Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda:

Hrvatske ceste odgovorne su za prometnu nesreću u kojoj je poginula žena

Prometna nesreća
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
08.08.2019.
u 09:36

U lipnju 2015. godine Alen Grego podignuo je tužbu protiv Hrvatskih cesta tvrdeći da je za nesreću isključivo odgovorna tvrtka koja upravlja prometnicom i kao takva odgovorna je za njeno održavanje.

Općinski sud donio je odluku prema kojoj su Hrvatske ceste odgovorne za nastanak prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala vozačica Seata Cordobe i dužne su na ime neimovinske i imovinske štete platiti oko 281 tisuću kuna s kamatama te podmiriti tužitelju parnični trošak od više desetaka tisuća kuna.

Ključno mišljenje prometnog vještaka

Odluka je epilog parnice koja se vodila temeljem tužbe supruga 31-godišnje Jelene Grego iz Omišlja koja je smrtno stradala od posljedica prometne nesreće što se u kolovozu 2014. godine dogodila na krčkoj magistralnoj cesti, između Omišlja i krčkog mosta.

Pozivajući se na mišljenje prometnog vještaka, senjska ispostava crikveničkog suda dala je za pravo Alenu Gregi da je uzrok prometne nesreće stanje kolnika, situacija da su oborinske vode dovele do ''aquaplaninga'', da su zbog vodenog sloja gazne površine gume auta izgubile kontakt s kolnikom zbog čega je Jelena Grego izgubila nadzor nad autom pa joj se dogodio smrtonosni sudar s drugim vozilom.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija

U lipnju 2015. godine Alen Grego podignuo je tužbu protiv Hrvatskih cesta tvrdeći da je za nesreću isključivo odgovorna tvrtka koja upravlja prometnicom i kao takva odgovorna je za njeno održavanje. U tužbi se navodilo da se na dan nesreće na kritičnom mjestu na cesti nalazila velika lokva vode, nastala zbog kiše koja je padala noć prije.

Odgovorne temeljem Zakona o cestama

U tužbi je stajalo kako voda nije otekla u kanal jer je profil cijevi takav da ne može upiti sve oborinske vode kod obilnije kiše. Navedeno je i da je ograničenje brzine na mjestu događaja 90 km/h te da je prije ove nesreće postavljen prometni znak ''opasnost na cesti'' u oba smjera, ali je znak ograničenja brzine na 30 km/h postavljen samo prema sjeveru, dok je Jelena Grego vozila auto u suprotnom smjeru.

U tužbi se obrazlagalo kako su Hrvatske ceste odgovorne temeljem Zakona o cestama budući da nisu otklonile prepreku koja je ugrožavala sigurnost prometa na javnoj cesti niti je osigurale propisanom prometnom signalizacijom.

Suprug nesretno preminule Jelene Grego zatražio je 220 tisuća kuna na ime duševnih boli, a još oko 61 tisuću kuna za troškove vezane za pogreb, piše Novi list. 
 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar IzgubljeniSlucaj
IzgubljeniSlucaj
10:32 08.08.2019.

Ajde, ima nekad pravde, iako je to mala svota za smrt žene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije