Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA ODJELA

Sud odbio zahtjev obrana Kovačevića i Peteka za izdvajanjem nezakonitih dokaza

Podignuta optužnica protiv Dragana Kova?evi?a zbog korupcije u Janafu, arhivske fotografije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.03.2024.
u 13:35

S obzirom na proceduru, sud o pravomoćnosti optužnice u aferi Odjela vjerojatno neće odlučivati prije jeseni, moguće i konca godine

Kao što se moglo i očekivati, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je zahtjev obrana Dragana Kovačevića i Kreše Peteka, koji se ni danas nisu pojavili na sjednici optužnog vijeća, za izdvajanjem nezakonitih dokaza u aferi Odjela. Njihove obrane su tražile da se iz spisa izdvoje neki dokazi, koje one smatraju nezakonitima, no ti dokazi uopće nisu dio spisa u aferi Odjela, već u aferi Janaf. U kojoj je optužnica pravomoćna od svibnja lani.

Uglavnom, obrana na ovu odluku ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS), što s obzirom na proceduru koja to prati, vjerojatno znači da sud o pravomoćnosti optužnice u aferi Odjela vjerojatno neće odlučivati prije jeseni, moguće i konca godine. Krešimir Ostrogonac, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da smatra da je riječ o odugovlačećem  potezu obrane. 

Prema optužnici, USKOK tereti Kovačevića za primanje, a Peteka za davanje mita i to od 2015. do lipnja 2019. USKOK tvrdi da su se Kovačević i Petek dogovorili: Kovačević je kao predsjednik uprave Janafa trebao osigurati prednost Peteku u slučajevima kada se njegova tvrtka javila na raspisane nabave, a za uzvrat Petek je  Kovačeviću, trebao, kako kaže USKOK, predavat nagrade u novcu i financirati njegove privatne potrebe. Postupajući po tom planu, Kovačević je, tvrdi USKOK, Peteku otkrivao podatke iz Janafova plana investicija, čime  je omogućio i da prije postupka nabave Petek odabere investicije koje su mu odgovarale.

Peteka su interesirale neke nabave povezane s Terminalnom u Omišlju, pa je svoje ponude prilagodio podacima koje mu je Kovačević dao, ne bi li ih dobio. Kovačevića USKOK tereti i da je mimo internih akta Janafa donosio odluke u Petekovu korist, čak i kada ponude njegove tvrtke nisu bile najpovoljnije. Prema USKOK-u, Kovačević je tako omogućio da Petekova tvrtka dobije poslove s Janafom  vrijedne 2,1 milijun eura, a tereti ga se i da je omogućio, kada bi ga Petek zatražio, ažurne isplate predujmova Elektrocentru Petek. Za uzvrat, Petek je, navodi USKOK, Kovačeviću predao najmanje 13.272 eura, te mu je podmirivao druge privatne troškove od najmanje 18.289 eura.

POVEZANI ČLANCI:

To je uključivalo, navodi USKOK i kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta koje Kovačević naručivao za sebe, članove, svoje obitelji, prijatelje i poznanike. U optužnici je u kontekstu kupovine odjela spomenuto i ime Ivana Turudića, prisegnutog glavnog državnog odvjetnika, koji je negirao da  je Petek plaćao njegova odjela, kako u optužnici tvrdi USKOK, u zamjenu za uslugu Kovačeviću. Tvrdio je da je ono što je kupovao spomenutoj trgovini sam plaćao. Hoće li, ako optužnica postane pravomoćna, Turudića predložiti za svjedoka, Ostrogonac nije htio reći. 

>> VIDEO Dragan Kovačević dao izjavu nakon sjednice Optužnog vijeća u svibnju prošle godine

Komentara 1

DO
Domi
13:51 28.03.2024.

Kovačević je lopina kojeg jedino naše sudstvo može spasiti! Jer će ga lopine odvjetnici ala Nobilo braniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije