dok je taj HDZ isključivo i netolerantno obilježavao Oluju i ismijavao žrtve, tu politiku ta su udruženja podržavala i sa 108 autobusa koji su išli iz Beograda, financirani novcem građana Srbije, glasali za HDZ i SDSS – poručio je Džakula.

Iako se Pupovcu spočitava da je bio nespreman na odlazak u Knin te da je zato Josipović pozvao Džakulu, Pupovac naglašava da poziv nisu dobili te da ima još srpskih organizacija koje nisu pozvane.

Prikladniji kanal

– To nije dobro pripremljeno i nismo imali prilike s predsjednikom o tome razgovarati. Mi bismo razgovarali i vjerojatno hoćemo, ponajprije o Vukovaru – kaže Pupovac, ističući dobru suradnju s Vladom i Josipovićem, sve do "afere Knin". Podsjeća i da je Vlada modificirala svoj program po prijedlozima SDSS-a pa ga smatra zajedničkim programom.

Dugogodišnji diplomat Božo Kovačević ocjenjuje da Josipovićevo slanje pozivnice Džakuli ima ponajprije unutarnjopolitičku poruku – pokazuje da uvažava i druge predstavnike Srba, a vladajući očito Pupovcu nisu zaboravili da je HDZ-ovu vladu održavao u vrijeme kad je bilo jasno da bi bili bolji prijevremeni izbori.

– S obzirom na to da je Džakulu predsjednik Srbije zvao na inauguraciju, može značiti i novi, prikladniji kanal prema srpskim vlastima. To je pragmatičan potez kojemu je cilj da se amortizira činjenica da je Nikolić predsjednik – ocjenjuje Kovačević.

Komentara 188

OB
-obrisani-
16:16 08.08.2012.

. ..ma pustite...ribnika...jadno doteplo stvorenje...

VE
velikazmija
09:32 09.08.2012.

da blizard je u pravu poskidani su mi svi komentari do 15 sati i 31 minutu kasno sinoć m neznam kome to treba --i ko naredi ili je samovolja --

Avatar Ivica6
Ivica6
12:26 08.08.2012.

Iako me živo zaboli neka stvar za Srbe u Hrvatskoj (što se mene tiče oni su hrvatski državljani koji pripadaju jednoj od manjina) moram pitati Pupovca: Gdje si bio zadnjih godina? Zašto nisi sam došao na proslavu Oluje? Sada se se javljaš kada bi mogao "dobiti po repu"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije