Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka o žalbama u četvrtak

Todorić iznio svoju obranu: Novca za jamčevinu nema

Ivica Todorić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/25
14.11.2018.
u 15:32

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas poslijepodne je dovršilo razmatranje žalbi na određivanje istražnog zatvora Ivici Todoriću

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić oko podneva doveden je na ispitivanje u tužiteljstvo, gdje je pred tužiteljima zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva iznio svoju obranu za izvlačenje novca iz Agrokora. Iznošenje obrane trajalo je više od tri sata vrlo iscrpno i nije odgovarao na pitanja tužiteljstva s obzirom da nema uvjeta za pripremu iste jer se nalazi u istražnom zatvoru.

Iznio je sve što smatra bitnim u odnosu na predmet Agrokor. U odnosu na predmet Nexus tužiteljstvo mora tražiti dozvolu engleskog suda za procesuiranje tog predmeta.

"Sukus njegove obrane bilo je davanje jednog konteksta i pokušaj objašnjenja situacije vezane za sustav rada Agrokora i demantiranje navoda optužbe, a to se može znati tek kad se sagleda poslovanje Agrokora u cjelosti, a ne izvođenjem po segmentima i kriminaliziranjem tih pojednih segmenata", rekao je Čedo Prodanović

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na novinarsko pitanje ima li obrana "novi adut" ako Todorić ostane u Remetinicu Sloković je kazala da u tom slučaju nastupa "pitanje jamčevine i visine jamčevine“.

Upitani jesu li spremni povećati jamčevinu, budući da sudac istraga odbio raniju od oko milijun kuna, a koja je bila istovjetna onoj što je Todoriću određena u Londonu, Sloković je rekla da novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine. "S nekretninama imamo podređeni problem, imali ste prilike u drugim predmetima vidjeti kako to s nekretninama izgleda", kazala je odvjetnica.

Pogledajte video: Ivica Todorić stigao na ispitivanje

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas poslijepodne je dovršilo razmatranje žalbi na određivanje istražnog zatvora bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću, zatvorenom zbog opasnosti od bijega nakon izručenja iz Londona, a odluka će biti poznata u četvrtak.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da će odluka biti poznata u četvrtak oko 10 sati.

Pojasnio je i da je izvanraspravno vijeće odlučivalo o tri žalbe. Prošlogodišnjoj, prvoj žalbi Todorićeve obrane na određivanje istražnog zatvora dok se on nije nalazio u Hrvatskoj, njihovoj žalbi na odluku suca istrage o zadržavanju u istražnom zatvoru nakon izručenja, ali i žalbi tužiteljstva na odluku da mu se ne produlji istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke.

Na ročištu prošlog četvrtka sudac istrage je odlučivao o prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

S obzirom da odluka izvanraspravnog vijeća nije odmah objavljena izvori bliskih istrazi nagađaju da Todorić ostaje u istražnom zatvoru.

Obrana je ranije najavila da će tek ukoliko izvanraspravno vijeće potvrditi osnovanost odluke o istražnom zatvoru u drugoj žalbi tražiti da se zatvor zamijeni boravkom na slobodi uz jamčevinu od oko milijun kuna. Vjerojatno u većem iznosu od onoga koji je sudac istrage prošloga tjedna odbacio, a bio je jednak jamčevini uz koju je Todoriću u Londonu omogućeno da se brani sa slobode tijekom ekstradicijskog postupka.

U tužiteljstvo na Selskoj cesti Todorić je iz Remetinca doveden oko podneva, a njegova odvjetnica Jadranka Sloković ranije je najavila da će iznijeti obranu "u jednom i drugom postupku".

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora, osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Ivica Todorić
1/7

Od pokretanja istrage Todorić nije ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je, među ostalim, tvrdio da je žrtva političkog progona.

"Najprije ćemo pokušati osporiti osnovanost odluke o istražnom zatvoru. Ako izvanraspravno vijeće Županijskog suda potvrdi osnovanost odluke o istražnom zatvoru, tek onda ćemo u drugoj žalbi tražiti da se istražni zatvor zamijeni s boravkom na slobodi uz jamčevinu'', kazala je ranije Sloković.

Video – Obraćanje javnosti Todorićevih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića

Očekuje se da će odluka o žalbi biti donesena u srijedu, no javnosti neće biti poznata dok odluku ne prime stranke u postupku, što može biti i dan kasnije. 

Na ročištu održanom prošlog četvrtka na zagrebačkom Županijskom sudu, a zbog kojeg je Todorić dovezen iz Remetinca gdje je dan ranije smješten nakon izručenja iz Londona, sudac istrage odlučivao je o dvama zahtjevima, o prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i o novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

Komentara 29

JO
jocoudriga
16:57 14.11.2018.

Treba putem medija pokrenuti kolektivnu akciju skupljanja priloga za jamčevinu za ovoga tužnog nesretnika.Mišljenja sam da će odaziv biti rekordan jer mnogi će se s veseljem odazvati!

RI
rightside
10:12 14.11.2018.

jutros jedan visokopozicionirani udbas(nasljedstvo po tati) daje izjavu u kaficu uz rakiju,da nema razloga da se "covek drzi unutra" jer ipak zasluzan je,,)))))))))

RI
rightside
11:20 14.11.2018.

cudno da jos uvjek nitko nije napisao nesto konkretnije o njegovom ocu?? da da, sluzio je zatvor ko kriminalac a pusten kao udbin suradnik,,ko i svaki drugi tadasnji i takac prijestupnik,, pa me sad i ne cudi sta ce ga ovi "suci" pustit da se brani sa slobode,,ili drzat unutra a onda na sudenju ce nestat dokazi,,i to bas oni najvazniji,,)))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije