Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priopćenje Radovana Dobronića

'Predsjednik Vrhovnog suda nije osobnim prijedlogom doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa'

Zagreb: Radovan Dobronić podnosi izvješće o stanju sudbene vlasti
Patrik Macek/PIXSELL
02.01.2024.
u 14:00

S obzirom na to da predsjednik Vrhovnog suda tvrdi da nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa i uprave nameće se zaključak da je MPU pogrešno shvatio inicijativu čelnika dvaju sudbenih tijela kao inicijativu Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća

Na traženje objašnjenja "zajedničkog prijedloga" Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća upućenog Ministarstvu pravosuđa i uprave radi ograničenja i djelomične zabrane izvansudskih aktivnosti sudaca, predsjednik Državnog sudbenog vijeća uputio nas je jutros na priopćenje Vrhovnog suda u kojem će sve biti objašnjeno. Glasnogovornik Vrhovnog suda u međuvremenu je poslao priopćenje koje objavljujemo u cijelosti:

"U povodu medijskih napisa o ulozi predsjednika Vrhovnog suda mr. sc. Radovana Dobronića u sastavljanju Konačnog nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, koje je krajem prosinca sačinilo Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćujemo sljedeće:

Predsjednik Vrhovnog suda nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdeći da je inicijativa o propisivanju aktivnosti sudaca izvan sudačke dužnosti prijedlog Vrhovnog suda Republike Hrvatske, odnosno Opće sjednice koja je po Zakonu o sudovima jedina ovlaštena dati mišljenje o zakonskim prijedlozima koji se tiču sudova. Predsjednik Vrhovnog suda je zajedno sa predsjednikom Državnog sudbenog vijeća sucem Darkom Milkovićem Ministarstvu dostavio njihove prijedloge kao čelnika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća.

VEZANI ČLANCI: 

Predsjednik izjavljuje da su netočne tvrdnje koje se pojavljuju u medijima da će prema nacrtu Zakona sudovima biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca, već da se radi o prijedlogu koji navedene aktivnosti nastoji propisati u skladu s najboljom praksom zemalja Europske unije.

Također, predsjednik ističe da je njegova inicijativa o propisivanju navedenih aktivnosti započela prije dvije godine na okruglom stolu o kojem je javnost bila obaviještena, te da je očekivao da će suci sami u okviru svoje strukovne Udruge ili samostalno iznjedriti prijedlog rješenja. Međutim, kako je to izostalo, predsjednik VSRH kao čelnik sudbene vlasti pokrenuo je u dogovoru s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća inicijativu za izmjenu zakona o sudovima.", navedeno je u priopćenju.

Inače, predsjednika Vrhovnog suda jutros smo uz objašnjenje spornih okolnosti o kojima je sudac Vrhovnog suda Damir Kos još 30. prosinca na svome Facebook statusu objavio dramatično priopćenje, tražili na uvid i sporni "zajednički prijedlog" izmjena zakona. Objašnjenje smo tražili i od Ministarstva pravosuđa i uprave, uz traženje odgovora na pitanje na koji je način u "zajedničkom prijedlogu" argumentiran sporni prijedlog izmjena Zakona o sudovima.

S obzirom na to da predsjednik Vrhovnog suda tvrdi da nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa i uprave nameće se zaključak da je MPU pogrešno shvatio inicijativu čelnika dvaju sudbenih tijela kao inicijativu Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća. Iako je Opća sjednica Vrhovnog suda uz samo tri glasa "za", Radovana Dobronića, Darka Milkovića i zamjenice predsjednika VS-a Gordane Jalšovečki, bila protiv spornih izmjena zakona.

Komentara 4

PO
podravina
14:35 02.01.2024.

Dobronic , nije kompetentan svojim znanjem i razumom , bitiPredsjednik Vrhovnog Suda, Milanoviceva klijentala.

PO
podravina
14:33 02.01.2024.

ISTINA je da je DOBRONIC , instaliran od Milanovica, da radi stetu Hrvatskom pravosudju!

DA
damascus
14:29 02.01.2024.

ČInjenica je da se Dobronić ne snalazi, nekompetentan je, slab govornik. Osim toga poznaje tek trgovačko pravo ( a i tu je bio popd sankcijama zbog neučinkovitosti) a Vrhovni sud uglavnom rješava (rješavao je) kaznenopravne predmete o kojima ovaj nemama pojma, pa se postavlja pitanje što on uopće radi u VS. To kao da ginekolog operira sivu mrenu na očima. Promašaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije