Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teksas i Poljska otišli korak dalje

Sude i onima koji pomažu kupiti pilule za pobačaj

Abortion rights supporters protest during International Womens Day 2023 in New York
Foto: CAITLIN OCHS/REUTERS
1/3
16.03.2023.
u 01:00

Sud u Varšavi osudio je Justynu Wydrzyńsku, aktivisticu koja je trudnoj ženi, koja se odlučila na pobačaj, pomogla nabaviti pilule za prekid trudnoće. Poljska već ima vrlo stroge zakone protiv pobačaja, a Wydrzyńska je prva osoba koja je po tim zakonima osuđena.

Dva su događaja označila kako rasprava o pobačaju u svijetu dobiva na intenzitetu. Najprije je u Teksasu muškarac tužio tri žene jer su, tvrdi, krive za neopravdanu smrt njegove supruge tako što su joj pomogle nabaviti pilule za pobačaj. Američki mediji pišu kako je to još jedan težak test u debati u pobačaju nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih država preokrenuo odluku u slučaju Roe protiv Wadea.

Kako je tužitelj Marco Silva u optužnici naveo, pomaganje u samostalnom pokušaju pobačaja ravno je ubojstvu te traži odštetu od milijun dolara. Tko je bila žena koja je uzela lijekove koji su navodno trebali izazvati pobačaj u optužnici ne stoji, ali piše da se sve dogodilo u srpnju, tek nekoliko tjedana nakon odluke Vrhovnog suda. Prema teksaškim zakonima, žene koje se odluče na pobačaj ipak ne snose krivnju za takvu odluku. No, udruge koje zastupaju pravo žena na pobačaj ovu građansku tužbu drže alternativnim načinom da se žene odgovori od takvog poteza jer prema njoj materijalno odgovorne mogu biti sve one osobe koje im pomažu u provođenju takve odluke.

S druge strane Atlantika, u Poljskoj, sud u Varšavi osudio je Justynu Wydrzyńsku, aktivisticu koja je trudnoj ženi, koja se odlučila na pobačaj, također pomogla nabaviti pilule za prekid trudnoće. Poljska već ima vrlo stroge zakone protiv pobačaja, a Wydrzyńska je prva osoba koja je po tim zakonima osuđena. Neće, doduše, u zatvor, kazna je 30 sati društveno korisnog rada mjesečno tijekom osam mjeseci, no očito već i objava presude s njezinim imenom znači i više nego dosta. I jasno je da se presuda tumači daljom represijom u kontekstu ženskih reproduktivnih prava zbog čega su poljski gradovi već vidjeli velike demonstracije.

Osuđena je suosnivačica aktivističke skupine Abortion Dream Team koja je objavila da je nabavila lijekove izvjesnoj Anji koja je bila udana za nasilnika s kojim već ima trogodišnjeg sina. Prijetio joj je prijavom za otmicu ako sa sinom ode u Njemačku na pobačaj. A potom ju je i prijavio policiji, koja ju je i pronašla i oduzela joj pilule. I u tom slučaju oglasio se Centar za reproduktivna prava ističući kako je ovo prvi put u novijoj povijesti da je u Europi osuđen branitelj ljudskih prava zbog pomaganja u pobačaju.

VIDEO Za ubojstvo 12-godišnjakinje u Njemačkoj sumnjiče se dvije djevojčice, bile su poznanice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije