Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR RASPRAVLJA O ŠESTOM DRŽAVNOM PRORAČUNU KOJI JE POTPISAO IVO SANADER

Šuker: Ako ne reprogramiramo dug, čeka nas sudbina Mađarske, Srbije, Latvije...

10.12.2008.
u 11:44

Vlada će sljedećih dana, dok traje rasprava u Saboru o prijedlogu državnog proračuna, učiniti sve da se deficit spusti ispod jedan posto BDP-a te će do glasovanja o njemu predložiti amandmane koji će ići u tom smjeru.

Proračun pokazuje da se uz manju potrošnju i jasne prioritete može osigurati razvoj, utjecati na negativna kretanja i očuvati stabilnost društva - najavio je jutros premijer Ivo Sanader, braneći u parlamentu svoj šesti prijedlog proračuna s kojim izlazi pred zastupnike.

Sanader: Pelješki most ide, ali ćemo prolongirati njegov završetak

Milanović: SDP neće podnositi amandmane jer je proračun 'nepopravljiv'

Maras: Upitna je isplata mirovina

Prihodi su planirani od 124,6 milijardi kuna, a rashodi od 128,9 milijardi kuna. Proračun za 2009. nastao je, kaže, u dramatičnim okolnostima globalne krize koja se iz razvijenih država prelijeva svijetom i stiže do Hrvatske koja nije izolirani otok već zemlja otvorenog gospodarstva.

Ministar financija Ivan Šuker kaže da je stvarna opasnost za državu reprogramiranje 8,4 milijardi eura koje stižu na naplatu gospodarstvu i četiri milijarde eura deficita platne bilance.

- Za svaku lipu kojom ćemo pokriti deficit uzeli smo lipu gospodarstvu i teško možemo govoriti o gospodarskom rastu. No, ako ne uspijemo reprogramirati deficit čeka nas sudbina Mađarske, Srbije, Latvije, Islanda i drugih zemalja. Svi mi koji smo razgovarali s MMF-om dobro znamo koliko je to teško - kazao je Šuker, obraćajući se poimence Slavku Liniću.


Pelješki most (foto: HRT)

Dogodine Hrvatsku čekaju izazovi, ali, kaže Sanader, i uspjesi na kojima je radila godinama, poput ulaska u NATO i završetka pregovora s EU, što je težak, ali ostvariv cilj. Odgovarajući na kritike da je proračun zanemario gospodarstvo, premijer kaže da je u pripremi paket mjera kojima će biti cilj očuvanje izvozne konkurentnosti.

Za te je namjene na raznim proračunskim pozicijama osigurano 5,1 milijardu kuna. Ne navodeći konkretne projekte, Sanader kaže i da će neki investicijski programi morati biti usporeni, ali i dodaje da se u proračunu na razuman način osigurava održavanje investicija.

Posebno naglavaša da Vlada neće dopustiti da teret krize iznesu isključivo građani te ističe da će sve slabije i zaštićene socijalne skupine zadržati svoja prava, te da će Vlada poštovati sva zakonom zajamčena prava.

U tom je kontekstu podsjetio da sindikati nisu prihvatili odgodu povećanja plaća za šest posto. Vlada je, kaže Sanader, poštovala odluku sindikata, nije ništa lomila preko koljena jer se nije htjela dovesti u situaciju da mora plaćati odštete zaposlenima što se dogodilo prije sedam-osam godina i na što je potrošeno 1,6 milijardi kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije