Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac VS-a Damir Kos

'Suci nisu skinuli gaće, već su odgovorni i vjeruju u čvrsta obećanja!'

Zagreb: Sudac Damir Kos
Foto: Sanjin Strukic
1/7
02.02.2024.
u 12:56

"Možda sam barem malo uspio učiniti jasnijom ovu situaciju koja se ne smije sagledavati kroz pojmove 'pobjeda' – 'poraz'", napisao je na Facebooku sudac Vrhovnog suda Damir Kos, koji se oglasio nastavno na reakcije na prekid "mjera upozorenja" sudaca.

Sudac Vrhovnog suda Damir Kos, u povodu reakcija na prekid "mjera upozorenja" sudaca, objavio je na svom Facebook profilu širi osvrt pod naslovom "Ne, to nije poraz!", a koji prenosimo u cijelosti:

– Prvenstveno, nemoguće je govoriti o "porazu" ili "pobjedi" u odnosu na odluku o zaključenju mjera upozorenja koje su i bile određene na vrijeme od 10 radnih dana. Odluka o provođenju mjera donesena je kako bi se opća i politička javnost upozorila na maćehinski stav druga dva segmenta vlast u odnosu na sudbenu vlast, a što se ogledalo u neispunjenju preuzetih obaveza prošle godine, kada smo također provodili mjere upozorenja ukazujući na težak i u prvom stupnju neodrživo nizak nivo plaća sudaca. Tada smo mjere prekinuli provoditi nakon necjelovitog, parcijalnog rješenja i "čvrstog obećanja" da će sustavno pitanje plaća i materijalnog položaja sudaca biti riješeno do kraja godine.

Zagreb: Sudac Damir Kos
1/25

Obećanje – ludom radovanje. Da bi podsjetili građane i relevantne iz ranijeg procesa pregovaranja, krenuli smo opet u provođenje mjera upozorenja, odmah odredivši njihovo trajanja na 10 radnih dana, a ne do ispunjenja zacrtanih ciljeva. Mi smo suci i znamo da donošenje novog zakona nije moguće za 10 dana. Već iz toga je jasno da smo htjeli skrenuti pažnju opće javnosti prvenstveno, a zatim i predstavnika izvršne vlasti na neispunjeno obećanje od prošle godine. I u tome smo uspjeli!

Prije isteka roka u kojem je predviđeno trajanje mjera izvršna vlast je, unatoč stalnom minimaliziranju značaja ovih mjera, ipak sazvala sastanak sa sucima i očito obećala, ovaj puta od relevantnih koji imaju mandat za obećanje, rješenje pitanja kako plaća sudaca tako i općeg materijalnog statusa, donošenjem novog zakona. Jasno je da se zakon ne donosi "preko noći" i da je za to potrebno vrijeme. To suci znaju.

VEZANI ČLANCI:

I opet su se suci pokazali kao društveno odgovoran subjekt i zaključili provođenje mjera upozorenja. Ali ne na način da "skinu gaće", već da prihvate, ovaj puta vjerujem, "čvrsta obećanja" ovaj put Vlade RH. Prekrši li ih jedna strana, osim novih mjera upozorenja, ostaje i javni argument da se nekoga iz pregovara nazove lažljivce, a ako laže u jednom segmentu, samo je pitanje u čemu sve drugom isto tako daje slatkorječiva lažna obećanja. No ipak, polazimo od toga da se ljude drži za riječ, a nekog drugog za rogove.

Danas, isprikama za neprovedena obećanja od prošle godine, umjesto da iskreno kažu – mi, iako smo po položaju to trebali imati, nismo imali mandat za takve pregovore i obećanja, oni kažu – klauzula rebus sic stantibus, sudski službenici su krivi što nismo donijeli novi zakon o plaćama sudaca.

Ako misle da će podijeliti sudac i službenik koji samo kao simbioza zajedno mogu ostvariti zadaću koju ima sudbena vlast – varaju se. Mi ćemo i dalje davati podršku opravdanim zahtjevima onih drugim, istovremeno inzistirajući na rješavanju vlastitih problema, uz istovremenu punu odgovornost prema građanima naše Hrvatske.

Mjere upozorenja kako su bile određene na vrijeme od 10 dana, iako ne djeluje tako, postigle su svrhu. Vidjelo se tko i u tim uvjetima poduzima radnje da za građane ne bi nastupila nenadoknadiva šteta, a tko ignorirajući zahtjeve sudaca i iznoseći brojne neistine u pokušaju minimaliziranja mjera – ne radi svoj posao postizanja stabilnosti državne vlasti u cjelini, a za što su mu građani na ranijim izborima dali mandat. Možda sam barem malo uspio učiniti jasnijom ovu situaciju koja se ne smije sagledavati kroz pojmove "pobjeda" – "poraz" – napisao je sudac Kos.

VIDEO Plenković o štrajku sudaca: 'Povećali smo im plaće za 500 eura. Ne znam tko još dobiva takvu povišicu'

Komentara 4

DU
Deleted user
13:36 02.02.2024.

Sada mi je već svejedno. Moj spor na sudu traje već osmu godinu. U tih osam godina bilo je najmanje osam odgađanja već zakazanih ročišta. Već sam izgubio svaku nadu da će se spor riješiti. Tako da slobodno neka štrajkaju i idućih osam godina. Nikakve koristi od njih.

PO
Poganec
13:34 02.02.2024.

Povisicu bi mogli traziti kada se bude posteno sudilo i kada se rijesite korupiranih djelatnika koji suradjuju sa korupiranim odvjetnicima!

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
13:09 02.02.2024.

jeste, jeste bas ste skinuli gace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije