Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU PRAVO ŽALBE

Sud zabranio portalu H-Alter objavljivanje tekstova o Poliklinici za zaštitu djece, urednik: To je nedopustivo

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/H-alter screenshot
1/2
22.09.2021.
u 22:51

Iako protivnik osiguranja tj. Udruga ima pravo žalbe u roku od osam dana, žalba ne odgađa pravomoćnost rješenja

Općinski građanski sud u utorak je neprofitnom portalu H-Alter odredio privremenu mjeru zabrane tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander radi osiguravanja njihove nenovčane tražbine.

Privremena mjera zabrane izdana je temeljem Ovršnog zakona izdavaču portala H-Alter - Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu te ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja postupka koji su predlagatelji osiguranja dužni pokrenuti radi opravdanja navedene mjere ili do drugačije odluke suda na prijedlog predlagatelja ili protivnika osiguranja, doznaje Direktno.hr

Naime, mjera je izdana bez očitovanja protivnika osiguranja tj. izdavača portala te održavanja ročišta. Iako Udruga ima pravo žalbe u roku od osam dana, žalba ne odgađa pravomoćnost rješenja. 

Ova odluka Suda stigla je nakon serije članaka objavljenih na H-Alteru pod naslovom 'Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?' u kojem je novinarka Jelena Jindra problematizirala rad Poliklinike.

O ovoj je tematici dosad objavljeno deset članaka, a prvi objavljen sredinom srpnja problematizirao je 'otuđenje djece od roditelja' te naveo nekoliko primjera hrvatskih žena koji se susreću s ovim problemima. U jednom od tekstova napravljen je i intervju s pjevačicom Severinom Vučković koja je ispričala svoje iskustvo s hrvatskim institucijama. 

Oko ove odluke koju su prije poduprijele Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo te Hrvatska udruga socijalnih radnika se oglasio za RTL i urednik H-Altera Toni Gabrić, govoreći da su već kontaktirali odvjetnicu te da će tijekom nekoliko idućih dana dogovoriti strategiju. 

- To što se traži od nas je drugo ime za cenzuru. Kod nas po Ustavu cenzura nije dopuštena pa se pronalaze drugi načini poput ovrhe da se provede nešto što je nedopustivo. Što bi bilo da smo to objavili na novinama? Bi li se novinare tražilo po šupama, vlasnika tih novina i spaljivalo ih se po ulicama, upitao je urednik. 

>> VIDEO Od ponedjeljka na teren izlazi 8000 popisivača, ako unesu krivi podatak prijeti im kazna do 7000 kn


 
Ključne riječi

Komentara 8

ZA
ZatvaracNgoPipa
23:07 22.09.2021.

Ekstremno lijevi portal obilno zaliven javnim, našim, novcem

IL
ilustrator
00:09 23.09.2021.

ravnateljica buljan ima krunicu oko vrata, stalno...družina je uznemirena, usplahirena. nakon prvotnog šoka krenula je opća ofanziva protiv ravnateljice i krunice. nedajmo djecu! nedajmo ravnateljicu! nedajmo krunicu!

DU
Deleted user
07:16 23.09.2021.

Ne vidim općenito problem u kritičkom pisanju o bilo čemu. Novinar je taj koji se potpisuje ispod teksta i valjda odgovara za to što napiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije