Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepirke partnera

Sukob HNS-a i SDP-a? Dragovan odgovara: Linić ne solira u vladi

'10.07.2012., Zagreb - Raspravom u Hrvatskom saboru o Prijedlogu zakona o izvrsenju sankcija izrecenih maloljetnicima nastavljena je 4. sjednica. Igor Dragovan.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/4
22.02.2013.
u 13:03

Što su lokalni izbori bliži, čini se da je HNS sve glasniji u kritiziranju odluka Vlade koje dolaze od SDP-ovih ministara.

Nakon što se ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević u Dnevniku 3 u četvrtak navečer obrušio na najavu ministra financija Slavka Linića o svođenju minusa na tekućim računima građana na visinu jedne plaće, postavlja se pitanje koliko se dobro slažu dva koalicijska pratnera – SDP i HNS.

Ovo nije prva najava iz Vlade na koju HNS-ovci burno reagiraju, pa su tako kritizirali i porez na nekretnine, odluku da stranke trebaju imati posebne žiro-račune za svaku listu, pa se zalagali da članovi koalicije imaju jedan zajednički račun, a ne svatko posebni, što je na koncu podržala i Vlada prihvaćajući to kao amandman na izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ironično su nazvali zakonom o čudoređu i moralu. Što su lokalni izbori bliži, čini se da je HNS sve glasniji u kritiziranju odluka Vlade koji dolaze od SDP-ovih ministara, a koje dodatno "udaraju" građane po džepu.

Ipak, Kovačević je u Dnevniku 3 ustvrdio kako njegove nove kritike ne znače rascjep u vladajućoj koaliciji, već kako kod ove odluke o smanjenju minusa ministar Linić u biti "solira" te nema čak ni podršku predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš smatra da u koalicijama ne može niti treba biti stalnog slaganja.

- Stranke u koaliciji imaju svoje programe, svoja stajališta koja nisu ista, koja se usklađuju, nekada to ne mora biti problem, ali naravno konačni stav se treba pokušati dogovoriti. Logično je da stranka koja se s nečim početno ne slaže taj stav izrekle javno – objašnjava Radoš te dodaje kako je u konačnici ipak najvažnije ono što se događa u Hrvatskom saboru kao konačna posljedica rada koalicije, a to je donošenje zakona, te zaključuje kako u tom smislu koalicija nema poteškoća. Ipak, dodaje, ako ne neki problemi unutar koalicije ne mogu riješiti iza zatvorenih vrata, one se zbog zaštite programskih jasnoća stranaka moraju rješavati u javnosti.

- Komunikacija između SDP-a i HNS-a bi svakako mogla biti bolja, trebalo bi više biti usklađivanja stajališta, ali dinamika rada Vlada i parlamenta u ovoj prvoj godini je bila doista vrlo, vrlo napregnuta i logično je da nije bilo usklađivanja. Nadam se da će to biti u nastavku rada bolje nego što je bilo do sada - kaže Radoš.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan pak nije vidio "napad" Kovačevića na Linića, ali primjećuje da je činjenica da ne moraju svi imati iste stavove koji se ipak moraju usuglašavati do konačnog donošenja odluke. Ipak, odbacuje Kovačevićeve tvrdnje da Linić "solira" u Vladi te poručuje da on ima apsolutnu potporu u svojoj stranci.

- Slavko Linić je ministar financija koji odgovorno, ozbiljno i transparentno obnaša svoju dužnost i Slavko Linić je čovjek koji otvoreno, iskreno i potpuno pošteno komunicira s hrvatskim građanima. Ako su stvari teške, na takav način ih treba reći. Možda to košta, ali su to činjenice i građane se ne smije varati – branio je Dragovan svog kolegu. SDP-ov Nenad Stazić je pak samo kratko prokomentirao kako se koalicijski odnosi bruse u vrhu stranke, pa smatra da bi najbolje bilo prepustiti predsjednicima stranaka da usuglase stajališta.

>>Linić: Bankari će rat koji su počeli morati završiti

Ključne riječi

Komentara 3

CA
campa
13:23 22.02.2013.

Nemam baš najbolje mišljenje i HNS-u ali ako žele spasiti Hrvatsku neka izađu iz koalicije.Ako to ne urade onda sve ono što govore je zamazivanje očiju.

MF
maca faca
13:52 22.02.2013.

nema sukoba sjajno se slažu jedna od najstabilnijih i najsposobnijih vlada ikad joj što nismo ko Bugari

ST
stjega
17:11 22.02.2013.

Nekada ste bili šesteročlana koalicija, pa četveročlana, pa oporba. Šteta je jedino što ni drugi nisu bolji. A HDZ se sam usosio. Bilo bi dobro da uzmu glasnogovornika, da se izbjegne pojavljivanje Karamarka u medijima, jer Karamarko ionako mnogo togaga ne komentira ali i kad komentira ne otvara usta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije