Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTPOR U SVE VEĆEM BROJU SLUŽBI.

Suci jednoglasno odbili prijedloge Malenice, ne žele odgodu obećanog. Što dalje?

Zagreb: Održana 277. sjednica Vlade
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
17.01.2024.
u 08:14

Suci traže reformu sustava plaća koja bi, uz materijalna prava, podrazumijevala i indeksaciju sudačkih plaća kao trajno zakonske rješenje, što je Hrvatskoj sugerirala i Europska komisija

Kuloarska nagađanja o datumu parlamentarnih izbora mjesecima su bila garnirana velikim očekivanjima od novog sustava plaća, koji bi od travnja trebao donijeti veću zaradu gotovo svim zaposlenima u državnim i javnim službama, time i podebljati HDZ-ove šanse za osvajanje još jednog mandata. Ta se očekivanja, međutim, posljednjih dana okreću u svoju suprotnost – prijedlozi novih koeficijenata nailaze na otpor i najave štrajkova u sve većem broju službi. Štrajkom tako prijete učitelji, visoko obrazovanje, liječnici, medicinske sestre...

Najdalje su, zasad, ipak otišli suci, čija je udruga u utorak jednoglasno odbila prijedlog ministra pravosuđa Ivana Malenice po kojemu bi se sucima u ovom času osigurala materijalna prava kakva uživaju zaposlenici državnih i javnih službi, od božićnice do putnih troškova.

Za suce poseban zakon

Plaće sudaca nisu obuhvaćene Zakonom o plaćama u javnim i državnim službama, njihova i primanja državnih odvjetnika regulira poseban zakon, a nakon svibanjskog "bijelog štrajka" obećan im je novi, i to do kraja prošle godine, što se nije dogodilo. Malenica i premijer Andrej Plenković jasno su im ovih dana pritom dali do znanja da su prioritet službeničke plaće, a u Vladin Plan zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu uneseno je kako će se plaće sudaca i državnih odvjetnika rješavati u drugom tromjesečju.

Suci se, međutim, ne mire s odgodom obećanoga, a kako će konkretno uzvratiti, trebali bi odlučiti u srijedu, na sjednici Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca (UHS). To je tijelo, podsjetimo, u prosincu zaključilo kako će, ne predoči li im se novi zakon o plaćama, sredinom siječnja krenuti s mjerama upozorenja, istim onima koje su provodili lani u svibnju, a obuhvaćaju odgodu svih radnji u prvostupanjskim i otpremanja odluka u drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima.

POVEZANI ČLANCI:

Uz potencijalne mjere upozorenja, UHS bi u srijedu trebao precizirati i datum početka takvih mjera. Njihov Upravni odbor u prosincu je kao datum potencijalnog novog "bijelog štrajka" navodio 15. siječnja, da bi se u međuvremenu članstvo obavijestilo kako je početak mjera odgođen za 22. siječnja, uz napomenu kako točan datum početka nije pušten u medije "iz taktičkih razloga". Pismo članstvu s novim datumom procurilo je, međutim, u medije, a u krugovima bliskim Ministarstvu pravosuđa protumačilo se kao dokaz da suci pregovaraju "s figom u džepu", na što je UHS reagirao priopćenjem u kojem tvrdi kako se radilo tek o jednom od mogućih datuma, ne i o preciznom dogovoru.

U priopćenju, uz obavijest da su se svi njihovi ogranci izjasnili protiv Maleničina prijedloga, ponavljaju kako traže reformu sustava plaća koja bi, uz materijalna prava, podrazumijevala i indeksaciju sudačkih plaća kao trajno zakonske rješenje, što je Hrvatskoj ljetos sugerirala i Europska komisija. Tvrde i kako je netočan podatak o rastu sudačkih neto plaća za 698 eura, koji iznosi ministar, i navode da su lani pristali na prosječno povećanje od 583 eura, uz obećanje novog zakona koji bi sadržavao i formulu za indeksaciju osnovice te nove koeficijente. "Izjava ministra kako se o indeksaciji nije ni počelo razgovarati na razini Ministarstva stoga je razočaravajuća i zabrinjavajuća istovremeno jer je iz nje jasno kako je u svojim ranijim izjavama svjesno govorio neistinu", zaključuju iz UHS-a.

Nasuprot Maleničinim izjavama o permanentnim razgovorima na ovu temu, suci tvrde kako se radna skupina koja je trebala osmisliti model indeksacije plaća, a koji bi osigurao da sudačke plaće ne ovise o volji izvršne vlasti, od lipnja sastala samo dva puta, što tumače kao izostanak ozbiljnosti u Ministarstvu.

Sucima smeta i to što se njihove plaće konstantno dovode u koleraciju sa službeničkima, iako ih reguliraju različiti zakoni. Pritom ponovno ističu potporu zahtjevima službenika u pravosudnom sustavu, koji su lani također bili u maratonskom štrajku, no po mišljenju UHS-a, i prijedlogom novih koeficijenata ostali na samom dnu po primanjima u državnim službama.

Prijedlog uredbe ovaj mjesec

Štrajk sudskih službenika ljetos je organizirao Sindikat državnih i javnih službenika i namještenika, a njegova predsjednica Iva Šušković u utorak nam je potvrdila kako je njezin sindikat Ministarstvu pravosuđa i uprave poslao očitovanje s prijedlogom korekcija koeficijenata za službeničke plaće. Traže, među ostalim, i korekciju koeficijenata sudskih službenika koji su lani štrajkali tvrdeći da im plaće zaostaju za sličnim poslovima u drugim resorima, ali i pravosudnih policajaca, koji su u lipnju također prijetili štrajkom, ali su na kraju odustali zbog obećanja da će se njihovi zahtjevi riješiti kroz novi sustav. Šušković ističe da su koeficijenti u velikoj mjeri nelogični jer, primjerice, daleko zaostaju za koeficijentima u policiji. Uz to, za plaće pravosudnih policajaca nije predviđena kategorizacija kakva se primjenjuje na plaće rukovodećeg kadra ovisno u kojem zatvoru rade.

Uz ispravljanje tih nelogičnosti, sindikat smatra i kako bi uredba o koeficijentima trebala razlikovati status pravosudnog policajca početnika i onog s, primjerice, 20 godina staža. O svemu ovome, otkriva Šušković, sindikati bi s predstavnicima Ministarstva uprave trebali razgovarati iza 20. siječnja, do kada bi trebale biti prikupljene sve primjedbe. Prijedlog cjelovite uredbe o koeficijentima trebao bi im pak biti predočen do kraja mjeseca.

Komentara 2

Avatar Kajman
Kajman
10:17 17.01.2024.

Plaće sutkinja su daleko iznad plaća državnih službenika sa završenim istim nivoem obrazovanja. Nitko ih ne sili da rade taj posao pa neka iziđu na tržište rada i tamo provjere koliko uistinu vrijede.

Avatar Kajman
Kajman
10:09 17.01.2024.

Nije istina da suci to traže već sutkinje. Naime više od 2/3 sudačkih dužnosti obavljaju sutkinje. Tko ne vjeruje neka ode na DZS i tamo će pronaći podatke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije